Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği: Şiddete karşı çözüm örgütlü mücadele
Yenikent Muhtarlığı önünde 25 Kasım açıklaması yapan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını isterken, kadınları örgütlü mücadeleye çağırdı.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı dernek yönetici Selda Arslan okudu. Mirabel kardeşlerden bugüne kadınlara yönelik şiddetin arttığını belirten Arslan “Ayşe Tuğba Aslan, Emine Bulut, Şule Çet, Fatma Şengül, Ecem Balcı ve onlarcasının dosyasını kadınlar takip etti ki kapanmasın, failler cezasız kalmasın diye mücadele etti, kazandı” dedi.  

2020 yılının ilk 10 ayında 397 kadının öldürüldüğünü söyleyen Arslan, “Her gün yaşadığımız psikolojik, ekonomik şiddeti saymıyoruz bile. Kadınları şiddet ve cinayet riskiyle en çok baş başa kaldıkları evlere, hiçbir devlet koruması olmadan, hiçbir acil önlem-eylem planı hazırlamadan kapatmaya çalıştılar. Acil eylem planına ihtiyaç var dedik, diyoruz. Evden çalışma uygulamasıyla ve okulların açılmamasıyla birlikte hem ücretli işi hem ev işlerini hem de çocuk bakımını üstlenen, 7/24 çalışmaya hazır makineler olmamızı beklediler bizlerden” dedi. Pandemiden en çok kadınların etkilendiğini dile getiren Arslan, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi kabul etmediklerini, bunun için mücadele ettiklerini ifade etti. Arslan şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi’nin gerçek anlamda uygulanmasını da mücadelemizle sağlayacağız. 6284 sayılı Kanun’un fiili olarak tüm yetkililerce uygulamama ısrarına karşı nasıl birbirimizi yalnız bırakmayıp haklarımızı savunuyorsak; her fırsatta nafaka hakkımızın tartışmaya açılmasına da öyle izin vermiyoruz. 2016’dan beri ısrarla cinsel istismarın meşrulaştırılması için yasalar çıkarılmasına nasıl izin vermediysek, bugün de erkek şiddeti ve kadın cinayeti faillerinin yargılanmadan salıverilmesine izin vermiyoruz!”

ÇÖZÜM, ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Erkek şiddetinin engellenmesini ve faillerin yargılanmasını, şiddete karşı önlem ve koruma politikalarıyla devlet sorumluluğunun yerine getirilmesini istediklerini belirten Arslan “Ekonomik krizin sorumlusu biz değiliz, yükünü reddediyoruz. Ne virüs riskiyle birlikte esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerine mecbur bırakılmak ne de ev işleri ve bakım emeği yükünün altına itilmek istiyoruz! Bizler eşit ücret, güvenceli çalışma, pandemi koşullarına uygun bilimsel tedbirlerin alındığı, çocuk ve yaşlı bakımının devlet güvencesinde olduğu, sosyal haklarımıza erişebildiğimiz bir yaşam istiyoruz” diye konuştu. “Pandemiyle mücadelede en ön safta yer alan sağlık emekçilerinin büyük bir bölümünü oluşturan kadınlar alkış değil, önlem istiyor! Ucuz, esnek ve kayıt dışı şekilde en güvencesiz işlerde çalıştırılan, kimsenin yapmak istemediği bakım işlerini üstlenen, ayrımcılık ve ırkçılık nedeniyle sokakta, iş yerlerinde her daim şiddete açık bırakılan göçmen kadınlar yok sayılmak değil eşit, özgür ve insanca yaşamak istiyor!” diyen Arslan kadınların ayrımcılık, nefret ve şiddetten uzak, eşit ve özgür bir yasam istediğini ekledi. Türkiye'nin dört bir yanından kadınların yaşamak istediğini söyleyen Arslan “Hayatlarımızdan elinizi çekin, İstanbul Sözleşmesini Uygulayın dedik, demeye devam edeceğiz. Bu 25 Kasım da bizim için daha çok mücadele daha çok dayanışma zamanıdır. Şiddet her yerde çözüm örgütlü mücadelede! Yaşasın Kadın Dayanışmamız!” diyerek açıklamayı sonlandırdı.


İlgili haberler
EMEP: Şiddet her yerde; çare birliğimizde, mücadel...

EMEP, 25 Kasım vesilesiyle yaptığı açıklamada kadınlara seslenerek ‘Her neredeysek orada, örgütlenel...

Gıda İş 25 Kasım açıklaması yaptı: Şiddet her yerd...

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak, 25 Kasım kapsamında yaptığı açıklama kadınlara se...

Kucağımda bebekle işsiz kaldım

‘İlk vaka açıklanmadan 20 gün önce doğum yaptım. Tekrar işimin başına geçmeyi beklerken, pandemi ile...