Balıkesir Körfez Kadın Dayanışması, kadın cinayetlerini protesto etti
Balıkesir’de Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması kadın cinayetlerini protesto etti. Kadın danışma merkezleri kurulması çağrısı yaptı.

Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması basın açıklaması yaptı.

Balıkesir'de Gümüşçeşme mahallesinde kocası E.K tarafından öldürülen Seda K. ve Akçay’da kocası tarafından işkence gören Nurhan T’nin hatırlatıldığı basın açıklamasında kadınlar, artan kadına şiddet ve katliamlara tepki gösterdi.

Kadınlar için psikolojik, ekonomik ve hukuki yeterliliğe sahip kadın dayanışma merkezlerinin acilen hayata geçirilmesini talep eden kadınlar “Daha fazla öldürülmek istemiyoruz. Hayatlarımızdan da, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz” dedi.

‘KADIN KATİLLERİ NEREDEN, KİMDEN, HANGİ SİSTEMDEN CESARET ALIYOR?’

Açıklamada, “Ataerkil zihniyet ve sistem tarafından beslenen ve kollanan erkekler; kadınları, LGBTİ+ bireyleri ve çocukları öldürmeye devam ediyor. Balıkesir’de, Körfez’de son yıllarda üst üste yaşanan kadın cinayetleri artık sabrımızı taşırdı. Kocaları, eski kocaları, erkek arkadaşları, oğulları, babaları tarafından katledilen Esra Gövem, Hanife Akman, Emine Kuru, Fatma Karabulut, Aygül Yönyül, Pınar Ç, Zeynep Çeliksoy, Işıl Çetkin, Selin Kartal, Yonca Tatarka, Vusule Yaşar’ın, minik Kuzey Efe’nin kanları daha yerde kurumadı. Ülkemizin her yanı kan gölüne döndü. Kadınlar IŞİD yöntemleriyle öldürülüyor. Kadınlar kendi kararlarına, kendi bedenlerine sahip olma ve özgürleşme mücadelesinde canlarını kaybediyor. Ne yazık ki katiller iyi hal indirimleri ile cezasız kalıyor. Adeta ödüllendiriliyor” ifadeleri kullanıldı.

“Körfez bölgemizde, Edremit ve Burhaniye’de hâlâ bir kadın danışma merkezi yok. Şiddete maruz kalan, tehdit edilen kadınlara kadın örgütlerinden başka sahip çıkacak, yol gösterecek bir destek mekanizması yok” diyen kadınlar, “Şiddete maruz kaldığında kurumsal mekanizmalarla desteklenmeyen, korunmayan kadınların sonu da çoğunlukla ne yazık ki ‘öldürülmek’ oluyor. Ne yazık en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemde İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararı ile feshedildi. İstanbul Sözleşmesi bizim için hala yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi kadınların ve LGBTİ+ların yaşamları için elzemdir, güvencedir. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı yok hükmündedir. Kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Kadınlar, Körfez Bölgesinde yeterli personele ve donanıma sahip, kadınlara psikolojik, ekonomik ve hukuki destek verecek “Kadın Danışma Merkezleri”nin acilen kurulması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Bodrum’da kadınlar İstanbul Sözleşmesi için nöbet...

Bodrum’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı ‘Alanları terk etmiyoruz, nöbett...

Belediye işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirte...

Polonya Meclisinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilm...

Polonya Parlamentosunun alt meclisi, ülkenin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılıp ayrılmayacağını belirl...