‘Göçmen öğrenciler yalnız değildir’
‘Geçen duruşmada, ‘Karabük’te ırkçılık vardır-yoktur’ tartışmasına Karabüklü faşistler nokta koydular. Evet Karabük'te ırkçılık vardı ve kendileri bizatihi bunun gerçek sahipleriydi.’

DİNA için Feministler Grubu, Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın 26 Mart 2023’te şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesinin yıl dönümünde Karabük’teki Afrikalı öğrencilere yönelik ırkçı söylemlere tepki gösterdi. Açıklamada konuşan Nil Delahaye, Dina’nın ölümüne ilişkin hukuki süreçte pek çok eksiklik yaşandığını söyledi.

‘YALNIZCA BİR SANIK VAR’

Dosyada tutukluluğu devam eden yalnızca bir sanık erkek olduğunu söyleyen Delahaye, “Dina’nın ölümü ile ilgili olduğunu düşündüğümüz diğer kişiler ise soruşturma kapsamının dışında” dedi. 29 Nisan’da gerçekleşecek duruşma öncesinde Karabük'teki göçmen öğrencilerle ilgili sosyal medyada yaygınlaşan ırkçı söylemleri hatırlatan Delahaye, “Bir önceki duruşmada Dina için Feministlerden avukatlar ile hakim ve savunma avukatları arasındaki ‘Karabük’te ırkçılık vardır-yoktur’ tartışmasına Karabüklü faşistler nokta koydular. Evet Karabük'te ırkçılık vardı ve kendileri bizatihi bunun gerçek sahipleriydi” diye konuştu.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Duruşmalar sırasında sohbet ettikleri göçmen öğrencilerden maruz kaldıkları ırkçılığı dinlediklerini söyleyen Delahaye, Karabük rektörüne, valisine ve emniyet yetkilerine seslenerek “Göçmen öğrenciler ırkçı saldırlar nedeniyle evlerinden çıkmazken siz ne yapıyorsunuz?” ifadelerini kullanarak Karabük’teki linç girişimine varan ırkçı saldırganlığın son bulması için herkesi ve tüm kadınları dayanışmaya çağırdıklarını söyledi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
2023’te en az 2107 çocuk önlenebilir sebeplerden h...

FİSA Çocuk Hakları Merkezi'nin yayınladığı 'Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2023 Raporu'na göre Türki...

Her 1,5 dakikada bir kadın şiddet gördüğü için KAD...

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 'Günde bin 97, saatte 45 kadın şiddeti ihbar etmiş. Y...

Sağlıkta Performans Sistemi: Kadınlar kaderiyle ba...

Aile sağlığı merkezinde performans sistemi uygulamasında puanlama sistemi ve aile planlaması kapsamı...