Çıplak arama uygulandığını kabul etmeyen İzmir Valiliğine tepki
İzmir Barosu ve avukatlar, Boğaziçi öğrencilerine destek için yapılan eylemde gözaltına alınan 2 kadının çıplak aramaya maruz kaldığının gerçek olmadığını iddia eden İzmir Valiliğine yanıt verdi.

İzmir Üniversitesi Dayanışmasının Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için 5 Şubat günü Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapmak istediği açıklamaya polis izin vermeyerek 26 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan iki genç kadın, emniyette çıplak aramaya maruz kaldı.

İzmir Valiliği, çıplak aramanın olmadığını iddia ederek, “Sosyal medyada oluşturulan iddialar tümüyle gerçek dışı, emniyet birimlerimizi yıpratmaya yönelik yalanlardan ibaret olup 'çıplak arama, kanuna aykırı arama ya da mevzuata aykırı bir uygulama' yapılmamıştır. Arama işlemi başlamadan şüphelilerin avukatlarına arama esnasında aramaya eşlik edip etmeyecekleri sorulmuş, avukatların çoğu aramaya katılmayacaklarını beyan etmiş” ifadelerini kullanarak yazılı açıklama yaptı.

Çıplak arama uygulamasına ilişkin açıklama yapan İzmir Valiliğine avukatlar tepki gösterdi.

Valiliğin açıklamasına tepki gösteren avukatlar, “Görüntüler, çıplak arama işkencesinin yapıldığı aramaya ait değildir. Emniyete sokulmadığımız anlarda bizlerin bilgisi dışında müvekkillerimiz aranmış, içlerinden 2 kişi çıplak aramaya maruz kalmıştır. O kişilerin aramalarına ait video kayıtları bulunmamaktadır” dedi.

'AVUKATLARIN İÇERİ ALINMADIĞI İLK İFADELERDE ÇIPLAK ARAMA YAPILDI'

İzmir Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi avukatlarından Nazlı Akın, konuyla ilgili açıklama yaparak şunları söyledi:

“Avukatların içeri alınmadığı ilk ifadelerde iki kadın arkadaşımız çıplak arama işkencesiyle karşı karşıya kalmıştır. Emniyete gittiğimizde ilk önce kapıdan içeri alınmadık 15 dakika tartışma oldu ki avukat sınırlanması olamaz. Girdikten sonra da bu kez iç kapıdan alınmadık. İçerden çığlık sesini duyduk, avukatlar koşarak içeri girmeye çalıştığında engellemeye çalıştılar. Amir, bu kadar kişiyi alamam, dedi. Bizi 45 dakika boyunca almadılar, aramaları bitene kadar. 45 dakika sonra içeri girdiğimizde çıplak arama yapıldığını teyit ettik.”

Sosyal medyada #İzmirEmniyetteNelerOluyor etiketiyle gündem olunca avukatları yeniden çıkarıldıklarını söyleyen Akın, “Servis ettikleri görüntü ikinci gelen 14 kişiden bir tanesinin. Saatleri arasında 4 saat fark var. Servis ettikleri görüntü arama çoktan yapılmışken servis edilen görüntü. Yürekleri yiyorsa çıplak arama yaptıkları görüntüyü yayınlasınlar ya da 13 kişi için avukatlar neden girememiş bunları paylaşsınlar” dedi.

İZMİR BAROSU: SÜRECİN VE DOSYANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

İzmir Barosu da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklama ve servis edilen görüntülerde, arama işlemine başından itibaren avukatların eşlik ettiği algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu iddia tümüyle gerçek dışı olup çıplak arama işkencesi iddiaları sevk edilen ilk beş kişi arasında bulunan iki kadına ve meslektaşlarımızın şube binasına alınmadığı zamana ilişkindir.

İşkence faili şüpheli kolluk görevlilerinin eşgalleri müvekkil görüşmeleri sonucunda avukatlarınca tespit edilmiş ve haklarında ifadeye katılan avukatlar tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur.

İzmir Barosu olarak hakikatin ortaya çıkması, insanlık dışı muameleyi uygulayan failler ile olayın üzerini kapatma gayesi güden her bir kamu görevlisinin cezalandırılması için sürecin ve dosyanın yakın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz."

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
İzmir’de gözaltına alınan iki kadına çıplak arama

İzmir’de, Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemi sırasında gözaltına alınanlardan iki kadın çıplak a...

Öğrenciler, gözaltında çıplak aramayı reddettikler...

Boğaziçi Üniversitesinde yapılan rektör protestosu nedeniyle gözaltına alınan öğrencilerden bazıları...

'Çıplak aramaya inanmıyorum' diyen Zengin’e kadınl...

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, üniversite öğrencisi 30 kadının çıplak aramaya maruz bırak...