En az 30 çocuğu istismar eden eğitimcinin başka okula atanmasına tepki
Şırnak Cizre’de 30’dan fazla çocuğu istismara maruz bırakan müdür yardımcısı Burak Ercan, ‘güvenlik gerekçesiyle İstanbul’da bir okula atandı. KESK İstanbul Şubeler Platformu karar tepki gösterdi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Şırnak’ta 30’u aşkın öğrencisine cinsel istismarda bulunan Cizre Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı B. E.’nin, "güvenlik" gerekçesiyle İstanbul’daki bir okula atanmasına ilişkin Şişli'de bulunan Eğitim Sen 3 Nolu Şube'de basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna "Okullarda cinsel istismara izin vermeyeceğiz" pankartı asan eğitim emekçileri, "Kadınların ve çocukların taleplerini gören kapsamlı yasalar çıkarılmalı, çocuk istismarcılarını desteklemek yerine cezalandırılmalı, olayların üstü kapatılmamalıdır" dedi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu adına açıklamayı Eğitim Sen 1 No'lu Şube Kadın Sekreteri Hürriyet Tarhan okudu.

'CİNSEL SUÇLARIN YÜZDE 46'SI ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENİYOR'
Siyasi iktidarın, ülkede yaşanan cinsel istismarların üzerini örtmeye yönelik açıklamaları, cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açtığını vurgulayan Tarhan, "Kadına yönelik gün geçtikçe artan taciz, tecavüz ve katliamların siyasi iktidarın cinsiyetçi politikalardan bağımsız düşünülemez.

Çocuk istismarı ile ilgili resmi kurumlarca açıklanan veriler ve yine uluslar arası alandaki raporlara göre çocuklar Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturuyor. Cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de çocuk istismarı ile ilgili dava sayısı yaklaşık 3 kat arttı. TÜİK verilerine göre son 10 yılda 482 binden fazla kız çocuğu devletin izni ile evlendirildi. Son 6 yılda 142 binden fazla çocuk anne oldu ve bu çocukların büyük bir kısmı dini nikâh ile evlendirildi. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünyada 3. sıradadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) suç mağduru çocukların en az yüzde 10’unun cinsel istismara uğradığını gösteriyor. Adalet Bakanlığının verileri incelendiğinde istismar davalarının yaklaşık yüzde 45’inin mahkûmiyet ile sonuçlandığı görülüyor" dedi.

'İSTİSMARCILARI CEZALANDIRMAYA DÖNÜK KARARLI BİR TUTUM GÖRMEDİK'
"Ülkemizde yargı kararları ve uygulamaları cinsel istismara uğrayan çocuklara ne yazık ki istismarcılar kadar zarar vermektedir" diyen Tarhan, "Cinsel istismar suçu işleyen sanıklar adeta yargı kararları ile korunmaktadır. Çocukların okullarda, yurtlarda, hastanelerde ve eğitim kurumlarında taciz ve cinsel istismara maruz kalmaları ile ilgili basında ve kamuoyunda çokça vakaya tanıklık ettik. Ne yazık ki çocuklara yönelik taciz ve istismarı önlemeye ve istismarcıları cezalandırmaya dönük kararlı bir tutum göremedik" diye konuştu.

'BU ÖĞRETMEN DERHAL GÖREVDEN ALINMALI'
Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cizre Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı B. E.'nin 30’dan fazla öğrencisini cinsel istismara maruz bıraktığı ve cinsel içerikli mesajlar gönderdiği tespit edildiğini hatırlatan Tarhan, "Başlatılan soruşturma kapsamında açığa alındığı, görevlendirilen müfettişlerin öğrencilerin ifadelerini aldıktan sonra Yüksek Disiplin Kuruluna sevkinin gerçekleştiği, Yüksek Disiplin Kurulunun ise 1 yıl kademe durdurma cezası vererek dosyayı kapattığı kamuoyu tarafında bilinmektedir. Basında yer alan haberlerde Cizre Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmanın da hala sürdüğü belirtilmiştir. Öyle sanıyoruz ki yüksek yerlerde birtakım tanıdıkları olan bu şahıs idari soruşturmada ödül gibi bir ceza verilerek görev yeri değişikliği ile Türkiye’nin en büyük metropolü olan İstanbul’a atanmıştır. MEB, B. E. gibi taciz tecavüz ve istismarda bulunanları korumaktadır. Yapılması gereken bu öğretmenlerin derhal görevden alınması ve bakanlığın adli süreçlerde çocuklar lehine taraf olmasıdır" dedi.

'ÇOCUK İSTİSMARI DAVALARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Hiçbir neden istismarcının affedilmesi için bahane olamayacağını söyleyen Tarhan, "Çocuk istismarı meşrulaştırılamaz. Siyasi iktidar çocuk istismarlarını besleyen politikalar üretmek ve KHK'ler ile çocuk derneklerini kapatmak, yargı paketleri çıkarmak yerine, çocukların güven içinde kendi tercihlerini yapabilecekleri bir geleceğe kavuşmalarını sağlayacak bir ortamı tesis etmek için politikalar üretmelidir. Çocuğa yönelik cinsel saldırı, istismar vb. konularda veriler oluşturulmalı bu veriler kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Çocukların birer birey olduğu unutulmamalı bu konuda toplumda zihniyet değişikliği yaratacak faaliyetlerde bulunmakla beraber toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderme yönünde etkili ve kalıcı politikalar üretilmelidir.
Erkek şiddetine karşı kadınların ve çocukların taleplerini gören kapsamlı yasalar çıkarılmalı, çocuk istismarcılarını desteklemek yerine cezalandırılmalı, olayların üstü kapatılmamalıdır.
Bilinmelidir ki üstünü kapattığınız, her istismar ve taciz ile bu suça ortak olmaktasınız.

Buradan bir kez daha belirtmek isteriz ki, mahkemelerin çocukları ilgilendiren cinsel sömürü davalarında kararlarını verirken Türkiye’nin kabul ettiği sözleşmeleri hayata geçirmelerinin bir uluslararası ve insani yükümlülük olduğunu hatırlatıyor, çocuk istismarı ile ilgili davaların takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İlgili haberler
Dersim’de kadınlar çocuk istismarı panelinde buluş...

Dersim'de kadınlar, Yenigün Kadın Dayanışma Derneği'nin panelinde buluştu. Etkinliğe çok sayıda kadı...

Çocuk istismarına affı engellemek için kapı kapı d...

Ankara Batıkent’te kadınlar çocuk istismarına karşı kapı kapı dolaşarak imza topluyor, ayrıca kadınl...

Kadınlar, çocuk istismarı ve mücadele yollarını ko...

Ankara Batıkent Kardelen Mahallesi'nde Psikolog Aylin Akçay’ın katılımıyla kadınlar çocuk istismarı...