Diyarbakır Barosu: Telhamut’ta etkili soruşturma yürütülmeli
Diyarbakır Barosu, Telhamut Çadır Kenti’ndeki Suriyeli kadınların fuhuşa zorlandıkları iddiasına ilişkin açıklaması yaptı. İncelemelerde bulunmak için kampa giden bir heyet ise içeri alınmadı.

Diyarbakır Barosu’nun İnsan Hakları Merkezi bünyesinde yer alan Mülteci Hakları Komisyonu ile Kadın Hakları Merkezinin yanı sıra Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Şanlıurfa İnsan Hakları Derneği, Şanlıurfa Sağlık Emekçileri Sendikası, Kadın Yaşam ve Dayanışma Derneğinde oluşan heyet iddialara ilişkin Telhamut Kampı’nda incelemelerde bulunmak istedi. Kampa giden heyet güvenlik güçleri tarafından kampa alınmadı.
Heyet, daha sonra Ceylanpınar Cumhuriyet Savcılığı ile görüşme yaparak iddialara ilişkin soruşturma açıldığı ve soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği bilgisini verdi.

‘İDDİA AĞIR HAK İHLALİ KONUSUNU OLUŞTURMAKTA’
Diyarbakır Barosu yaptığı yazılı açıklamada, Telhamut Çadır Kenti’nde yaşanan durumun ağır bir hak ihlali olduğunu belirterek durumun aydınlatılması için kampın ulusal ve uluslar arası heyetlere açılması gerektiğine dikkat çekti. Açıklama söyle devam etti: “Şanlıurfa Ceylanpınar Telhamut Çadır Kenti’nde kalan kadın sığınmacılarının bazı kişilerce temel ihtiyaçlarının karşılanması için fuhuşa zorlandıkları iddiaları ağır bir hak ihlalinin konusunu oluşturmakta olup, bu iddiaya ilişkin olarak sivil ve kamu denetiminin yapılması sağlanmalıdır. Bizler öncelikle bu iddiaya ilişkin olarak mağdurların, mağdur kimliklerine zarar vermeyecek şekilde gizlilik içerisinde bir an önce tespitini, derhal geçici tedbirlere başvurularak ilişkili olabileceği değerlendirilen kişiler yönünden idari tedbirler alınmasını ve yine etkin bir adli soruşturma sürecinin yürütülmesini, kamu ve özel kurumlarla eş güdümün sağlanarak kampta bulunan mağdurlar yönünden psikolojik desteğin sağlanmasını ve bu husustaki iddialara ilişkin olarak kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmasını talep ediyoruz.”

İlgili haberler
Mülteci kadınlar güvensiz kamplarda tehlike altınd...

Binlerce mülteci Atina’da bulunan Elliniko kamplarında güvensiz ve elverişsiz koşullarda yaşıyor. Ka...

Telhamut Çadır Kentinde kadınların bir paket süt i...

Urfa’da bulunan Telhamut Çadır Kentinde kalan mülteci kadınların, erkek kamp çalışanları tarafından...

Telhamut Kampı’ndaki fuhuş iddiası Meclise taşındı

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Urfa’daki Telhamut Çadır Kentinde yaşandığı iddia edilen kadınla...