Biz Fatma’yı bakanlığından tanırız
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanıyken şiddet gören kadınlara aile kutsaması yapan Fatma Şahin, bugün belediye başkanlığını yaptığı Anteplilere deprem için ‘Her şerde bir hayır vardır’ diyor.

Gazi şehir Antep… Fıstığın en hasının baklavanın en lezzetlisinin olduğu yer. Cebinde parası olana kahvaltıda katmer, olmayana nohut dürümü sunan gastronomi şehri. Kutnu kumaşını yaşatmaya çalışırken ucuz lastikten banyo terlikleri de üreten sanayi şehri. Yıllardır Güneydoğu’nun ticaret merkezi. Üstüne üstlük buram buram tarih kokan da bir şehir. Antep…

Vasfı bu kadar çok olan bir şehrin peşine düşen de çok olur. Özellikle belediyelerini elde etmek önemli bir kale kazanmak anlamına gelir. Çünkü şehrin hâkimi olan artık ticaretin de sanayinin de ortağıdır.

Antep 2004 yerel seçimleriyle beraber hâkimiyetini Celal Doğan’ın belediye başkanlığındaki CHP’nin kolları arasından alıp Dr. Asım Güzelbey’in başkanlığında AKP’nin kolları arasına bıraktı. O gün bugündür Antep’in gözleri AKP’li belediye başkanlarından başkasını görmedi. Dr. Asım Güzelbey’in 10 yıllık büyükşehir belediye başkanlığının ardından göreve Fatma Şahin geldi. 2014 yılından bu yana görevini sürdüren Fatma Şahin’in adı bugün artık Antep adıyla özdeşleşmiş durumda. Görevinin belli dönemlerinde muhakkak zor zamanlar geçirmiş olan Şahin’in hiç şüphesiz son bir haftadır Anteplilerle beraber yaşadıkları bu zamana kadar yaşadıklarının en beteridir. Ama “Buna da şükür!” neticede “Her şerde bir hayır vardır!”

FATMA ŞAHİN’İN SOSYAL MEDYASINDAKİ ANTEP

5 Şubat günü birçok insan gibi saatler sonra olacaklardan habersiz olan Fatma Şahin “iş temposuna kısa bir ara” vererek Antepli çocuklarla kartopu oynuyor. Sonra aynı çocuklar üşümesin diye Türk bayraklı atkı, eldiven ve bereler dağıtıyor. O gece sabaha karşı yaşanan depremle halka sesleniyor ve “panik yapmamalarını” rica ediyor. İlk iş olarak büyükşehir belediyesinin ekipleriyle deprem nedeniyle Gaziantep otoyolunda oluşan yarıkları kapatıyorlar. Ardından Nurdağı ve İslahiye’de görüyoruz Şahin’i. Ve nihayet beklenen haber geliyor: Şu anda Gaziantep’in yüzde 80’ine su verilmeye başlanmıştır. Nurdağı ve İslahiye için çalışmalarımız sürüyor. Bir gün sonra Festival Park’a kurulan çadırları görüyoruz. Fatma Şahin “depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını hem devletimiz hem de hayırseverlerin çabalarıyla karşılamaya” çabalıyor “320 bin aileye sıcak yemek temin” ediyor. Halkın temel ihtiyaçlarını unutmayan Şahin, Festival Park’taki çadır kente çocuklar için etkinlik alanı bile kurdurmuş. “Bu kadar olumsuzluğun arasında” güzel haberler vermeyi de unutmuyor. “GASKİ tesislerine sığınan hamile bir kardeşimizin yavrusunu dünyaya sağlıklı bir şekilde getirmiş” olmasını müjdeliyor. 115 saat sonunda Nurdağı’nda deprem enkazından canlı çıkan 6 aylık hamile Zahide Kaya da bir diğer müjde. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardımlara teşekkür etmeyi ihmal etmeden “devletlerine güvenen” Nurdağılı depremzedelere “Gün birlik günü” diyor. Tüm bunlar olurken şehirdeki binaların hasar tespiti için büyükşehir belediyesine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ekiplerse çalışmaya hız kesmeden devam ediyor.

