Edremit’te kadınların gündemi kriz
Edremit’te 8 Mart öncesi buluşan kadınlar, krizin hayatlarına etkilerini konuştu: ‘Kriz sadece pahalılık değil, her yönden çok etkileniyoruz.’

Balıkesir Edremit’te 8 Mart öncesi Emek Partisi’nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, sorunlarını ve mücadele yöntemlerini konuştu. Kadınların en önemli gündemi ise kriz oldu.

Buluşmaya katılan kadınlar, 8 Mart’ta taleplerini daha gür sesle ifade edeceklerini söyledi.

Etkinlikte konuşan kadınlar, krizin ardından her şeye, özellikle de gıda maddelerine gelen zamlar nedeniyle yaşadıkları geçim zorluklarını anlattı. Bir kadın, daha önce 100 lira ile pazara gittiğinde ihtiyaçlarının çoğunu aldığını ama artık aynı paranın en lazım olanları bile almaya yetmediğini anlattı.

Bir başka kadın “Peynir ve süte o kadar çok zam geldi ki artık kahvaltı sofrasına peynir bile koyamaz olduk” derken, söze katılan diğer kadın ise zamların çok uzun zamandır gündemde olduğunu hatırlatarak kışlık hazırlıklarını anlattı: “Daha önceden kış için domates ve konserve yapıyorduk. Bu yıl çok pahalı olduğu için onu da yapamadık. Şimdi de çok pahalı yine alamıyoruz. Fiyatlar her gün artıyor, geçim her gün daha da zorlaşıyor. Tencereyi kaynatmak her gün dert haline geliyor.”

Kriz kadınları sadece ekonomik olarak değil, psikolojik olarak etkiliyor. Etkinlikte konuşan kadınlardan biri bunu da şöyle anlattı: “Evde sıkıntı olduğunda bu tüm aileye yansıyor. Onu da toplamak yine bize düşüyor. Erkek yetişemediği yerde öfkeleniyor, hırsını kadından, bizden almaya çalışıyor. Zaten bir sürü zorluk varken bu da resmen travma oluyor. Böyle gerginlikler yaşadığı için boşanan bir işçi kadın arkadaşım var mesela.”

Bu tablo karşısında çocuklar da bir baskı haline gelmiş durumda. Bir kadın şu sözlerle anlattı çocuğuna ilişkin yaşadığı zorlukları: “Okula giden çocuklarımız var. Lisede okuyan kızıma daha önceden harçlık verip gönderiyordum, şimdi harçlık falan veremiyorum. Mecburen artık yiyeceklerini evde hazırlıyorum, çantasına koyuyorum.”

Krizin bedelini çok yönlü olarak yaşadığını anlatan kadınlar, krizin faturasına karşı yapabileceklerini de konuştu. 8 Mart’ın bunun için bir vesile olduğuna dikkat çeken kadınlar, dayanışmanın ve daha çok yan yana gelmenin önemine de dikkat çekti.

Etkinlikte kadınlar, 8 Mart’ın tarihini ve dünya emekçi kadınların taleplerini ve yaşamlarını anlatan bir sinevizyon da izleyerek 8 Mart’ı konuştu.


İlgili haberler
‘Ekonomik kriz demek kadınları erkeğe bağımlı kılm...

‘Ekonomik kriz, kadının istihdamda yer bulamaması, kadını eve, erkeğe bağımlı kılarak emeğinin sömür...

‘Kriz ilk önce kadınları vuruyor’

Sazlıçayır Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin etkinliğinde bir araya gelen kadınlarla krizi konuştuk.

Edremitli kadınlar 8 Mart’ta etkinlikler düzenliyo...

8 Mart hazırlıklarına devam eden Edremitli kadınlar, Edremit Demokrasi Bileşenleriyle birlikte yapac...