Depremin 5. ayı: Sorunlar hâlâ devam ediyor
Depremin üzerinden 5 ay gibi büyük bir zaman geçmesine rağmen normalleşmeyi bırakın, birçok temel ihtiyacı vatandaşa çok görüyorlar. Toplanan vergiler, gelen yardımlar, nereye gidiyor görebiliyoruz.

Depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen, henüz birçok sorun halledilmiş değil. Depremin ilk gününden bu yana içme sularının sağlıksız olması birçok hijyen problemini beraberinde getirdi. Çadırlarında su ve hijyen gibi en temel ihtiyaçlara bile erişemeyen kadınlar ve çocuklar, birçok hastalıkla karşı karşıya kaldı. Aylardır musluklardan akan çamurlu su, hijyenin kırıntısının bile kalmadığının en net örneği diyebiliriz.

Kışın birçok sorunla baş başa kalan kadınların halledilemeyen tüm bu sorunlarına bir de yaz sıcakları eklendi. Yaz sıcakları deyip geçmeyin, bir bezin altında yaşayıp, sıcaklarla baş etmek pek de mümkün olmuyor. Güneşin doğuşundan hemen sonra çadırlarda kalmak olanaksız. Gerçi konteyner için de aynı durum mevcut. Tabii konteynere ulaşabilmek bile lüks.

SICAK VATANDAŞI HASARLI EVLERE GİRMEYE ZORLUYOR

Evi ağır hasarlı olup konteyner çıkmadığı için kalacak yer problemi yaşan binlerce aile var. Kira fiyatlarının da dolar gibi yükseldiği bir dönemden geçiyoruz, malum kiralar 5 bin ila 15 bin lira arasında gidip geliyor. Durum böyle olunca, geriye seçenek (!) olarak da ağır hasarlı da olsa eve gidip günün sıcağını atlatmak ve gündelik ihtiyaçları karşılamak kalıyor. Çamaşır, bulaşık, yemek, duş… Tüm bunları hasarlı evlerinde yapmak zorunda kalıyor özellikle de kadınlar.

Ağır hasarlı binaların yıkımı henüz tamamlanmadığı ve yıkım yapılırken de herhangi bir güvenlik ve sağlık önlemi alınmadığı için şehrin birçok yerinde asbest ile karşı karşıya kalmanız da mümkün. Normalleşme görüntüsü verebilmek adına, barınma problemi çözülmediği halde, şehir merkezinde bulunan çadırlar kaldırıldı. Tabii mahalle aralarında, merkeze biraz uzak mahallelerde çadırlar olduğu gibi duruyor. Bir bez parçasının içinde ailesiyle aylarını geçiren kadınlar için konteynere geçmek, belki biraz da olsa rahata kavuşmak bir hayal.

Tüm bu sorunlar devam ederken, AKP’li Belediye Başkanı Selahattin Gürkan sorunları çözmek için adım atmak yerine “İnsanlar azdı, bu yüzden yaşandı bunlar” gibi bir açıklama yaptı. Depremin üzerinden 5 ay gibi büyük bir zaman geçmesine rağmen normalleşmeyi bırakın, hijyen, barınma, su ve birçok temel ihtiyacı çok görüyorlar. Toplanan vergiler, gelen yardımlar, televizyonda adeta şova dönüştürülerek toplanan milyarca liralar nereye gidiyor görebiliyoruz. Milyarlardan bahsederken, aylardır şehirde içme suyu bulamayan, bulduğunda ise idareli kullananların, kiralık evlerin kirasını ödeyemeyeceği için ağır hasarlı evlerine girip hayatlarını tehlikeye atarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışanların da söyleyeceği sözleri oldu, olmaya da devam edecek elbet…

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Malatya’dan tekstil işçileri: Değişimde kararlı ol...

Baykan Denim, Mil May fabrikalarında tekstil iş kolunda çalışan işçiler fabrikada bölünmeler olduğun...

Malatya’da sağanak yağmur yine depremzedeleri vurd...

Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde çadırları yine su bastı, depremzedeler mağdur oldu. Bornova Beled...

Malatya Ekmek ve Gül Grubu: İçme suyu en temel iht...

Malatya Ekmek ve Gül Grubu depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ temiz suya erişememelerin...