Emine Bulut’un katili ilk kez hakim karşısında
Eski eşi Emine Bulut’u öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Fedai V. ‘nin duruşması başladı. Duruşmaya kadın örgütleri yoğun katılım gösterdi.

Kırıkkale'de 18 Ağustos'ta eski eşi Emine Bulut'u 10 yaşındaki kızının yanında boğazından bıçaklayarak öldüren Fedai Varan ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya kadın örgütleri yoğun katılım gösterdi. Sanık ve avukatı susma haklarını kullanacaklarını söyleyerek savunma yapmadı. Duruşmada konuşan Emine Bulut'un ailesi, Emine'nin evliliği boyunca ve sonrasında sistematik şiddete maruz kaldığını anlattı. Emine Bulut'un annesi de sanığa "Nasıl öldürdün, nasıl uyuyorsun?" diyerek tepki gösterdi. Annesini gözleri önünde kaybeden Emine Bulut'un kızı da "Daha önce de bıçak taşıyordu. Baktığımda annemin boynuna sarılıp boğazını kesti, engellemeye çalıştım, poşeti, tableti kafasına attım ama engelleyemedim" dedi. Mütaalasını açıklayan savcı, sanığa haksız tahrik ve takdir indirimi uygulanmadan canavarca hisle kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.
Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya kadın örgütleri geniş katılım gösterdi ve adliye koridorlarına sığmadı.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN YAKINLARI DURUŞMAYA KATILDI

Duruşmaya öğrencisi tarafından öldürülen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, erkek arkadaşı tarafından öldürülen Merve Kotan’ın ablası Ceren Kotan, işyerinde tartıştığı erkek tarafından öldürülen Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül de katıldı. Ayrıca, 81 ilden baro temsilcileri ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile CHP milletvekilleri de duruşmada yer aldı.
Duruşmada konuşan Fedai V.’nin avukatı Ersoy Aytaç, “Sanığa en ağır cezayı vermek sorunun çözümü anlamına gelmeyecek. Emine Bulut cinayet öncesi yarım saat karakolda kalmışken, kolluğun ihmali soruşturulmalıdır. Bu şiddet sarmalını etraflıca araştırmak mahkemenizin görevidir" dedi. Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de, “Bunlar suçu hafifletmeyecek, planlı, programlı bir öldürme vardır. Devletin görevlerini yapmaması suçu hafifletmez” dedi.

KADIN ÖRGÜTLERİNİN MÜDAHİLLİK TALEBİ REDDEDİLDİ

Kadın örgütleri ve Barolar, Emine Bulut’un yaşadığı şiddeti herkesin gördüğünü belirterek davaya katılım talebinde bulundu ancak müdahillik talebi reddedildi.

EMİNE BULUT'UN KARDEŞİ: BÜTÜN AİLEMİZİ TEHDİT ETTİ
Sanık avukatının ek süre istemesi üzerine SEGBİS yöntemi ile duruşmaya bağlanan Emine Bulut’un kardeşlerine ve Bulut’un kızına soruldu. Kardeşler reddetti, kızı ise “takdir mahkemenin” dedi. Emine Bulut’un kardeşi Bekir Bulut, “O, tüm ailemizi tehdit etti” diye konuştu. Mahkeme ek süre talebini reddetti ve savunmalara geçti.

SANIK SUSMA HAKKINI KULLANDI

Sanık avukatı ise susma hakkını kullanacaklarını söyledi. Sanık Fedai Varan savunma yapmadı. Bu sebepten dolayı Varan'ın 19 Ağustos'ta verdiği ifade okundu.
İddianameye de yansıyan bilgiye göre; Fedai Varan, Emine Bulut'u öldürmesinin ardından, Bulut'un babasını arayarak "Çocuğumu aldınız, ben de kızınızı aldım" dedi.

