EMEP Milletvekili Sevda Karaca Mücella Yapıcı’nın sağlık hakkının engellenmesi ile ilgili soru önergesi hazırladı
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Gezi davası tutuklusu Mücella Yapıcı’nın sağlık hakkının engellenmesi ile ilgili Adalet Bakanı tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi hazırladı.

Yayın Kurulu üyemiz, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Gezi davası tutuklusu, TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı’nın sağlık hakkının engellenmesi ile ilgili Adalet Bakanı tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi hazırladı:

Pek çok cezaevi yönetiminin ve tıp etiğine uygun davranmayan sağlık görevlilerinin keyfi uygulamaları ile cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına erişmesinin engellendiğine ilişkin çok sayıda örnek kamuoyunun gündemine gelmektedir.

Gezi davası tutuklusu TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı da sağlık hakkı engellenen yurttaşlardan biridir. Mücella Yapıcı 1 yıl önce tutuklandıktan hemen sonra hastaneye sevki ve muayene işlemleri sırasında kollarını morartacak şekilde kelepçelenmesine, dişinin elleri kelepçeli olarak çekilmesine, muayene sırasında hasta mahremiyetine özen gösterilmemesine tepki olarak hastaneye gitmeme kararı aldı.

Mücella Yapıcı’nın, kelepçe uygulamasıyla eziyete dönüşen sevk ve muayeneler nedeniyle hastaneye gitmeme kararı, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ortaya seriyor.

Nisan 2022 itibari ile 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunduğunu ve bu sayının gün geçtikçe arttığını hak örgütleri ifade etmiştir.

Revire sevk edilmeme ya da geç edilme, acil durumlarda dahi aylar sonra hastaneye sevk, hastane gidişlerinde ters kelepçe dayatması, hastanelere kafes denilen hücreli ring araçlarıyla götürülmek istenmeleri, muayene sırasında mahpusun kelepçelerinin çıkarılmaması yani kelepçeli ve jandarma eşliğinde muayeneye zorlanma gibi hak ihlalleri nedeniyle sağlık hakkından yararlanamayan hükümlü ve tutuklular cezaevlerinde ölüme terk edilmektedir.

◾Bakanlığınız Mücella Yapıcı’nın sağlık durumu ve yaşadığı hak ihlalleri ile ilgili bir incelemede bulunmuş mudur? Mücella Yapıcı ve benzer muameleye maruz kalan hükümlü ve tutukluların sağlık hakkından insan onuruna yaraşır şekilde yararlanabilmesi için bir önlem alındı mı? 

◾Bu insan hak ve onuruna aykırı muamelelerle ilgili sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma açıldı mı?

◾Hasta ve tutukluların hastaneye sevki ve muayene sırasında uygulanması gereken 3’lü protokol ve İstanbul Protokolü düzenlemelerine neden uyulmamaktadır?  

◾Bakanlığınızın hasta ve yaşlı tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına erişimi, hastaneye sevki ve uygulanan muayene yöntemlerinin iyileştirilmesine yönelik bir çalışması var mı? 

◾Hasta mahpusların tedavi ve sağlık hizmetleri konusunda hangi denetim mekanizmaları bulunmaktadır? Bu denetimler düzenli olarak yapılıyor mu?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bu çağrı hepimize: Ezgi Alya için adalet!

3 Temmuz’da torpilin, tanıdıkların katilleri kurtarmasına, cezasızlıkla ödüllendirilmelerine izin ve...

12 yaşında bir çocuğun yaşamına son vermesi ne kad...

Tarikat evinde intihar ettiği öne sürülen 12 yaşındaki Dakak’ın ölümünün arkasında çokça soru var…

Defalarca eski eşinin saldırılarına maruz kalan Dr...

Boşandığı eşi tarafından defalarca saldırıya uğramasına rağmen saldırganın serbest bırakıldığını dil...