Depremzede öğrencilere de ücretsiz yemek verilmedi: Yazı gitti, yemek gitmedi
Okul öncesinde hayata geçirilen ücretsiz okul yemeği uygulaması, bütçenin deprem kentlerinde kullanılacağı gerekçesiyle geri çekilirken depremden etkilenen kentlerde de çocuklara yemek verilmedi.

Kadınların geçtiğimiz yıl boyunca sürdürdüğü ısrarlı mücadelesi sonucu okul öncesinde hayata geçirilen ücretsiz okul yemeği uygulaması bu yıl sessiz sedasız geri çekilirken; okul yemeği bütçesinin bu yıl kullanılacağı ifade edilen deprem bölgesinde de öğrencilere yemek verilmedi. Okulların açılmasına rağmen depremin yıkıma neden olduğu illerde öğrencilere ücretsiz yemek verilmedi. Uygulamanın ne zaman hayata geçirileceği noktasında da belirsizlik hâlâ sürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 8 Eylül’de ilgili birimlere gönderdiği ve “Bir öğün beslenme desteğinin öncelikle okulun fiziki imkanları doğrultusunda kendi bünyesinde hazırlanarak sunulması, bunun mümkün olmaması halinde sırasıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından veya beslenme/yemek alımı yoluyla tedarik edilmesi” ifadelerine yer verilen yazıya rağmen deprem bölgesi dışında kalan tüm illerde okul öncesi öğrencilerin ücretsiz yemek programı durdurulurken ücretsiz yemek deprem bölgesindeki öğrencilere de verilmedi. Depremden etkilenen illerdeki eğitimcilere de yetkililere de belirsizlikleri gidermek üzere uygulamaya dair detaylı açıklama yapılmadı.

ELAZIĞ’DA YETKİLİLER BİRBİRİNİ YALANLADI

Ücretsiz okul yemeğinin uygulanacağı söylenen Elâzığ’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi kentte ücretsiz yemeğin sorunsuz biçimde dağıtıldığını öne sürdü. Kentteki Barış Pınarı Anaokulunda ise eğitim başlasa da çocuklara yemek verilmedi. Bilgi almak üzere görüştüğümüz anaokulu yetkilisi “Resmi yazı bize yeni geldi. Yazı düşmeden yemek veremezsiniz. Dağıtıma başlamak için ihale gibi süreçlerin tamamlanması gerekiyor” dedi. Eğitim Sen Elâzığ Şube Başkanı Musa Doğan, sorunun sadece tek okulda değil kent genelindeki diğer okullarda da yaşandığını söylüyor.

ANTEP’E YAZI YENİ ULAŞTI

Depremden en çok etkilenen İslahiye ve Nurdağı’da ücretsiz yemek konusunda ciddi belirsizlikler var. Eğitimciler uygulamanın ne zaman başlayacağı, nasıl olacağı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını ifade ediyor. İslahiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden bir şube müdürü ise Bakanlık yazısının kendilerine yeni ulaştığını; yemek dağıtımının cuma günü başlayacağını söyledi.

Ücretsiz yemek için hâlâ okullarda planlama yapılmadığını söyleyen Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Bu sorun birçok yerde devam ediyor. Biz Türkiye’deki tüm okullardaki öğrencilere bir öğün yemek verilmesini talep ediyoruz. Devlet birçok yere fuzuli şeye masraf yaparken öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmemesi kabul edilemez” dedi.

‘BAKANLIK ÖDENEĞİ GEÇ GÖNDERDİ’

Depremde yerle bir olan Adıyaman’da da ücretsiz yemek uygulaması henüz başlamadı. Kentte bulunan Nasrettin Hoca Anaokulunda velilere önce “Beslenme çantası hazırlamanıza gerek yok” denildi; ardından aylık beslenme planı olan listeler dağıtıldı. Konuya dair bilgi almak istediğimiz anaokulu yetkilisi, “Bakanlık açıklama yaptı ama ödenek daha yeni gönderildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü henüz ihale yapıyor. Biz de çocuklar aç kalmasın diye velilerden beslenme getirmelerini istiyoruz. Bakanlığın ödeneği geç göndermesinden kaynaklanıyor” dedi.

Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir de ilgili bakanlık yazısının önceki gün okullara ulaştığını belirterek “Şu an merkezde hiçbir okulda yemek verilmiyor. Bir sürü okul var. Okulların ne zaman açılacağı aylar öncesinden belli. Planlamanın yapılmaması ciddi sorun. Böyle giderse iki-üç hafta daha sorun çözülmeyecek” ifadelerini kullandı.

TAŞIMALI EĞİTİMDE YEMEK KALKTI

Hatay’daki bazı okullarda ücretsiz yemek dağıtımı yapılıyor ancak önemli eksiklikler var. Anaokullarında bir öğün ücretsiz kahvaltı veriliyor ve bu kahvaltılıklar AFAD’ın depremzedeler için hazırladığı paketlerden oluşuyor. Günlük olarak okul müdürleri bu paketleri öğrenci sayısına göre Kızılay dağıtım noktasından alıp okula getiriyor. Birçok okul müdürü bundan şikayetçi. Daha önce diğer kademelerde taşımalı eğitimle eğitim hayatına devam eden öğrencilere verilen yemek ise artık verilmiyor.

Kentteki durumu sormak için aradığımız Malatya ve Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlükleri ise telefonlarımızı yanıtsız bıraktı.

Malatya Battalgazi’de bulunan Gazi Ortaokulunda da ana sınıfı seviyesindeki öğrencilere kahvaltılık verileceği bildirilse de okulların açıldığı ilk günlerde yemek verilmedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebi ye...

Yazı İşleri Üyemiz ve Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca ile yeni eğitim-öğrenim dönemi öncesi ç...

'Bir imza da benden'

Aydın Ekmek ve Gül Grubu, okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi talebini o...

'Vallahi yaparız...'

Bircan ve Ayşe yaşamlarını paylaşıyorlar bizlerle, yaşadıkları sıkıntıları, isteklerini, taleplerini...