‘Bana yapılan cezasız kalmaz diye düşünürken ilk celsede duruşma kapatıldı’
Çocuğun cinsel istismarı suçundan gerçekleşen yargılamada tek celsede beraat kararı verilmesine CHP milletvekili Aylin Nazlıaka tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İstanbul’da yaşayan G.Y’nin “çocuğun cinsel istismarı suçundan” açtığı davada tek celsede beraat kararı verilmesine tepki gösterdi.
Yaşanan “hukuksuz” sürece ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Nazlıaka, “İstanbul’da yaşayan 18 yaşındaki G.Y’ye terzi Ramazan Güney tarafından yapılan ‘çocuğun cinsel istismarı suçundan’ açılan davada tek celsede beraat kararı verildi. İstanbul Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada ‘delil yetersizliğinden beraat’ kararına hükmedildi. G.Y’nin mahkemeye delil olarak sunduğu ‘suçun itiraf edildiği telefon görüşmesi’ kayıt niteliğinde sayılmazken mahkeme, çocuğun İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde gördüğü psikolojik tedaviye ilişkin rapor dahi istemedi” dedi.

G.Y ile irtibata geçtiklerini belirten Nazlıaka, şunları söyledi:

“G.Y’nin sosyal medya hesabında yer alan paylaşım dikkatimizi çekti. Kendisine ulaşmaya çalıştığımız bir süreçte, o bizlere ulaşarak yardım çığlığı attı. ‘18 yıla sığan koca bir ömrü sırtımda taşıyorum’ diyen G.Y yaşadıklarını şöyle anlattı: ‘Temmuz 2019’da Haktan Can Güney ile tanıştık. Masumlar Apartmanı’nı aratmayan bir evde büyümüştüm, evdeki herkesin psikolojisi bozuktu. Sağlıklı bir ilişkinin nasıl olduğunu bilmediğim için kıskançlık krizlerini ve kişisel haklarıma saldırıyı sevgi sandım. Zaman ilerledikçe yaşadığımın flört şiddeti olduğunu fark ettim. Uzaklaşmaya çalıştığımda psikolojik ve fiziksel şiddet ile karşılaştım. Yaşadıklarıma bir de taciz eklendiği için ayrılmaya çalıştım. Senin adını çıkartırım, Seni rezil ederim tehditleri karşısında kendimi yalnız ve çaresiz hissettim.
Ocak 2020’de Haktan Can ve annesinin ısrarı ile kandilini kutlamak için babası Ramazan Güney’in terzi dükkânına gittik. Sonrasında da pantolon tadilatı için dükkâna gidip geldim. Olay günü gittiğimde depoya geçmemi istedi, geçtiğimde kapıyı kilitledi ve tecavüze yeltendi. Bağırmam sonucunda kapıyı açtı, kaçtım. Yaşadığım şok ile oğlu Haktan Can’ı arayarak yaşadıklarını anlattım ama ‘babam böyle bir şey yapmaz’ diyerek kabul etmedi. Birkaç gün sonra annesi Nevim Güney aradı, ‘insanoğlu her şeyi yapabilir’ diyerek beni evlerine çağırdı. Evlerine giderek Nevim hanıma da yaşadıklarımı anlattım. Nevim hanım, Ramazan Güney’in yanına giderek ses kaydı almamı istedi. Ben de gittim, orada tekrardan taciz etti. Aldığım ses kaydını sanığın eşine dinlettim. Kaydı sildiler. Bu durumun aile arasında çözüleceğini söylediler. Can güvenliğim olmadığını düşündüm.

Bu süreçte Haktan Can’ın saplantı düzeyindeki aramalarına maruz kaldım. Engellemelerime rağmen arkadaşlarının telefonlarından arayarak sürekli taciz ve tehdit etti. Bunun üzerine Haktan Can ile görüşürken ses kaydı almaya karar verdim. Mahkemeye de sunduğum görüşme kaydında Haktan Can hem babasının hem de kendisinin bana yaptıklarını itiraf ediyordu. Artık elimde bir delilim olduğunu düşünerek Savcılığa gittim. Bana yapılanlar cezasız kalmaz diye düşünürken ilk celsede duruşma kapandı!”
“Mağdurun soyut beyanı dışında atılı suçu işlediğine dair yeterli, makul şüpheye yer bırakmayacak, her türlü şüpheden uzak ve inandırıcı delil ile yeterince ciddi açık ve belirgin emareler bulunmadığı, sanığın atılı suçlamayı kabul etmediği ayrıca olaya ilişkin kamera kaydının olmadığı anlaşılmıştır” denilerek beraat kararı verilmesini kabul etmediklerinin altını çizen Nazlıaka, “Çocuğun cinsel istismarı suçlarında maddi delil aramaktan vazgeçin!” dedi.

Nazlıaka, sözlerini şöyle tamamladı: “G.Y’nin psikolojisinin düzelmesi için YaşamHak projemiz kapsamında ücretsiz psikolojik destek almasını sağlayacağız. Hayatının baharında umutsuzluğa sürüklenen G.Y’nin yaşadığı sürecin hukuksuzlukla sonuçlanmasına izin vermeyeceğiz. Bu ülkede maalesef kamuoyu baskısı olmadığında adalet tecelli etmiyor. Adaletin tecelli etmesi için iç hukuk yollarının tamamına başvuracağız. Çocuğa yönelik cinsel istismar suçları aile arasında çözülemez. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz.”

Fotoğraf: Nafaka Hakkı Kadın Platformu

İlgili haberler
İstismarın Görünmeyen Yüzü

Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu, GFK Türkiye tarafından yapılan “Duygusal İhtiyaçlara Yönelik An...

Çocuk istismarında çözüm göstermelik komisyonlar d...

Çocuk istismarını araştırmak için daha önce kurulan komisyonun bir tek önerisi bile gündeme alınmaz;...

İstismarı görüyor ‘muş’ gibi... Hesap soracak ‘mış...

Kürsülerden şiddeti, cinsiyetçiliği ayyuka çıkaranlar susmadan, ne hadım ne idam çözüm olacak gibi g...