Bir üniversitede daha Kadın Araştırmaları Merkezi, Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi oldu
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde (AHBV) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KAUM) adı “Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirildi.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde (AHBV) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KAUM) adı “Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirildi. KAUM’un yönetmeliğinde yapılan değişiklikler 17 Haziran 2023’te Resmî Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan değişikliklere göre yalnızca isim değil, KAUM’un amaçları da değiştirildi. Yeni yönetmelikte KAUM’un amaçları arasına “ailenin korunması, aile değerlerinin toplumsal anlamda fark edilmesi” gibi ifadeler eklendi.

HER MADDEDE “KADININ” YANINA "AİLEYİ" EKLEDİLER

İktidar seçim sürecinde yoğunlaştırdığı tartışmalarla, uzun süredir “aile ve toplum değerleri” adı altında kadını sadece aile içerisinde konumlandırdığı politikalarını sürdürmeye devam ediyor. Başta rektör atamaları ile üniversitelere müdahale artarken bu defa da 17 Haziran Cumartesi günü yayımlanan Resmî Gazete’de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KAUM) adını “Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirdi. 

Merkezin amaçlarını belirleyen maddeye “ailenin korunması, aile değerlerinin toplumsal anlamda fark edilmesi; aile değerleri konusunda gerçekleştirilecek akademik ve sosyal çalışmalara destek olmak” ifadeleri eklendi.
Yeni yönetmelikte merkezin faaliyetlerini belirleyen maddelere “aile çalışmaları ile ilgili her konuda araştırma, inceleme, proje çalışmaları yapmak, yaptırmak ve desteklemek, ailenin korunması konularında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile iletişimi güçlendirmek, aile sorunları alanında danışmanlık hizmetleri vermek, ailenin ve aile değerlerinin korunması ve geliştirilmesi, aileyi ve toplumu güçlendirecek faaliyetlerde bulunmak” ifadeleri eklendi.

BİRÇOK ÜNİVERSİTEDE AYNISI YAPILMIŞTI
Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin adı ilk defa değiştirilmiyor. 2019 yılından itibaren Kadir Has Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Anadolu Üniversitesinde kadın çalışmaları araştırma merkezleri “Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirildi.
İlgili haberler
‘Aileyi koruma’ lafının altından yine nefret ve dü...

‘Aileyi koruyoruz’ kod adıyla yürütülen tüm politikalar sonucunda adım adım eşit yurttaşlık hakkımız...

Boşanmaya engel, aileye mahkum eden düzen!

Esenyalı Mahallesi’nde boşanma talebiyle derneğe gelen ve özellikle nafaka sürecine ilişkin pek çok...

Meselenin ‘Köken’ine inen bir eylem kılavuzu

Engels’e göre eşitsizlik, özel mülkiyetin kamusal alana egemen olan erkeğin elinde yoğunlaşması, üre...