Eşit ve özgür bir ülke kazanacak, kadınlar kazanacak
Yüzde 59'a yüzde 41'lik bir oranla 'hayır' çıktı Adana'da. Adana Kadın Platformundan Sevil Aracı tüm baskılara rağmen alanlarda olduklarını ve eşitliğin, özgürlüğün kadınların kazanacağını söylüyor.

Bereketli topraklarına rağmen yoksulluğun hüküm sürdüğü illerden biri Adana. Her türlü baskıya, yürütülen operasyonlara, engellemelere rağmen Adana’da yüzde 59’a yüzde 41’lik bir oranla ‘hayır’ çıktı halk oylamasında. Adana Kadın Platformundan Sevil Aracı OHAL koşullarında ve türlü baskılar altında yürütülen referandum sürecinin sonunda oldukça şaibeli bir biçimde ve çok az bir fark ile ‘evet’ çıktığı değerlendirmesi yapıyor. “Hem seçim sürecinde yaşanan eşitsizlikler, hem de son dakikada Yüksek Seçim Kurulunun aldığı karar seçim sonuçları konusunda şaibe yarattı. Biz kadınlar olarak tek adam rejimine karşı olduğumuzu elimizdeki tüm imkanlar ile ifade etmeye çalışmıştık. Ancak seçim çalışmaları boyunca türlü haksızlıklara, engellemelere maruz kaldık. Onlarca arkadaşımız bu süreçte hayır dedikleri için gözaltına alındı, tutuklandı, haklarında ceza verilip cezaevine girmek zorunda kalanlarımız oldu. Bu bile aslında ne kadar zor koşullarda bir çalışma yürüttüğümüzü göstermektedir” diyor. 

BİZ KADINLAR TEK ADAMIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ
Aracı, her ne kadar sandıktan ‘evet’ çıkmışsa da bir yandan büyük illerin birçoğunda ‘hayır’ın açık ara önde çıkmasının ve ülke genelinde neredeyse halkın yarısının bu değişikliğe karşı olmasının, direnmesinin umut verici olduğu yorumunu da yapıyor ve devam ediyor: “Yapılan bu değişiklik ile hayatlarımızın daha fazla denetlenmesi, itiraz ettiğimiz pek çok konuda itirazlarımıza aykırı kararlar alınması olasılığı elbette artmıştır. Ülkenin giderek daha çok antidemokratikleştirilmek istendiği de bilinen bir gerçektir. Ancak biz kadınlar olarak ‘tek adam’ın ne anlama geldiğini iyi biliyoruz. Bunu bildiğimiz gibi buna karşı nasıl mücadele edeceğimizi de biliyoruz. Kürtaj yasası, taciz yasası gibi girişimleri kadınlar olarak güçlü bir tepki örgütlediğimizde nasıl geri çektirebildiğimizi biliyoruz mesela. Bizler için bu bir son değildir. Mücadelede bir köşe başıdır. Üzüldüğümüz doğrudur ama durmuyoruz, kabullenmiyoruz. Kadınlar hayatlarını tek adama asla teslim etmeyecekler. Bizim de Adana Kadın Platformu içerisinde kadınlar ile birlikte yürüttüğümüz mücadele elbette sürecek. Sonunda biz kazanacağız, eşit ve özgür bir ülke isteyenler kazanacak, kadınlar kazanacak. Buna inanıyoruz.”


13 Nisan'da birçok ilde olduğu gibi Adana'da da 'Kadınlar Hayır Diyor' eylemi yapılmıştı.

İlgili haberler
Önümüzde 2 acil sonuç var

Avukat Hülya Gülbahar referandum sonuçlarını kadınlar açısından değerlendirdi: Nafakadan soyadı hakk...

'Hayır'larımızla daha güçlü alanlarda olacağız

Ankara'da birçok kesimden kadının bir araya geldiği Hayır Kadınlar Var'dan Yurdagül Çabat "Evet de ç...

Mücadeleyi ilerletme olanağı

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan çıkan sonucun hak eşitliği için ve şiddete karşı mücadeleyi...