Baykan Denim işçileri promosyon hakkını istiyor: ‘Sadaka değil hakkımızı istiyoruz’
Malatya’da Baykan Denim fabrikasında çalışan kadın işçiler, patronların baskına ve tehditlerine rağmen promosyon haklarından vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar.

Malatya’da Baykan Denim fabrikasında çalışan kadın işçiler, promosyon haklarını talep ediyor. Promosyon haklarının fabrika tarafından verilmemesine karşı işçiler, bu duruma tepkili. Patronların ve işçi temsilcilerinin tüm baskılarına karşı işçiler promosyon haklarını talep etmekten vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar.

‘AĞZINI AÇANIN AÇIĞINI ARIYORLAR’
Baykan Denim’ de 2 yıldır çalışan Selma, “Promosyon meselesini ilk öğrendiğimizde promosyon talebimizi önce fabrikanın müdürleri ve şeflerine ilettik. Promosyonumuzu istediğimizi söyledik. Ancak bir dönüşleri olmadığı gibi bu konuda ağzını açanın peşine bir tane beyaz önlüklü bir usta takıyorlar, sürekli bir açığını kovalıyorlar. Kimse bir şey söyle-yemiyor “ diyor.
Fabrikadaki işçiler haklarını beyan etmek için şikayet kutularını promosyon talepleriyle dolduruyor. Ancak yine dönüş alamıyorlar. Bir süre işçilerle işveren arasında bir sürtüşme yaşanıyor. Bunun sonucunda olanları şu şekilde anlatan Selma, “İnsan kaynakları müdürü, bizleri dikimhane bölümüne toplayarak ‘Biz büyük bir kurumuz. Bu promosyonu veren küçük kurumlar’ dedi. Bu parayı ne şimdi ne de ileride vermeyeceklerini söylediler” diyor.

  ‘İŞÇİ YOKSA İŞVEREN DE BANKAYLA PROMOSYON ANLAŞMASI YAPAMAZ’
Sonra olayların daha da büyüdüğünü anlatan Selma, “İşçiler daha çok sıkıştırıp işçi temsilcisine baskı yapınca işçi temsilcisi de işçileri susturmaya çalıştı. Müdür ve müdür yardımcısı, böyle bir hakkımız olmadığını, işverenle banka arasında olan bir anlaşma olduğunu, bu anlaşmadan bizim faydalanamayacağımızı söyledi. Ben de bu konuda promosyon bizim üzerimizden yapılan bir imzalama. Eğer işçi yoksa işverenin de bu anlaşmayı yapamayacağını, bu ödemeyi alamayacağını söyledim. Kaldı ki kimse babasının cebindeki parayı istemiyor. Bize vereceği para bankanın parası” şeklinde konuşuyor.

  ‘BİZE TANINAN HİÇBİR HAK YOK’
Selma, fabrikalardan birinin işçilere promosyonun bir kısmı olan 12 bin 500 TL’yi verdiğini anlatıyor. Tabii bunu işçilerin ağzına bir parmak bal çalmak olarak görüyor. Baykan Denim işçilerinin ise hiç yoktan 10 bin TL’ye bile razı olduklarını söylüyor. Baykan Denim’ in sadece promosyon meselesinde değil başka meselelerdeki tutumunun da kötü olduğunu söyleyen Selma, “Diğer fabrikalarda 1000 TL kışlık yakacak yardımı yapılmaya başlandı. Bizim fabrikada ise hiçbir şey yok. Üstelik bu devlet destekli yani. 300 TL’sini sadece işveren ödeyecek, onun karşılığında devlet vergi almayı kaldıracak. Biz bunu da müdüre sorduk. Müdür, ‘İşveren vermek zorunda değil’ Yani onun bile reddini yedik. Yılbaşında diğer bütün fabrikalar hediyeler falan verdi elemanlarına. Bizde hiçbir şey yok. Bize tanınan hiçbir hak yok. Maaş ve mesai arasında dönüyoruz o kadar yani” diyor.

  ‘DİKİMHANE BÖLÜMÜNDE MAKİNELERİ KAPATMAYA GİDİLDİ’
Baykan Denim’de 5 yıldır çalışan Gülten şöyle söylüyor : “Bu süreçte çok fazla baskıya maruz kaldım. Bu zorluklara, çalışmak mecburiyetinde olduğum için katlandım. Promosyon meselesine gelince o kadar gündeme getirmemize rağmen hiçbir sonuç alamadık. İşçi temsilcisine durumu anlatmamıza rağmen bize destek olmadı. Bu da yetmezmiş gibi bizi insan kaynaklarına şikayet etti.”
Son işlemler bölümünde olan Gülten, dikimhane bölümünde olduğu gibi kendilerinin de imza toplamak istediğini anlatıyor. Ancak işçi temsilcisi ona da engel oluyor, imzaları kesinlikle iletmeyeceğini söylüyor. Gülten, “Ama dikimhane bölümü bizlerden daha cesaretli çıktı. İmza topladılar, makineleri kapatmaya gittiler. İnsan kaynaklarını ayaklarına kadar çağırdılar. Ama bir sonuç çıkmadı ne yazık ki. Biz sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz” diyor.

 ‘SADAKA İSTİYORMUŞUZ GİBİ DAVRANIYORLAR’
Fabrikanın promosyon hakkındaki tutumuna değinen Pınar, Baykan Denim’de yaklaşık 3 yıldır çalışıyor. Pınar, “Bizlere asla promosyon vermediler. Benim işbaşı yaptığım ilk sene bankayı değiştirmişlerdi. Fabrikamız promosyon konusunda hiçbir tutum sergilemiyor, o konu yokmuş gibi davranıyor. Sanki sadaka istiyormuşuz gibi davrandılar. Açık açık tehdit ediyorlar. Hakkımız değilmiş gibi davranıyorlar. Baykan Denim işçilerine değer vermeyen, işçilerini köle olarak gören bir yer. Primlerimiz bazen verilir bazen verilmez” diyor.

 ‘HAKKIMI YEDİRMEYECEĞİM’
Pınar, promosyon hakkı için mücadele edeceğini belirterek şöyle söylüyor: “İşveren de insan kaynakları müdürü de bizim sorunumuzu dinlemiyorlar. İşçi olarak bir birlikteliğimiz yok. İşçiler emeklerinin ellerinden alınmasından çok korkuyor. Ben o promosyonu alacağıma inanı-yorum. Hakkımı yedirmedim, yedirmeyeceğim.

Fotoğraf: Ivan Samkov/Pexels