Esenyalı’da kadınlar çocuk istismarına karşı sokağa çıktı: Bu karanlık düzeni birlikte değiştireceğiz
İstanbul Pendik’te bulunan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla bir araya gelen kitle örgütleri, çocuk istismarına karşı bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, mahalledeki Başbudak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri, Elaldı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticileri ve Pendik Belediyesi CHP Meclis üyelerinin katılımıyla çocuk istismarına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar “Çocuk istismarı politiktir, istismar suçtur aklanamaz, devlet uyuma çocuklara sahip çık” sloganları atıldı.

Açıklama şöyle:

“Günlerdir farklı şehirlerde yaşayan 6 ile 12 yaşlarındaki çocukların istismara ve şiddete maruz kaldığı haberleri basında yer alıyor. Neredeyse her gün ortaya çıkan çocuk istismarı olayları yetkililerin lanse ettiği gibi münferit değil! 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarının örgün eğitim ile bağı koparıldığı için çok fazla kız çocuğu okula ya hiç gidemiyor ya da erken yaşta okuldan alınıyor. Okul yaşında olup da okul kaydı olmayan 1 milyon 200 binin üzerinde çocuk var bu ülkede. Eğitime devam etmeyen kız çocukları şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürüyor, çocuk yaşta evliliğe maruz bırakılıyor. MEB tarafından eğitime yeterli bütçe ayrılmazken adları istismar vakaları ile anılan cemaat ve tarikatlara yakınlığı bilinen dini vakıf ve dernekler ile protokoller imzalanıyor.

Eğitim, yurt, barınma, beslenme olanakları devlet tarafından sağlanmadığı için yoksul emekçilerin çocukları adeta bu yapıların eline teslim ediliyor. Adalet Bakanlığının verilerine göre, 2021 yılında 20 bin 459 dosya ‘çocuğa karşı cinsel istismar ’suçundan açıldı. TÜİK rakamlarına göre de 2021 yılında 117’si 15 yaşından küçük 7 bin 190 çocuk doğum yaptı. 5-17 yaş grubunda 1 milyon 200 bin 892 çocuğun okul kaydı yok, akıbetleri bilinmiyor. Ülkede 2 milyonu aşkın çocuk işçi var. 2020 yılında 15 yaşında küçük 117 çocuk doğum yaptı. 18 yaşından küçük toplam çocuk anne sayısı ise 8 bin 271.

Bu veriler çocuk istismarının ne kadar vahim ne kadar korkunç olduğunu, bir kez daha gözler önüne seriyor.

Bu tablodan, vakıf yurtlarında onlarca çocuğun istismara uğramasına “Bir kereden bir şey olmaz”, “çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin “diyen Aile Bakanı, evlenme yaşını 12 yaşına düşürmek isteyenler, 4. Yargı Paketi ile, tecavüz ve çocukların cinsel istismarı suçlarında tutuklama için somut delil aranması şartını getirerek tutuklamaları neredeyse imkansız hale getirenler, aile kurumuna zarar veriyor diyerek İstanbul Sözleşmesini iptal edenler, çocukları koruyan Lanzarote Sözleşmesi’ni kaldırmak isteyenler, şiddet ve istismar faillerini cezasızlık politikalarıyla aklayanlar sorumludur.

Evlilik adı altında çocuk istismarının faillerine af çıkarmaya çalışanlara, cemaatlerin işlediği suçları görmezden gelenlere karşı sokakta olmaya devam edeceğiz!

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak, çocuklarımızın laik, bilimsel, ücretsiz bir eğitim alacağı, eşit ve özgür yaşayacağı bir ülke için bu karanlık düzeni yan yana gelerek birlikte değiştireceğiz!”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İhmal ve istismara karşı nasıl bir çocuk koruma si...

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği'nden Nahide Doğrucan, çocukların sağlığının, gelişimini...

'Laik, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımız...

Giresun Kadın Platformu tarafından 6 yaşındaki çocuğun evlendirilerek istismar edilmesiyle ilgili ya...

Çocuklarımızı bu karanlıktan kurtaracağız

‘Kopkoyu bir karanlık, zifiri karanlık bu. Bir çocuğu içine çekip almış, çıkmaması için her yeri kap...