Baykan Denim işten attığı kadın işçiyi icraya verdi: İcra borcunu ödemek için ev temizliğine gidiyor
Baykan Denim’de çalışırken gerekçesiz, tazminatsız işten atılan, aldığı avans nedeniyle borçlandırılan kadın işçilerden Meryem, borçlarını ödeyebilmek için ev temizliğine gidiyor.

Maraş merkezli deprem sonrası Baykan Denim’de işten atmalar sürüyor. Tazminatsız işten çıkarılan işçilere aldıkları avans için bilgilendirme yapmadan icraya veren Baykan Denim işçileri aldığı avansın iki katı borçla karşı karşıya bırakıyor. Tazminatsız işten atılan ve aldığı avans nedeniyle borçlandırılan kadın işçilerden Meryem, borçlarını ödeyebilmek için ev temizliğine gidiyor.

Güvenlik nedeniyle ismini değiştirdiğimiz Meryem ile yaşadıklarını konuştuk.

GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN İŞTEN ATILDI

Baykan Denim’de çalışan deprem sonrası işten çıkarılan Meryem ile görüşüyoruz. Meryem’in 3 çocuğu var. Baykan Denim’de çalışmadan önce ev işçiliği yaparak çocuklarını okutan Meryem, 4 senedir Baykan Denim işçisi. Depremle birlikte getirilen işten atma yasağı sonrası gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan Meryem yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: “İşten atma yasağı bittikten hemen sonra iş yerinden arkadaşım işten çıkarılmıştı. ‘Belki sen de çıkarılmışsındır e-Devlete gir bak’ dedi. Ben de baktım, çıkarılmışım. Hiçbir gerekçe göstermedikleri gibi haber bile vermediler bana. Tazminatımı alırım diye fabrikayı aradım, açıklama bile yapmadılar.”

‘PARAYA ÖDEYEBİLECEK GÜCÜM YOK’

İşten çıkarıldıktan kısa bir süre sonra aldığı avans yüzünden fabrikanın eve tebligat gönderdiğini söyleyen Meryem, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle ifade ediyor: “10 bin lira avans almıştım fabrikadan çalıştığım dönem, ödüyordum maaşımdan her ay düzenli. İki bin beş yüz lira kalmıştı. Fabrika hiçbir bilgilendirme yapmadan, ödeyecek miyim ya da ödeyebilecek durumum var mı sormadan eve tebligat gönderdi. Bir hafta içerisinde ödemezsem icra masrafları ile 4 bin 500 lira ödemem gerektiği yazıyordu. Fabrikayı aradım, bana ısrarla ‘Bu parayı aldın mı almadın mı?’ diye sordular. Aldığımı inkâr etmediğimi fakat şu an bir işim ve gelirim olmadığını söyledim. Bu para Baykan Denim için büyük bir para olmayabilir ama benim için büyük bir para ödeyebilecek durumum yok, çocuklarım var onlara bakmaya çalışıyorum, dedim. Hiçbir şey demeden yüzüme kapattılar telefonu. Hâlâ şok içerisindeyim. Hem beni işten çıkarıp tazminatımı vermediler hem de benden iki katı para alıyorlar. Bu kadar mağdur edilmez insan.”

‘MAHKEMEYE VERECEK PARAM BİLE YOK’
İcra borcunu ödemek için ev işçiliği yaptığını anlatan Meryem, “Evim ağır hasarlı, çocuklarıma bakmaya evimi geçindirmeye çalışıyorum. Bu borcu ödeyebilmek için de temizliğe gidiyorum şimdi gündeliğe. 4 sene emek verdim ben Baykan Denim’de. Mesaiye kaldım, onlar on kazanırken zenginliklerine zenginlik katarken ben bir kazandım ama çocuklarıma bakmak zorunda olduğum için sesimi çıkaramadım. Mahkemeye vermeyi düşündüm yaptıkları bu hukuksuzluk, ama inanın mahkemeye verebilecek, dosya avukat masrafını bile ödeyebilecek bir param yok. Hakkımı helal etmiyorum asla” diyerek tepkisini dile getirdi.
Konuya dair aradığımız Baykan Denim ise telefonlarımıza yanıt vermedi.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Baykan Denimde kadın işçilerin sorunları bitmiyor|...

Malatya’da dünyaca ünlü markalara üretim yapan Baykan Denim’de çalışan kadın işçiler çalışma koşulla...

Koca ‘çalışma’, patron ‘sendikalaşma’ dedi son söz...

Kötü çalışma koşullarına, baskıya karşı sendikalaşma mücadelesi veren Gülay çok engelle karşılaşmış....

Malatya’dan tekstil işçileri: Değişimde kararlı ol...

Baykan Denim, Mil May fabrikalarında tekstil iş kolunda çalışan işçiler fabrikada bölünmeler olduğun...