Emniyet neden kürtaj yaptıran kadınların listesini istiyor?
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün İstanbul’da kürtaj yaptıran ve polikistik over sendromu olan kadınların listesini istemesi Meclis gündemine taşındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, skandal bir talepte bulunarak, ‘gizli’ ibaresiyle İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıyla kentteki tüm hastanelerde ‘polikistik over sendromu’ olan ve kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istedi.

Birgün Gazetesinden Uğur Şahin’in haberine göre, Emniyet’in ‘ivedi’ ve ‘gizli’ ibareleriyle gönderdiği yazının ardından İl Sağlık Müdürlüğü de 29 Ağustos günü ilgili kurumlara yazı göndererek listenin en geç 13 Eylül’e kadar kendilerine ulaştırılmasını talep etti. Emniyet tarafından İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca ilgi sayılı FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Rüşvet ve Cumhurbaşkanı ile Devlet büyüklerine hakaret konularından yürütülmekte olan soruşturma kapsamında ilimizde 01.01. 2017 ile 31.05.2019 tarihleri arasında tüm kamu ve özel hastanelerde polikistik over sendromu olup kürtaj işlemi yaptıran 30-40 yaş aralığında olan kişilerin listesini soruşturmada kullanılmak üzere ivedi olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere müdürlüğümüz görevlilerine teslim edilerek gönderilmesi hususunu; arz ederim.”

EMNİYETİN ‘GİZLİ’ TALEBİ MECLİS GÜNDEMİNDE
Ortaya çıkan bu skandal Meclis gündemine de taşındı. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Kerestecioğlu önergede şu ifadelere yer verdi: “Özellikle kürtaj gibi bilgi gizliliğinin büyük önem taşıdığı, birçok kadının bilgilerinin ortaya çıkacağı endişesiyle özel kurumları tercih ettiği bir işleme ilişkin bilgilerin görevli sağlık personeli dışında kişilerle paylaşılması kadınların temel haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Üstelik, yalnızca soruşturmada adı geçen kişilerin bilgileri değil; İstanbul’daki tüm kadınların sağlık bilgilerinin listesi talep edilmekte; 8 milyona yakın kadının yaşadığı İstanbul’da binlerce kadının bilgilerinin gizli tutulmasına ilişkin hukuki hakları ihlal edilmektedir. Türkiye’de gebeliklerin kanunen 10. hafta sonuna kadar, kadının mağdur olması durumunda ise 20. hafta sonuna kadar sonlandırılması yasal olmasına rağmen devlet hastanelerinde kürtaj hakkına erişmekte sıkıntı yaşayan kadınlar, bu tip ihlaller nedeniyle de istenmeyen gebelikleri sürdürmeye veya ‘merdiven altı’ diye tabir edilen yerlerde, hayatlarını riske atarak kürtaj yaptırmaya zorlanmaktadır.”

Kerestecioğlu, şu soruları da yöneltti:

* ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Rüşvet ve Cumhurbaşkanı ile Devlet büyüklerine hakaret’ konuları ile ‘polikistik over sendromu’ olup, kürtaj yaptıran kadınların nasıl bir ilişkisi olabilir?

* ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Rüşvet ve Cumhurbaşkanı ile Devlet büyüklerine hakaret’ soruşturmaları bu kez de kadınların ‘fişlenmesi’ için mi bahane edilmektedir?

* Kadınların sağlık bilgilerine yetkisiz kişilerin erişimi sonucunu doğacak mağduriyet ve hak ihlalleri konusunda Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin sorumluluğunu göz önünde bulundurarak bu yazının durdurulması için gerekli adımları atacak mısınız?


BEŞTAŞ: YENİ BİR FİŞLEME YÖNTEMİ Mİ?
HDP milletvekili Meral Danış Beştaş da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Yapılan uygulama yeni bir fişleme yöntemi mi” diye sordu.

Beştaş, Bakan Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

* 1 Ocak 2017 ile 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında kentteki tüm kamu ve özel hastanelerde 30-40 yaş aralığında ‘polikistik over sendromu’ olup, kürtaj yaptıran kadınların; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca ilgi sayılı FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma, rüşvet ve Cumhurbaşkanı ile devlet büyüklerine hakaret konularından yürütülmekte olan soruşturma ile nasıl bir ilgisi olabilir?

* Emniyet ve savcılık kişilerin suç işleyip işlemediklerine kürtaj olup olmadıklarına bakarak mı karar vermektedir?

* Ceza yasalarında yer alan suç tanımlarının başına ‘aynı zamanda kürtaj yaptıran’ ibaresi mi eklendi? Yapılan uygulama yeni bir fişleme yöntemi mi?

* Kürtaj yaptıran kadınların bilgileri nerelerle başka hangi kurumlarla paylaşılacak?

* İktidar partisinin kürtaja olan tutumu ve günümüze kadar yapılan açıklamalar bağlamında kürtajın yasaklanmasına ilişkin bir uygulama mı söz konusu?

* İktidarın 3 çocuk söylemleri, kürtaj ve sezaryene ilişkin aldığı tutum bağlamında neden kadın hakları yok sayılmakta ve iktidarın perspektifleri doğrultusunda doğum kontrol yöntemlerine ilişkin uygulamalar rafa kaldırılmaktadır? Kadınların çocuk doğurup doğurmayacağına karar verme hakkı neden yok sayılmaktadır? Bakanlığınızın kürtaj hakkına ilişkin bir açıklaması olacak mıdır?

İlgili haberler
Dünyada kürtajın tarihi

Dünyada 73 ülkede serbest olan kürtaj, 68 ülkede ise yasak! Bu serbestliğin de yasağın da bir tarihi...

Türkiye'de kürtaj tartışmaları

Prof. Dr. Berna Arda Türkiye'de kürtajın 'kısa' tarihini, kürtajla ilgili süren tartışmaları, kürtaj...

GÜNÜN BİLGİSİ: Kürtaja erişim hakkınız engelleniyo...

Hakkınız olmanıza ve talep etmenize rağmen kürtaj hakkınız engellendiyse dikkat! Birileri suç işliyo...