EMİNE BULUT EVLİLİĞİNİN İLK YILLARINDAN İTİBAREN ŞİDDET GÖRMÜŞ

Emine Bulut’un kardeşi Bekir Bulut da ablasının hamileyken de şiddet gördüğünü aktararak, “Ablamı dövüp balkona koymuştu kışın. Ben yine görüşmelerini istemiyordum. Aile büyükleri bir araya geldi, barıştırdılar. Alkolü ve kumarı bırakmadı ve ablam tekrardan ayrıldı” diye konuştu.
Bir diğer kardeşi Mikail Bulut, ablasının şiddet gördüğü için ayrıldığını söyleyerek, “Sürekli kumar oynuyor, içki içiyordu. Ablam hamileyken bile dövdü. Çocuğun kolunda kemik veremi vardı buna rağmen alkolü, kumarı bırakmadı, ablam da ayrıldı. Ablamın mezarına bile gidemedim, şikayetçiyim” dedi.

EMİNE BULUT'UN ANNE VE BABASI FERYAT ETTİ: NASIL ÖLDÜRDÜN, NASIL UYUYORSUN?

Baba Ahmet Bulut da, çocuğun babasız büyümemesi için barıştırdıklarını söyleyerek, Fedai Varan'ın borçlarını bile ödediğini söyledi. Baba Bulut, “Çocuğa bir litre süt almadı. Bu sene ortaya çıktı. Çocuğu göstermediğimizi söylüyor ama kendisi dokuz yıldır yoktu. Cinayet sonrası beni arayarak küfretti” diyerek duruşmada ağladı.
Anne Fadime Bulut da çocuğun kendi yanında büyüdüğünü belirterek, “Çocuğu olduğunda aradım, telefonu yüzüme kapattı. Dedeyi, dayıları baba bildi. Arıyorduk, çocukla konuşmak istemiyordu. Nasıl elin tuttu da öldürdün, hepinize söylüyorum babalar, ‘Kızın seni unutmayacak’. Kızım bıçaklanırken herkes seyretmiş. Sen nasıl uyuyorsun?” diyerek ağladı.

Salonda bulunanlar da Emine Bulut’un annesi ve babasının konuşmalarıyla birlikte gözyaşlarına boğuldu.
Kardeşi Şeyda Doğan da, “Bütün ihtiyaçlarını babam karşılıyordu. Babam iki eve bakmak zor geldiğinden eve gel size bakayım dedi. Ablam evliyken altınları ayıcıkların içine saklıyordu. Onları bile bulup kumara yatırmış. Ablamın telefonunda bana çok ağır hakaretler ettiği mesajlarını gördüm, abimlere söylemedim” dedi.

EMİNE BULUT'UN KIZI KONUŞTU: ENGELLEMEYE ÇALIŞTIM, POŞETİ, TABLETİ KAFASINA ATTIM AMA ENGELLEYEMEDİM

Emine Bulut’un kızının beyanı psikolog eşliğinde alınırken olay günü yaşadıklarını anlattı. Beyanında, babasıyla görüşmek istemediğini söyleyerek, “Babamın yanında sadece bir kez kalmaya gittim. Annem çarşıya yanına götürüyordu bazen. O gün hasta bakmaya gitmemişti. Annem abdest almaya gittiğinde mesaj attı. Ben nerede olduğumuzu söyledim, geldi. Annem gelince boğazını sıktı, beni alıp annemin yanından götürdü. Annem beni aradı, ‘Yemek yiyelim acıktım’ diye. Kafeye gittik, onlar konuşurken ben de yemeğimi yedim. Ne konuştuklarını bilmiyorum, sonra annemle kaçtık, emniyete gittik. Annemle konuştular, sonra annem işe gitmek için beni dolmuşa bindirecekti. Dolmuş durağının orda bizi bekliyormıuş. Annemin kolunu sıktı, tişörtünün altındaki bıçağı gösterdi. Bana ‘Sen git’ dedi, gitmek istemedim, dönerciye girdik, orada olanlar oldu. Daha önce de bıçak taşıyordu. Baktığımda annemin boynuna sarılıp boğazını kesti, engellemeye çalıştım, poşeti, tableti kafasına attım ama engelleyemedim" dedi.
Mahkeme başkanının “baban” diye hitap etmesi üzerine “O kişi benim babam değil” diye tepki gösterdi. Psikolog da beyanlarının yaşına uygun olduğunu ve yönlendirildiği kaatinin oluşmadığını söyledi.

