Engellere rağmen ODTÜ’de kadınlar bir araya geldi
ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu, onaya uygun görülmeyen etkinliklerini engellemelere rağmen gerçekleştirdi.

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu, onaya uygun görülmeyen etkinliklerini engellemelere rağmen gerçekleştirdi. Ekmek ve Gül'den Hilal Kılıç ve Mor Dayanışma'dan Hatice Göz'ün katıldığı etkinlikte "Yerel Seçimlere Giderken Kadınların Sorunları, Talepleri, Mücadeleleri" konuşuldu.

Ekmek ve Gül'den katılan Kılıç ise yerel seçim tartışmalarının adaylar ve vaatler ekseninde ilerlediğini aktardı. Ancak kadınların bu tartışmaları yararak irili ufaklı da olsa yerel yönetimlerden talep etme tartışmalarını gündeme getirdiğini belirtti. Kadınların talep mücadelesinin bugün HÜDA PAR'ı kadın aday çıkarmak zorunda bırakması, göstermelik de olsa kadınların mücadelesinin bir ürünü olarak ele aldı. Özellikle yoksulluğun daha yüksek olduğu yerlerde kadına şiddetin, tacizin, cinayetin daha fazla görüldüğünü belirten Kılıç, yerel yönetimlerin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. İşçi, emekçi kadınlar açısından gittikçe önemli bir hal alan kreş talebi, kadın sığınma evi talebinin veya istihdam talebinin kadınların yaşamı açısından son derece can alıcı olduğu vurguladı. Yerel seçimlere giderken buraların büyütülmesi, yükseltilmesinin gerekliliğini ifade etti. Alınan sözlerde ise üniversiteli kadınlar içerisinde de talep etrafında bir araya gelme eğiliminin kendisinden söz edildi. Kadınların bir araya geldiği bir alan olan Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu'nun da kadınların sorunları karşısında kimi zaman yetersiz kaldığı, kadınların bu sorunların karşısında kendi bulunduğu alanda da birleştiği ve bir mücadeleyi ördüğü eklendi.

MÜCADELEDEN BAŞKA ÇARE YOK

Kadınların yaşamının gitgide zorlaştığını ifade eden Göz, Kâr uğruna ucuz ücretlere niteliksiz koşullarda çalışmanın gittikçe daha çok dayatılacağını ifade etti. Göz, bakım yükünün kadının üzerine yıkılmasının kadının sosyal yaşamdan uzaklaştırıldığını ekledi. Bu koşulların çözümü olarak esnek çalışmayı öne süren iktidara karşın örgütlü mücadelenin önemini vurguladı. Faşizmin kurumsallaşması ve milliyetçi, sağcı eğilimlerin artışıyla beraber kadınların yaşamı için mücadeleden başka çare olmadığını da belirtti.

ODTÜ 8 Mart'ına kendi bölümlerinde bir araya gelen kadınların kendi pankartlarıyla gelen

kadınların da bu mücadele eğiliminin, kendi sözüne sahip çıkma, kendi karar mekanizmalarını kurma eğiliminin bir yansıması olduğu ifade edildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadın cinayetinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle ya...

Buca'da koruma kararına rağmen katledilen Serpil Erfındık davasında ihmalden yargılanan kamu görevli...

2 kızına istismardan yargılanan sanığa 58 yıl hapi...

Kayseri’de 14 ve 13 yaşındaki iki kızına yıllarca cinsel istismarda bulunan sanık Ö.Y. cinsel istism...

3 yaşındaki çocuk çamaşır makinesinde havasız kald...

Adana'da kreş sorunu nedeniyle kardeşlerinin bakmak zorunda kaldığı 3 yaşındaki Elif Ayyüce, çamaşır...