CŞMD: Şule’nin hayatını değil, nasıl öldürüldüğünü sorgulayın!
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Şule Çet davasında sanıkların değil, sorularla adeta Şule’nin yargılanmasına tepki gösterdi: Size Şule Çet adına savunma yapmayacağız. Mağdur suçlayıcılıktan vazgeçin!

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Ankara’da bir plazanın 20. katından atılarak öldürülen ve intihar süsü verilen Şule Çet cinayetine ilişkin görülen davada mahkemenin ve sanık avukatlarının tutumlarına tepki gösterdi. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin (CŞMD) açıklaması şöyle:

“Duruşma salonunda öldürülen genç bir kadının özel hayatını sorgulayan yaklaşımdan tüm ülkeyle birlikte utandık, utanıyoruz… Öncelikle mahkemelerin bakanlık dışındaki tüm müdahillik taleplerini incelemeden ve otomatikman reddetmesini kınıyoruz! Milyonlarca kadını temsil eden kadın örgütlerine ‘Siz bu suçtan zarar görmediniz, size ne?’ mesajı veriliyor. Kamuoyu yoklamalarına bir daha bakın diyoruz. Kadınlar mahkemelere mi yoksa kadın örgütlerine mi daha çok güveniyor? Kadınlar ve hak savunucuları bu suçtan birincil zarar görenlerdir. Dünyanın her yerinde adaleti temsil eden mahkemelerde faillerin uyguladıkları şiddet kadar, toplumda yarattıkları korku ve hedef aldıkları kitlede oluşturdukları hasarlara da ceza verilir. Öldürülen kadınların ardından ‘olayın kapatılmasına’ da, hayatta kalan kadınların ‘erkek adalet’ karşısında yalnızlaştırılmasına da izin vermeyeceğiz!”

ŞULE’Yİ DEĞİL; ONU KATLEDENLERİ CEZALANDIRIN
Açıklama şöyle devam etti:

“Şule’nin gülümseyen fotoğraflarını ‘tecavüze verilen onay’ şeklinde yorumlayan ve mahkemeye bunu telkin eden sanık avukatlarına tacize-tecavüze maruz bırakılan ve gülümsemesi çalınmayan tüm kadınlar adına biz cevap veriyoruz! Giysimiz, gülüşümüz, davranışımız, mesleğimiz, hangi saatte nerede olduğumuz cinsel saldırıya onay değildir! Öldürülen kadınların arkasından konuşmak kolay, nasıl olsa kendilerini savunamazlar diye düşünmeyin. Şule Çet’in ispatlanması, savunulması gereken herhangi bir şeyi yok! Tekrar ediyoruz: Cinsel şiddetin, cinayetin tek sorumlusu ve suçlusu faildir. Şule’yi değil; onu katledenleri, tecavüze ve cinayete kılıf uydurmaya çalışanları cezalandırın. Şule’nin cinsel hayatını, evine kimi aldığını değil; nasıl öldürüldüğünü sorgulayın.” 

CŞMD, “erkek adalet yerine gerçek adalet gelene kadar”,davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Futbolda cinsel şiddet ve cinsiyet a...

CŞMD geçen yıl gerçekleştirdiği, Türkiye'de futbol alanında cinsel şiddet ve cinsiyet ayrımcılığına...

Cinsel şiddet destek sistemi nerede?

Cinsel şiddete maruz bırakılan kişiler ne yapmalı? Nerelere, nasıl başvurabilir? Kimlerden destek al...

Devletin görevi çocuk evliliklerin önüne geçmektir...

‘İstismarı aklama yasası’ adıyla gündeme gelen yasa tasarısıyla ilgili açıklama yapan Cinsel Şiddetl...