Boğaziçi kayyumu Cinsel Tacizi Önleme Koordinatörünü ücretsiz izne gönderdi
Boğaziçi kayyumu CİTÖK Koordinatörünü ücretsiz izne çıkardı. Artık başvuruları CİTÖK Komisyonu Başkanı olarak görevlendirilen rektör yardımcısı Fazıl Önder Sönmez yönetecek.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 69. Kez rektörlük binasına sırtlarını dönerek gerçekleştirdikleri nöbet eyleminde akademisyenler, 2016’da Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun girişimiyle kurulan koordinasyon ofisinin tek çalışanının kısa çalışma ödeneği bahane edilerek ücretsiz izne gönderildiğini açıkladı. Gerçekleştirilen basın açıklamasında hafta boyu yaşananlara ilişkin bilgilendirmede bulunuldu.

‘CİTÖK İŞLEVSİZ HALE GETİRİLDİ’

2016 yılından beri üniversitemizde Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun girişimiyle kurulan bir koordinasyon ofisi bulunduğu hatırlatılan açıklamada, “Bu ofisin tek çalışanı olan koordinatörümüzün kısa çalışma ödeneği bahane edilerek ücretsiz izne çıkarıldığını öğrendik. Bundan sonra başvuruların CİTÖK Komisyonu Başkanı olarak görevlendirilen yine bir rektör yardımcısına Fazıl Önder Sönmez’e yöneltileceği ilan edildi. Bu karar koordinatörlüğü fiilen işlevsiz hale getirmiştir” denildi.

Görüşme ve başvuruları uzmanlık çerçevesinde gizlilik ilkesine bağlı olarak değerlendirecek tam zamanlı bir koordinatörün varlığının elzem olduğu ifade edilen açıklamada, “CİTÖK Koordinatörünün görevi ve uzmanlık alanları cinsel tacizin önlenmesi için üniversite bileşenlerine yönelik eğitim programları oluşturmak ve uygulamak; cinsel taciz ve benzeri fiillere maruz kalan kişilere tıbbi, psikolojik, psikososyal ve hukuki destek sağlamaktır. CİTÖK komisyon yönergesinde başkanın seçimle belirleneceği açıkça belirtilmesine rağmen göreve atama yoluyla getirilen Sönmez’inse söz konusu deneyim ve vasıflara sahip olmadığı açıktır. Bu durum üniversite mensuplarının maruz kalabileceği cinsel taciz vakalarının bilinmez kılınmasına; mağdurların gerekli kurumsal desteği alamamasına neden olacaktır” ifadelerine yer verildi.

‘SÖZLEŞMEDEN AYRILMA KARARIYLA PARALEL’

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararıyla uyumlu olan bu kararın kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada, “CİTÖK Koordinatörü derhal görevinin başına getirilmelidir. Atanmış rektörlük kurulu üniversitenin kurumsal yapısının ve akademik işleyişinin teminatı olan kurul ve komisyonları kendine bağlayarak işlevsizleştirmekten vazgeçmeli, demokratik ilkelere, uzmanlık ve liyakate saygı göstermelidir” denildi.

Direnişin yaklaşan 100. gününe de dikkat çekilen açıklama “Atanmış Melih Bulu ve yardımcılarının istifalarını bir kez daha talep ediyoruz. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” denilerek sonlandırıldı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Boğaziçi’nde Melih Bulu Dönemi: Cinsel Tacizi Önle...

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun ofis koordinatörü Cemre Baytok ücretsiz izne...

YTÜ KAÇAT canlı yayında üniversitelerde Cinsel Tac...

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü CİTÖK temsilcisi İlayda Habip ile YTÜ KAÇAT 7 Mart...

Üniversitelerdeki Kadın ve LGBTİ Toplulukları tart...

Dosyamızda farklı üniversitelerdeki toplulukların çalışmalarına, öğrencilerinin yaşamındaki etkisine...