Hatimoğulları, kadınların koruma taleplerinin karşılanmasını Bakan’a sordu
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Ekmek ve Gül’de de yer alan kadınların tedbir taleplerinin reddine ilişkin haberleri üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 6284 Sayılı Kanun yürürlükte olmasına rağmen İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın ardından karakollar tarafından koruma kararlarının uygulanmamasını Meclis gündemine taşıdı. Emniyet tarafından karakollardaki keyfi uygulamaların gerçek dışı olduğu söylense de her gün örneklerin çoğaldığını ifade eden HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konu ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soru önergesi verdi.

‘ÇOCUKLARINI İSTİSMARLA SUÇLANAN BABA ÇOCUKLARI NASIL GÖREBİLİR?’

Adana’da bir kadının savcılık yazısına ve tehditler aldığı yönünde beyanda bulunmasına, şikayetçi olmasına rağmen karakoldan koruma kararı alamadan ayrılmak zorunda kaldığı haberini hatırlatan Hatimoğulları, çocuklarını istismardan yargılanan erkeğin çocuk görüş günü sonrasında boşanma aşamasında oldukları kadının evinin önünden ayrılmaması sonrası yaşananlara da dikkat çekti. Hakaret iddiasında bulunan erkeğin şikayeti ve koruma kararı sağlanırken kadının şikayetinin ve koruma talebinin alınmak istenmediğini hatırlatan Hatimoğulları şu soruları sordu,

1. Çocuklarını cinsel istismar ettiği gerekçesi ile yargılaması süren bir baba nasıl olur da mahkeme kararıyla çocuklarına görüş günü alabilir? Bu çocukların yaşadığı travmalar düşünüldüğünde sizce doğru mudur?

2. Boşanma aşamasında olduğu erkeğin can güvenliğine dair tehdit oluşturduğunu düşünen kadının şikayet talebi, erkeğin şikayeti gerekçe gösterilerek, neden önemsenmemiştir?

3. Erkeğin başvurusu alınırken, kadının şikayet ve uzaklaştırma başvurusu neden/hangi gerekçelere dayanarak alınmamıştır?

4. Karakollarda ‘uzaklaştırma başvurusunun artık alınmadığı, bunun için aile mahkemelerine başvurulacağı’ neye dayanarak söylenebilmiştir?

5. Ancak avukatı aracılığı ile uzaklaştırma ve şikayet başvurusunda bulunabilen kadının karakolda yaşadığı bu keyfi uygulamaların sonlandırılması için Bakanlığınızca adımlar atılacak mıdır?

6. İstanbul Sözleşmesinden çekildikten sonra karakollarda benzer keyfi uygulamaların artması sizce tesadüf müdür?

Fotoğraf: Tülay Hatimoğulları Meclis fotoğrafı

İlgili haberler
1 Haftalık bilanço: Şiddete değil, kadınlara ve ya...

Sevda Karaca yazdı: ‘Kadınlardan adeta Sözleşme’ye sahip çıktıkları, haklarını ve hayatlarını savund...

Koruma kararı vermeyen karakol: Devlet her kadının...

Emniyet’in, koruma kararlarının keyfi olarak uygulanmadığı haberlerini yalanladığı gün Adana’dan bir...

Koruma ve tedbir yükümlülükleri uygulanmıyor!

Şiddet gören mülteci kadınların sığınma talebi “Şikayet yoksa sığınmaevi de yok” cevabıyla reddedild...

Şiddet mağdurlarının şikayetleri karakollardan ger...

KEFEK CHP Sözcüsü Sera Kadıgil, ‘Şiddet mağdurlarının şikayetlerini karakollardan geri çevriliyor’di...

Koruma ve tedbir taleplerinin uygulanmaması Meclis...

HDP’li vekil Filiz Kerestecioğlu, Ekmek ve Gül’ün de gündeme taşıdığı, şiddet gören kadınların korum...

5 soruda İstanbul Sözleşmesi

Cumhurbaşkanı’nın bir gecede çekilme kararı aldığı İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin soruları 5 maddede...