Ekmek ve Gül okurlarının ısrarı yasakları kaldırdı
Petrol-İş Sitesi yönetiminin kararıyla site toplantı salonunda bir araya gelmeleri engellenen Ekmek ve Gül okuru kadınlar, ısrarları sonucu toplantı salonunu yeniden kullanır hale geldi.

Ekmek ve Gül okurları olarak 5 Aralık 2021 tarihinde Kardelen Mahallesi’nin Petrol-İş Sitesinin toplantı salonunda kadınlarla bir araya gelme kararı almıştık. Ama ne yazık ki bize orayı kullanamayacağımızı, daha önce alınan bir karar ile sadece cenaze anmaları için izin verileceğini söylediler. Oysa üç yıldır yine aynı toplantı salonunda Petrol-İş Sitesi sakinleri olarak toplanıp bir araya gelmişliğimiz vardı. Bazı sakinlerin “Elektrik yakıtı faturası bizim cebimizden çıkıyor, sigara içiliyor, dumanı evimize geliyor, gürültü oluyor” gibi bahaneleri olduğunu işitmiştik.

YASAK BULUŞMAMIZA ENGEL OLAMADI

 Petrol-İş Sitesi dört bloktan oluşan bir site. Toplanmak istediğimiz toplantı salonu C blokta yer alıyor. Her bir bloğun başkanı var, bir de site başkanı var. Site başkanı ile görüştüm. “Hepimiz aynı sitede yaşıyor ve aidat ödüyoruz, site sakinleri olarak sitenin toplantı salonunda bir araya gelmemizin engellenmesini doğru değil, orayı kullanma hakkımız var.” dedim. O da bizleri desteklediğini, kadınların bu şekilde bir araya gelmesinden, yaptığımız işten memnun olduğunu ama alınan karara karşı çıkamadığını dile getirdi. Kendisine teşekkür edip site toplantısı olduğunda bizi orada da bu şekilde desteklemesini istedim. Bu engellenmeye karşın bizler elbette görüşmezlik yapmadık. Pandemi etkisiyle dört bloktaki kadınlarla bir araya gelemedik ama kendi bloğumdaki kadınlarla her ayın ilk cumartesi günü Ekmek ve Gül’ün olduğu gün buluşma kararı aldık. İlk buluşmayı da 5 Aralık’ta benim evimde gerçekleştirdik. Hem yaşamlarımıza dokunmak hem birbirimizden haberdar olmak için bu tarz buluşmaların ilişkilerimizi geliştirdiğini düşünüyoruz. Hayat koşullarının gün geçtikçe zorlaştığı bu dönemde fazlasıyla banka kredilerimiz olduğunu, o yüzden de her buluşmamızda sembolik bir miktarda para toplamayı ve birbirimize destek olmayı da önerdik.

EKMEK VE GÜL SAYESİNDE DOSTLUKLAR KURDUK

Fakat bu işin peşini de bırakacak değildik. İlk site toplantısında bir araya gelip bu konuyu gündeme getireceğiz diye konuştuk. 31 Ocak 2022 günü site toplantısı yaptık. Ekmek ve Gül okuru olarak bizler toplantı boyunca bu talebimizi bıkmadan usanmadan tekrar tekrar dile getirdik. İtiraz edenlerden biri “22 yıldır buradayız, bir araya gelemedik şimdi mi geleceğiz” dedi. 22 yıl çok uzun bir zaman, yazık olmuş bir araya gelinmeyen o zamana. Biz üç yıldır Ekmek ve Gül okurları olarak buradayız. Ekmek ve Gül sayesinde kapısını çalıp görüştüğümüz çoğu insan ile kalıcı dostluklar kurduk. Herkes biliyor ki bu sitede bir derneğimiz olmasa bile ekmek ve gül mücadelesi veren kadınlar birlik ve yardımlaşma sağlayabilir.” dedik.

EKMEK VE GÜL SAYESİNDE İNATLA HER AY BİRLİKTE OLACAĞIZ

Söylenen bütün itirazlardan sonra oylamaya geçtik. Bizim kararlı ve inatçı duruşumuz sayesinde oy çokluğu ile toplantı salonunu kullanmamız kabul edildi. Küçük bir olay gibi görülse de bu bir mahalleye kültür merkezi açmaktan farksızdı aslında. Yüz ölçümü olarak küçük bir yere tıkıştırılmış olsak da 128 hane ile taşranın çoğu mahallesinden ve köylerinden daha büyük bir nüfusa sahibiz. Bundan sonra Ekmek ve Gül sayesinde kadınlar olarak inatla her ay birlikte olacağız. Görülüyor ki mücadele sitede, mahallede, sokakta kısaca her yerde!

Fotoğraf: Aslı Türker kişisel arşivi

İlgili haberler
Batıkentli Kadınlar: Güvenli mahalleler ve şiddets...

25 Kasım dolayısıyla açıklama yapan Batıkentli Kadınlar güvenli mahalleler isterken ‘Eşitlik, özgürl...

Batıkentli kadınlar: Sibel’in katili, kadınları ko...

Batıkentli kadınlar: ‘Sibel’in katili sadece eski eşi Sezgin Zilkaya değildir. Sibel’in katili Sibel...

Batıkentli kadınlardan eylem: İstanbul Sözleşmesi...

Batıkentli kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi bizim’ demek için Batıkent metro çıkışında basın açıklaması...