EŞİK 8 Mart’ta çağrısını yineledi: #MeclisGöreve
EŞİK, 8 Mart açıklamasında ‘Bir gün değil her gün 8 Mart, her gün mücadele’ diyerek Meclis’i kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı göreve çağırdı, 9 Mart’ta özel oturum talep etti.

EŞİK (Eşitlik İçin Kadın Platformu) 8 Mart'ta online gerçekleştirdiği basın toplantısıyla meclisi 9 Mart'ta kadına yönelik şiddete karşı özel oturum yapmaya çağırdı, kadınların bu 8 Mart'taki gündemlerine dikkat çekerek, son bir senedir platform olarak yürüttükleri çalışmanın deneyimlerine dikkat çekti. Gökçeçiçek Ayata'nın paylaştığı metinde, 8 Mart’ın dünya kadınlarının birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğu hatırlatılarak, “Her gün olduğu gibi bugün de hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz. Tüm engelleme girişimlerine karşın Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak eylemler, canlı yayınlar, çevrimiçi etkinlikler ve gece yürüyüşleriyle sesimizi yükseltiyoruz” denildi.

SALDIRILARIN KARŞISINDA ORTAK VE HAKLI BİR MÜCADELE

İktidarların, kadınların kazanılmış haklarına karşı tüm gücüyle saldırı halinde olduğu belirtilen açılamada, “Biz kadınlar, pandemiyle birlikte daha da derinleşen ekonomik, sosyal ve siyasal eşitsizliklere son verme mücadelemizi yerelden evrensele, dayanışmamız ile güçlendiriyoruz” ifadelerine yer verilerek tüm saldırılara karşı kadınların birlikte mücadeleyi büyüttüğü aktarıldı.

“Haklarımıza yönelik saldırıların üstesinden ortak ve haklı mücadelemizle geliyoruz” diyen EŞİK, açıklamaya şöyle devam etti: “Eşitlik mücadelemizle çıkarılmasını sağladığımız yasalara ve İstanbul Sözleşmesi, CEDAW gibi uluslararası sözleşmelere dair karalama kampanyası yürüten marjinal gruplar ile söylemini ortaklaştıran iktidar, hayatlarımızı ve eşit yurttaşlık haklarımızı siyasi pazarlık konusu yapmayı sürdürüyor. Kadın hareketi, toplum genelinde yüzde 90’lara yakın güvenilirlik oranlarına sahipken, iktidar bloğu tarafından, bağlı medyanın da desteğiyle, kadın karşıtı marjinal grupların kamu kaynakları kullanılarak beslendiğini görüyoruz. TCK 103. maddesinde düzenlenen çocuk cinsel istismarı suçunun faillerine yönelik tekrarlayan af girişimlerini; yoksulluk nafakasına süre sınırı getirilmesini ve İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesini yıllardır verdiğimiz mücadele ile engelledik.”

İstanbul Sözleşmesinin iktidar kanadının hedefi haline geldiği ve kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların arttığı dönemde, pek çok farklı platform ve kadın örgütünün yan yana gelişiyle kurulan EŞİK, bu birlikte mücadele yöntemiyle İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik toplumdaki itirazların yüzde 17’lerden yüzde 7’ye kadar gerilemesini sağladıklarını söyledi.

‘AİLEDE, TOPLUMDA, DEVLETTE REİS İSTEMİYORUZ’

Ayrımcılığa karşı mücadele ettiklerini açıklayan EŞİK, “Etnik köken ve inanç farlılıklarıyla sosyolojik çeşitliliğin zenginliğimiz olduğu; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, medeni hal, engellilik, sınıfsal durum vb. nedenlerle ayrımcılığın olmadığı; hayatın her alanında cinsiyet eşitliğini mümkün kılacak eşit ve özgür bir yaşamı herkes için istiyor ve bunun kurulması için çalışıyoruz. Ailede, toplumda, devlette reis istemiyoruz. Yaşam biçimi tahakkümüne, nefret söylemine ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı mücadele ediyoruz” dedi.

KADINLAR İŞLERİNİ KAYBEDİYOR!