ANTEPLİLERİN YAŞADIĞI GERÇEK ANTEP

 “Böylesine önemli bir büyükşehrin belediye başkanı elbette afet sonrası icraatlarını sunacak, kendini halkına anlatacak” diyebilirsiniz. Biz de soralım bakalım işin aslı nasıl? Depremden yaklaşık iki gün sonra şehrin yüzde 80’ine su verdik dediği yerlerde yaşayan insanlar depremin dördüncü gününde hâlâ su sorunu yaşadıklarını söylüyorlardı. Peki, Fatma Şahin, Festival Park’taki çadır kentin ya da dağıtılan yemek sayısının reklamını yaparken, 6. günün sonunda tekstil şehri Antep’te iç çamaşırına ilk kez ulaşan kadınlardan, imalattan halka mağazalarda bir külotun 40 lira, bir atletin 85 liraya fırladığından, hâlâ hiç yardım gitmemiş ya da bir kez gitmiş insanlardan, deprem sonrası hamile olduğu halde tehditlerle fabrikaya çağrılan kadından, içeride kapıyı açan kimse olmadığı için incelenmeden az hasarlı denilerek geçiştirilen binalardan, ötelenen ve suçlanan Suriyelilerle Abdallardan haberdar değil mi? Eminiz, Suriyelilerden olmasa da artık Antep’in yerli halkı haline gelen Abdalların yaşadığı mahallelerden seçim dönemlerinde oy istemeye gitmiştir. Oy isterken yetişilenlere deprem sonrası ihtiyaçları olduğunda mı yetişilemiyor!

BAKAN FATMA ŞAHİN’İN İCRAATLARI

Ama bu çelişkili tablo bizi şaşırtmasın çünkü biz Fatma Şahin’i bakanlığından biliriz. Siyasi kariyeri elbette Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla başlamadı. Fatma Şahin Antep’in ilk kadın milletvekili. TBMM’de 22., 23. ve 24. yasama dönemlerinde milletvekili olarak görev yaptı. TBMM görev süresinde Kadın ve Çocuklara Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanlığı görevinin yanında Töre ve Namus Cinayetleri ile Çocuklara Karşı Şiddeti Araştırma Komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. 2011 genel seçimleri sonrası da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kurucu Bakanı olarak görevlendirildi. Fatma Şahin’in kadınlar, çocuklar ve engelliler açısından bu kadar sorumluluk altına girdiği dönemlerde ülkede neler oluyordu? Genel hatlarıyla şöyle bir bakalım.

*2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda taşeron işçi olarak çalışan Serpil Uçak’ın süt izni kullanması engellenerek işten çıkarılmıştı. Bu durumu protesto eden emekçiler, Bakan Fatma Şahin’i kadın işçilerin çalışma hakkına saygıya çağırmıştı. Aynı yıl içerisinde Fatma Şahin ise kadın istihdamında, projeler, çıkardıkları yasalar ve pozitif ayrımcılıklarla birlikte ilk kez toplamda yüzde 30’u yakaladıklarını, amaçlarının ise bunu daha ileriye taşımak olduğunu söylemişti.

*2013 yılında bakıma muhtaç, kimsesiz, yaşlı ve sokağa terk edilmiş insanların bakımının yapıldığı sosyal kurum olan Darülaceze üzerinden 20’ye yakın kadronun; Fatma Şahin’in yakınlarına ve AKP’lilere dağıtıldığı iddiası ortaya çıktı.

*2013 yılında Samsun’da eşi tarafından öldürülen Damla Ay’ı CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur Meclise taşıdı. Onur, Ay cinayeti ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi. Ancak Fatma Şahin bu önergeyi aylarca cevaplamadı.

*Yine Fatma Şahin’in bakanlığı döneminde 11 yaşındaki Z.Ç.’nin 8 aylık hamile olduğu ortaya çıkmıştı. Z.Ç. Patnos’tan Bolu Mudurnu’ya getirilerek kendisinden 14 yaş büyük E.D. ile evlendirilmişti.

*Bianet’in verilerine göre Şahin’in Bakanlık yaptığı 6 Temmuz 2011-25 Aralık 2013 tarihleri arasında 400’ün üzerinde kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu rakamlara öldürülen ve istismar edilen çocuklar da eklendiğinde sayının korkunç rakamlara ulaştığını görüyoruz.

HAYRI DA ŞERRİ DE ANTEP HALKLARI BELİRLEYECEK

Dün Bakanlığını yaptığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında ülkede şiddet gören ya da şiddet tehdidi altında yaşayan milyonlarca kadının canı pahasına aile kutsaması yapan Fatma Şahin bugün büyükşehir belediye başkanlığını yaptığı Anteplilere depremi tarif ederken “Her şerde bir hayır vardır” diyor. Antep halkı ekmeğini elinden alanı da açıkta kaldığında kimin ona el uzatmadığını da unutmaz. İşte o zaman hangi şerrin daha hayırlı olacağına Antep’te yaşayan halklar karar verir.

Fotoğraf: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Twitter hesabından alınmıştır

İlgili haberler
Mülteci Esme: Yardımlar birkaç gün daha gelecek, s...

Depremin en ağır zarar verdiği kesimlerden biri de mülteciler. Depremde bir çocuğunu kaybeden kendi...

Sokakta kalan depremzede hamile kadının işe çağrıl...

‘İki bebeğe hamile arkadaşımız patronu tarafından fabrikaya çağrıldı tehdit edilerek. Üç canlı arkad...

‘Kadınlar temel ihtiyaçlarını fısıldayarak söylüyo...

Depreme maruz kalan ancak depremin ilk gününden bu yana bölgede kurulan dayanışma ağlarından görev a...