CHP'li Sevda Erdan Kılıç: Asılsız iddialarla nafaka hakkı gasbedilemez
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Yeniden Refah Partisinin ‘Nafakanın sınırlandırılması’ için verdiği kanun teklifine tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Yeniden Refah Partisi’nin nafakanın sınırlandırılması için verdiği kanun teklifine ilişkin açıklamada bulundu. Kanun Teklifinin hemen Komisyonlara sevk edildiğine dikkat çeken Kılıç, “Asılsız iddialarla milyonlarca kadının hakkının gasp edilmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

CHP’li Kılıç, Yeniden Refah Partisi tarafından 4 Ekim tarihinde TBMM Başkanlığı’na ülkedeki tüm kadınları ilgilendiren bir kanun teklifi sunulduğunu hatırlattı. Söz konusu kadınların haklarını kırpmak olunca bu teklifinin alelacele komisyonlara sevk edildiğini belirten Kılıç, “Konu kadınların haklarını gasp etmek olduğunda sürecin ışık hızında ilerlemesi ise bizi hiç şaşırtmadı. Bu kanun teklifi; kadını hayatın her alanında yok sayanlarla kapalı kapılar ardında yapılan seçim pazarlığının bir ürünü olan nafakanın sınırlandırılmasını öngörüyor. Kendi seçim arabalarında kendi kadın milletvekili adayının yüzünü sansürleyenler gözünü üç kuruş nafaka alan kadınların haklarına dikti” dedi.

‘KADIN YOKSULLUĞU HER GEÇEN GÜN DERİNLEŞİYOR’

“Nafakanın süresiz olduğu, bir yıl evli kalıp onlarca yıl nafaka ödendiği gibi asılsız iddialar canhıraş bir şekilde savunulup gündeme getirilerek, konunun asıl mağduru olan kadınlar ve çocuklar görmezden geliniyor” diyen Kılıç, nafakanın kadının mali durumunun düzelmesi gibi durumlarda kesildiğini, asılsız iddialarla milyonlarca kadının hakkının gasp edilmesini kabul etmeyeceklerini ifade etti. Kadın yoksulluğunun ekonomik krizle birlikte her geçen gün derinleştiğine dikkat çeken Kılıç, “Nafakanın yıllardır bu ülkede tartışma konusu olmasının son derece sakıncalı sonuçları da olacaktır. TÜİK’in 2022 verilerine göre kadınların istihdam oranı yüzde 30. Cinsiyete dayalı ücret farkı ise yüzde 15’in üzerindedir. Üstelik bağlanan nafaka miktarlarının yetersiz oluşu ve buna rağmen yüzde 66’sının ödenmediğini de hesaba katarsak oranlar kadın yoksulluğunu ve eşitsizliğini gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

Nafakanın sınırlandırılmasının; kadınları, boşanma sonrası düşecekleri yoksullukla baş başa bırakacağının altını çizen Kılıç şöyle devam etti: “Kadınlar evliliğin bitmesinin ardından eşitsiz koşullar nedeniyle yoksulluğa düşecek, sosyal yardımlara muhtaç kalacak ya da bu koşullar nedeniyle boşanmaktan vazgeçmek zorunda kalacaklar. Bu yüzden binlerce kadın ev içi şiddetin esiri haline gelecek... Bugün nafaka tartışmasının yapılıyor olması binlerce kadını şiddetin kucağına itiyor. Nafaka adı altındaki tartışmanın toplumda çok büyük olumsuz sonuçları bulunuyor.Bu nedenle biz, kadınların eğitimde fırsat eşitliğini, istihdamda uğradıkları ayrımcılığı kaldırmayı, ev içi görünmeyen emeğin değerini, sosyal yardımlara erişimde sıkıntıları ve ev içi şiddeti konuşmalıyız. Tüm bunların konuşulmayıp nafaka tartışmasının gündemde olması sadece kadınları daha ağır bir şiddet ve yoksulluk ortamına iter.

Bizim Medeni Kanun’daki nafaka düzenlemesini sınırlandırmaya değil, iyileştirmeye ihtiyacımız var

Fotoğraf: CHP

İlgili haberler
Nafaka hakkında yapılmak istenen değişiklikler ne...

Nafakaya dair gerçekleri Avukat Devrim Avcı ile konuşuyoruz

EŞİK: Sahte mağduriyetlere nafaka hakkını gasbetme...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, Yeniden Refah Partisinin nafaka hakkının sınırlandırılması teklifine i...

Yeniden Refah Partisinden nafakaya dair kanun tekl...

Nafaka hakkına saldırılarla gündeme gelen Yeniden Refah Partisi, Meclisin Kadın Erkek Fırsat Eşitliğ...