KARDEŞ KAZIM BULUT'TAN TEPKİ: BU KADAR GÜVENLİĞİ KARDEŞİME ALSAYDINIZ

Olay görüntülerin izlenmesine geçildiği sırada Emine Bulut’un annesi salonda ağlamaya başladı. Bunun üzerine salonda bulunan kardeşlerin sanığa tepki göstermesi üzerine aile salondan çıkarıldı. Kardeş Kazım Bulut, “Bu kadar güvenliği kardeşime alsaydınız. Yarım saat önce karakola gitmiş onu korumadınız, sanığı mı koruyorsunuz şimdi?” diyerek polislere tepki gösterdi.
Duruşmada olayın tanıkları da dinlendi.
Videoyu kayda alan tanık “Önce tartışıyorlar diye düşündüm, sonrasında olayın ciddiyetini fark ettim ve video çektim. Kayda başladığım an ölmek istemiyorum diyordu” dedi.

SAVCI İNDİRİM UYGULANMAMASINI İSTEDİ, DURUŞMA ERTELENDİ

Savcı mütalaasında Varan’ın Emine Bulut’a “Gider paşa paşa yatarım” diye mesaj attığını ve Bulut’un şikayet için karakola gittiğini belirtti. Mütalaada haksız tahrik ve takdir indirimi uygulanmadan canavarca hisle kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi. Sanık müdafii ek süre istediği için mahkeme heyeti duruşmayı 21 Ekim 2019 tarihine erteledi. Sanığın tutukluluk hali devam edecek ve duruşmaya getirilecek.

KADINLAR YALNIZ BIRAKMADI
Ankara Kadın Platformu duruşma öncesi Kırıkkale Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Esma Çağlak, “Emine’nin çığlığı bir direniş çığlıydı, o çığlık tüm kadınların yaşam çığlıydı. Sesi hâlâ kulaklarımızda, kalplerimizde, isyanımızda” dedi. Çağlak, Kırıkkale Adliyesi’ne gerçek adaleti sağlamak için geldiklerini söyledi. Kadınların sessizce olup bitenleri seyretmesini bekleyenlerin yanıldığını söyleyen Çağlak, “Emine Bulut’un yasam talebi hepimizin talebidir. Çünkü biz kadınlar yaşamak istiyoruz. Yaşamın tüm güzelliklerini istiyoruz” dedi. Şiddetsiz, özgür ve eşit bir hayat yaşamak istediklerini vurgulayan Çağlak, “Gözü dönmüş katiller elini kolunu sallayarak gezmesin diye, kadınların yaşamlarıni hedef alan erkek şiddeti son bulsun diye öncelikli olarak kadınlar için yaşamsal nitelikte olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulanmalıdır” dedi. Çağlak, gerçek adalet sağlanıncaya kadar kadınların dava salonlarını doldurmaya devam edeceğini vurguladı.

İDDİANAMEDEN: İNDİRİM UYGULANMAMASI İSTENDİ
İddianamede, şunlar kaydedildi:
"Şüphelinin maktuleyi yakalayarak boğazını kesmek ve vücudunun çeşitli yerlerine bıçak sokmak suretiyle ‘tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürme’ suçunu işlediği, mahkemenizce yapılacak yargılama neticesi verilecek kararda; şüphelinin daha önce de müştekiye hakaret etmesi sebebiyle hakkında kamu davası açılması ve şüphelinin suç işlemekten çekincesi olmaması sebebiyle hakkında takdiri indirim sebeplerinin uygulanmamasını, olay sırasında müşterek çocuğunun yanında olacağını bilmesine rağmen, suç işleme kararlılığında tereddüte düşmeyerek maktulenin hayati bölgelerine birden çok kez bıçak darbesi vurmak suretiyle canavarca hisle hareket ettiğinin gözetilmesi, şüphelinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmesi, kamu adına talep ve iddia olunur."

İlgili haberler
İktidarın politikaları öldürdü Emine’yi

Devletin kadınları sıkıştırdığı şiddet cenderesi, kadınları korumayan, şiddetle onları baş başa bıra...

Emine Bulut’un feryadı sokakta: Ölmek istemiyoruz!

Emine Bulut’un ‘Ölmek istemiyorum’ feryadı kadınların çığlığına dönüştü. Türkiye’nin dört bir yanınd...

Emine Bulut cinayeti görüntülerinin ardından: Payl...

Psikoterapist Arzu Erkan Yüce, Emine Bulut cinayetinin ardından yayımlanan görüntüleri yorumladı: Şi...