Bornova Belediyesi TİS taslağında kadın işçiler için örnek maddeler
Genel-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube, Bornova Belediyesindeki 1472 işçiyi ilgilendiren TİS taslağında İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu var.

Genel-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube, Bornova Belediyesi Personel AŞ’ye bağlı çalışan 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen 1472 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi taslağını tamamladı. Taslak, birimlerde yapılan toplantılarda işçilerle tartışılarak hazırlandı. Taslakta kadın işçiler için de örnek maddeler var. 

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç kadın işçilere dair bu toplu iş sözleşmesi taslağına eklenen özel maddelere ilişkin şunları söyledi:

“Kadın işçilerle ayrı tartışmalar yürüttük ve bu tartışmalar sonucunda sözleşmeye çeşitli maddeler ekledik. Kadınlara dair ayrımcılığın ortadan kalması ve eşitliğin sağlanması için başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere işveren yasal mevzuat ve sözleşmelere uymak zorundadır diye madde koyduk. Kadına şiddet, çocuğa yönelik suçlar, hayvanlara yönelik işlenen suçların tespit edilmesi halinde iş akdinin feshi maddesi eklendi. Bu tip durumların ortaya çıkması halinde ayrı bir disiplin kurulu oluşturulması, soruşturmaların kişilik haklarını zedelemeyecek şekilde gizli yürütülmesi gibi maddeler ekledik. İşvereni işyerinde veya dışarıda şiddete uğrayan kadın çalışanın barınma ve güvenlik sorununun çözümünde doğrudan yükümlü kılacak maddeler ekledik. Belediye sığınmaevinde barındırır, sığınmaevi yoksa belediye gerekli barınma ve güvenlik ihtiyacını gidermekle yükümlüdür gibi… Kadınların üretimde daha fazla yer alabilmesi için işe alımlarda başvuranların niteliği eşit olduğu durumlarda kadınlara öncelik verilir dedik. Zaten geçen dönem sözleşmemizde vardı, ayda bir gün ücretli regl izni, 8 Mart’ta kadın işçilerin ücretli izinli sayılması, yasal doğum izninin üzerine 8 hafta ücretli doğum izni hakkı, kreş hakkı ve işçilerin ücretsiz yararlanması gibi.”

‘KADINLARIN 5 MADDELİK ACİL TALEPLERİNİN ARKASINDAYIZ’

 Genel-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube, Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına cevaben hazırladığı ve hükümetten acil bir eylem planıyla hemen yerine getirilmesini istediği 5 maddelik acil taleplere ilişkin de bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Bu taleplerin hayata geçirilmesi için örgütlü gücümüzü kullanmaktan geri durmayacağız. Açıklıkla yeniden ifade ediyoruz.” denildi.

Kadınların ilan ettiği 5 acil madde şöyle:

1-Eşit yurttaşlık hakkımızı aşındırmaktan vazgeçin

2-Kazanılmış haklarımızı tehdit eden söylem ve girişimlere son verin

3-Evde, işte, sokakta, tüm toplumsal yaşamda şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil eylem planı uygulayın

4-Eğitimi eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, bilimsel, parasız hale getirin

5- Eşit istihdam, kreş ve işyerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulayın

Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun açıkladığı 5 acil talebin ayrıntılarını öğrenmek için TIKLAYIN 

GENEL-İŞ İZMİR 7 NO’LU ŞUBE DAHA ÖNCE DE KADIN İŞÇİLER İÇİN ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE ETMİŞTİ

696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin özgür toplu iş sözleşmesi yapma hakkı ellerinden alınmış, Yüksek Hakem Kurulunda en son imzalanan toplu iş sözleşmesi geçerli kılınmıştı. Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube buna rağmen geçtiğimiz dönem asgari ücret fiyat farklarının alındığı ve sosyal haklarda ciddi iyileştirmelerin yapıldığı, kadın işçiler için regl izni, yasal doğum izninin üzerine 8 haftalık ücretli izin gibi ciddi kazanımların elde edildiği sözleşme imzalamıştı.

Toplu İş Sözleşmesi taslağında işçilerin özlük haklarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği haklarına ve sosyal haklarına ilişkin başka pek çok düzenleme var.

Ayrıntılar için TIKLAYINIZ 


İlgili haberler
Genel İş İzmir 7 No’lu Şube: Kadına yönelik şiddet...

Kadın cinayetlerine tepkiler devam ederken bir açıklama da İzmirli işçi kadınlardan geldi. Genel İş...

Genel İş Şubeleri İzmir’de ‘kadın emeği’ni konuştu

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri ‘Kadın Emeği’ etkinliğinde buluştu.

Beşiktaş’ta, evlenen çiftlere İstanbul Sözleşmesi...

Beşiktaş Belediyesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, evl...