Fındıklı’da kadınlar şiddete karşı sokakta
Fındıklı’da kadınlar şiddete karşı eylem yaptı: ‘Biz kadınlar bir oldukça asla yalnız yürümeyeceğiz.’

Rize’nin Fındıklı ilçesinde kadınlar şiddete karşı sokağa çıktı. Fındıklı Kadın İnisiyatifi, Kuzeyin Kadınları Platformu ve Mjora Pedal grubunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Biz kadınlar bir oldukça asla yalnız yürümeyeceğiz” dedi.

Fındıklılı Kadınlar adına açıklama yapan Avukat İlayda Önal şöyle konuştu:

“Bugün burada, 25 Kasım 1960’da hak mücadelesi verdikleri için tecavüze uğrayıp öldürülen, erkek şiddetinin en vahşi hallerinden birine maruz kalan Mirabal kardeşlerin mücadelesini sürdürmek için toplandık.

Biz kadınlar, evlerimizde, yataklarımızda, sokaklarda, otobüslerde, iş yerlerimizde, günün her dakikası varoluş mücadelesi veriyoruz. Bize dayatılan kadınlık algısına karşı çıktığımız için, bağırmalara, küfürlere, yumruk ve tekmelere, tecavüze maruz kalıyoruz ve bu yolla erkekliğe boyun eğmemiz isteniyor. Bu şiddetin dozajı ise her geçen gün artıyor. 2017 yılında, Türkiye’de 409 kadın, kendilerine biçilen kadınlık rollerini yerine getirmedikleri için erkekler tarafından öldürüldü, 387 çocuk istismara uğradı, 332 kadın cinsel şiddete maruz kaldı. 2018 yılının yalnız ilk 10 ayında, 329 kadın öldürüldü, 8 ayda, 870 kadın sözlü ve fiziksel şiddete, 342 kadın tecavüze uğradı.

Üstelik bu rakamlar yalnızca sesini duyurabilen kadınlara ait, daha binlerce kadın hayatın her alanında, her saniye sayısız şiddete uğruyor. Kadınlar kendilerini korumak için getirilen hukuk kurallarına dahi erişemiyor, engelleniyor, hor görülüyor. Şimdi burada, sesini duyuramayan kadınlara sesleniyoruz. Sesinizi duyuyoruz ve duyuruyoruz ki biz kadınlar, maruz kaldığımız şiddete hiçbir zaman boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. Kadına yönelik şiddete karşı yürütülen mücadelemiz hayatın her alanında sürüyor ve sürmeye devam edecek. Biz kadınlar bir oldukça asla yalnız yürümeyeceğiz.”


İlgili haberler
GÜNÜN ÇAĞRISI: Haydi 25 Kasım’a...

İstanbul’dan İzmir’e, Kocaeli’den Adana’ya, Ankara’dan Dersim’e, Denizli’den Diyarbakır’a kadınlar s...

25 Kasım’a kadınlar bu koşullar altında gidiyor: Ş...

Tüm dünyada kadınların şiddete karşı sokağa çıkacağı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarar...

25 Kasım 2018| Şiddete, eşitsizliğe, sömürüye karş...

Ülkenin dört bir yanında şiddete, eşitsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe karşı sokaklara çıkan kadı...