Kadın işsizliği oranının yükseldiğini aktaran EŞİK, pandemi sürecinde kadınların yaşadıklarını şöyle özetledi: “Eğitim, sağlık, gıda sektörü gibi alanlarda yoğun olarak çalışan kadınlar, pandemi sürecinde artan ev içi bakım emeği ile birlikte küresel salgının yükünü en çok üstlenen kesim oldu. Bakım işlerinde çalışan pek çok kadın yaşamını yitirdi. Her 10 kadından en az 7’si yoksullaşırken, pek çok kadın işini kaybetti. Kod 29 uygulamasıyla getirilen ‘iyi niyet ve ahlak’ istisnası, işverene iddiasını ispat yükümlülüğü içermeden, keyfiyete açık halde emekçinin işini ve gelecekte iş bulma şansını kaybetmesine yol açıyor. Emek sömürüsüne açık bu düzenleme, sözde namus, iffet gibi cinsiyetçi önyargılardan uzak, cinsiyet eşitlikçi ve somut kriterler içerecek şekilde değiştirilmelidir. İşveren iddiasını ispatla yükümlü tutulmalı, emekçiyi, işverenin keyfiyetine terk etmeyecek bir düzenleme yapılmalıdır. Aksi davranıştaki işverenler için etkili, caydırıcı yaptırımlar getirilmelidir.”

HER GÜN EN AZ 3 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR!

Türkiye’de kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin çok yüksek oranlarda olduğunu hatırlatan EŞİK, “Pandemi döneminde dünyada ve Türkiye’de ev içi şiddet ve kadın cinayetleri daha da arttı ama şiddetle mücadele aynı ölçüde güçlenmedi tersine zaafa uğradı” dedi. Her gün en az 3 kadın öldürüldüğü hatırlatılan metinde yaptıkları #CinskırımVar kampanyası hatırlatıldı.

‘İKTİDAR BİZİ ŞAŞIRTMADI!’

Erdoğan’ın 8 Mart öncesi gündeme getirdiği “İnsan Hakları Eylem Planı”na ilişkin ise EŞİK’in yorumu şöyle oldu: “Belediyelerde kadın danışma ve dayanışma merkezlerinin, üniversitelerde LGBTİ+ kulüplerinin kapatıldığı, anti demokratik dernekler yasası değişiklikleri ile örgütlenme özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda açıklanan bu eylem planı hak ihlallerine çözüm değil yasaklara meşruiyet kılıfı olmayı hedeflemektedir. İktidarın süresini uzatma amacıyla giriştiği yeni anayasa sürecine alet olmayacağız, eşit yurttaşlık hakkımızın pazarlık malzemesi yapılmasına izin vermeyeceğiz.”

Yasamanın yürütmeyi denetleme görevini yok eden başkanlık sisteminin ülkeyi bir çözümsüzlük ortamına sürüklediğini belirten EŞİK, meclise #MeclisGöreve çağrısını yineledi: "Bir gün değil her gün 8 Mart, her gün mücadele” kararlılığı ile TBMM’yi 9 Mart Salı günü kadına karşı şiddeti ve cinskırıma varan kadın cinayetlerini önlemenin ilk adımı olarak bu konuda özel oturum düzenlemeye çağırıyoruz."

Açıklamanın ardından yazar Berrin Sönmez ve Avukat Hülya Gülbahar EŞİK Platformunun meclis izleme çalışmalarına ve yürüttüğü kampanyalara dair bilgi verdi. Kadına yönelik şiddetin kırım boyutuna ulaştığına dikkat çeken kampanyalarının öneminin en son Samsun'da yaşanan olayla birlikte bir kez daha ortaya çıktığını gördüklerini söyleyen Gülbahar, kadına yönelik şiddetle mücadele için meclisin görevini yerine getirmesi için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi. 

Gün boyunca EŞİK Platformunun youtube hesabından ülkenin pek çok yerinden kadın eylemleri ve etkinlikleri yayınlanacak, kimi illerde gerçekleştirilen yürüyüş ve etkinliklere canlı bağlantılar yapılacak. 
 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EŞİK: Çıplak arama işkencedir, mağdurları sorgulam...

EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu Özlem Zengin’in çıplak aramaya dair sarf ettiği sözler üzerine açı...

EŞİK: İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik yapılan açıkl...

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ün ’İstanbul Sözleşmesi kalkacak’ açı...

EŞİK'in #MeclisGöreve çağrısına ünlüler destek ver...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, “Günde en az üç kadın öldürülüyor, bu artık bir #cinskırım” ifadeleriy...