Bursa’da kadınlar: Yasalar uygulanmıyor, yeni yollar aranıyor
Bursa’da 8 Mart etkinliğinde bir araya gelen kadınlar şiddeti ve çözüm yollarını tartıştı. Avukat Nazlı Ceren Şendoğan, yasalar uygulanmadığı için yeni çözümler arandığını vurguladı.

Bursa’nın Panayır Mahallesinde kadınlar 8 Mart’ı coşkuyla kutladı. Panayır Cemevi Kadın Kollarının çağrısıyla düzenlenen etkinliğe kadınların ilgisi yoğun oldu. Kahvaltı ve söyleşiyle başlayan etkinlik kadınların açık kürsüde yaptığı konuşmalarla devam etti.

Söyleşide konuşan Avukat Nazlı Ceren Şendoğan, kadınların haklarını ve şiddete uğradıklarında ya da tanık olduklarında kadınların neler yapabileceğini anlattı.

Bursa’da kadına yönelik suç oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Şendoğan, kadınların her alanda var olmaya devam ederek bu şiddet ortamından kurtulabileceğine kadınların kurtuluşunun da ancak kadınların çabalarıyla, mücadeleleriyle gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

Fiziksel şiddetin daha çok gündeme geldiğini ancak duygusal ve ekonomik şiddetin göz ardı dildiğini dile getiren Şendoğan, “Şiddet türlerinin hepsi suçtur. Maaş kartının alınması durumunda eş şikayet edilebilir. Şiddet gören hemen her kadının yaptığı bir davranış var; ‘Ben bunu yapmasaydım’ diye cümleler kuruyor kadınlar. Bunların hiçbir mantığı yok. Karşımızdaki insanı değiştiremeyeceğimizi düşündüğümüz için kendimizi sorguluyoruz ya da bir daha yapmayacakmış, bu bir seferlik bir hataymış gibi görüyoruz. Ancak şiddet bir döngü içerisindedir, tekrar edecektir” diye konuştu.

Şiddet karşısında başvurulabilecek mekanizmaları da kadınlara hatırlatan Şendoğan, Türkiye’de yasaların aslında iyi olduğunu ancak uygulama konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu da dile getirdi. Son günlerde gündeme getirilen hadım, idam vb. tartışmalara ilişkin de Avukat Şendoğan, asıl sorunun yasaların yeterince uygulanmaması olduğuna dikkat çekti.

Söyleşinin ardından kürsüye çıkan kadınlar, şiirler okuyup türküler söyleyerek eğlendi.


İlgili haberler
Bu 8 Mart neden önemliydi?

8 Mart dolayısıyla yaptıkları etkinlikle buluştu Alibeyköy'den kadınlar. 8 Mart'taki sözlerini, tale...

‘Bu 8 Mart’ta daha fazla umut ve dirençle el ele v...

‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün önemini; hastanede çalışan iki kadın işçi, bir ev emekçisi arkadaşım...

8 Mart kadınları birleştiriyor

Ankara Yenimahalle’de 8 Mart çalışması yürüten Hatice Boyraz Özel, ilçelerinde kutlayacakları 8 Mart...