Gülistan Doku’dan 8 gündür haber alınamıyor
Dersim'de kendisinden 8 gündür haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun arkadaşları eylem yaptı: 'Bilgi kirliliklerine açıklık getirilsin.'

Dersim'de Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Gülistan Doku'dan 8 gündür haber alınamıyor. Doku’nun arkadaşları hem arama çalışmalarının hızlandırılması hem de soruşturma detaylarının paylaşılması için Seyit Rıza Meydanı’nda yeniden basın açıklaması yapıp ardından oturma eylemi yaptı. Açıklamada konuşan Doku’nun arkadaşı Mizgin Tekin “Hassasiyetli davranılması gerekiyor” dedi.

Gülistan Doku’nun Dinar Köprüsü’nden intihar etmediği söyleminin iddia edildiğini ve arama çalışmalarının bugün o noktada sonlanacağına dair bilgilerin aktarıldığını belirten Tekin daha geniş çaplı aramaların yapılması gerektiğini ve gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi. Bilgi kirliliklerine bir açıklık getirilmesini talep ettiklerini söyleyen Tekin “en kısa zamanda dileriz ki arkadaşımız sağ salim bir şekilde bulunur” dedi. Şüpheli Zaynal Abarakov’un ortalıkta kaybolduğu iddialarının da muğlak olduğunu belirten Tekin “Bu konuda hassasiyetli davranılması gerekiyor” dedi.

GÜLİSTAN, GEÇ KALAN ÖĞRENCİLERDEN PARA TOPLAYAN AKADEMİSYENİ ŞİKAYET ETMİŞ! 
Öte yandan Gülistan Doku’ya dair arkadaşlarının anlatımları dolayısıyla yeni bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. Gülistan’ın Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişim Bölümü Öğretim Görevlisi C.A’dan şikayetçi olduğu öğrenildi. Arkadaşlarının anlatımına göre, C.A. derse geç kalan öğrencilerden 5 TL para topluyordu. Bu durumdan rahatsız olsalar da devamsızlıktan okulda kalma endişesi duyan öğrencilerin, derse her geç kaldıklarında C.A'ya 5 TL ödüyorlardı. Bu durumdan rahatsız olan 3 öğrenci bir süre sonra durumu dilekçe ile rektörlüğe şikayet etti. Dilekçe veren bu öğrencilerden biri de Gülistan Doku.
Doku’nun Rektörlüğe teslim ettiği 3 Aralık 2019 tarihli imzalı dilekçesinde şu ifadeler yer alıyor: “Sınıfa hocadan sonra girdiğimiz zaman 5 TL para talep etmektedir. Para vermediğimiz takdirde derse girememekteyiz. Burslu bir öğrenci olarak bu parayı karşılayamıyorum. Dönem başından beri bu sıkıntıyla derse girmekteyim. Devamsızlık korkusuyla arkadaşlarım ses çıkaramamaktadır.”
Verilen dilekçelerin ardından hakkında soruşturma başlatılan öğretim görevlisinin dilekçe veren öğrencileri sınıfta bırakacağı tehdidinde bulunduğu ileri sürüldü.
Yaşanan bu olayın Gülistan’ı etkilediğini dile getiren arkadaşları, dilekçelerin teslimi öncesi ismi geçen eğitim görevlisi ile görüştüklerini ancak sonuç almadıkları belirtti. Öğretim görevlisinin kendisi ile görüşenleri "5 TL ödeyemiyor musunuz" diyerek rencide ettiğini ileri süren öğrenciler, yaşanan bu olay sonrası Gülistan'ın okula pek gelmediğini ifade etti.

‘EN SON ERKEK ARKADAŞIYLA GÖRÜŞMÜŞTÜ’
Ayrıca MA’dan Semra Turan’ın haberine göre Doku'nun telefonla en son görüştüğü kişi olarak kayıtlara geçen eski erkek arkadaşı olan Rus uyruklu Zainal Abarakov (23), Dersim’de görevli bir polisin üvey oğlu. Rusya’da doğup büyüyen Abarakov, yaklaşık 4 yıldır üvey babası ve annesiyle birlikte Dersim’de yaşıyor. Gülistan Doku ile bir yıl önce birlikte çalıştıkları cafede tanışan Abarokov’un evli olduğu ise, Gülistan’ın kaybolması sonrası alınan ifadesinde ortaya çıktı. Gülistan’ın evli olduğundan habersiz olduğu Abarokov’la olan ilişkisini yaşadıkları sorunlar nedeniyle yaklaşık bir ay önce noktaladığı belirtiliyor.
İkili arasında yaşanan sorunları yakından bilen, ancak ismini vermek istemeyen Gülistan’ın bir yakın arkadaşı, arada izin alıp il dışına çıkan Abarakov’un yaşamı, ailesi ve kendisinden hiçbir şekilde bahsetmediğini bu nedenle kendisini çok da tanımadıklarını ifade etti.
Gülistan kaybolmasından bir gün önce Abarakov ile Atatürk Mahallesi’ndeki evlerinin önünde tartıştığını, oğlu ve Gülistan’ın tartıştıklarını gören annesinin ise yukarı çıkmalarını istediğini anlatan arkadaşı, sonrasında yaşananlara dair şu bilgileri paylaştı:
“Abarakov’un annesi ikisinin evde konuşmasını istiyor. Konuşmaları orada devam ediyor. Daha sonra Gülistan saat gece 11.00 gibi evden çıkıyor. Babası, Abarakov’dan Gülistan’ı eve arabayla bırakmasını istiyor. Ancak Gülistan yürüyerek ilerliyor. Abarakov, Gülistan’ın arabaya binmesini istiyor. Gülistan binmeyince orada arbede yaşanıyor. Bunun üzerine çevredekiler emniyete haber veriyor. Ancak gelen ekibe Gülistan şikayetçi olmadığını söylüyor. Bu durum polis babaya da bildiriliyor. Gece geç bir saat olmasından kaynaklı Gülistan bir hocasını arayıp gelip kendisini almasını istiyor. O gece hocasında kalıyor. Sabah kalktığında da hocasına yurda gideceğini söylüyor. Gülistan’ın yakın arkadaşı olmamdan kaynaklı Abarokov bana da mesaj attı ve aralarında geçenleri anlattı. Gülistan’ın durumundan endişe duyduğunu söyledi. Ben o esnada Gülistan’a ulaştım, bana yüz yüze görüşünce anlatacağını söyledi. Bu konuşmadan sonra kendisine bir daha ulaşamadım. Ancak o esnada Gülistan yine Abarakov ile görüşmeye gidiyor. Orada ne konuşuldu bilmiyorum. Çocuğun aktarımına göre, güya gece yaşadıklarından kaynaklı özür dilemek için gitmiş. Biz zaten o esnada hiçbir şekilde Gülistan’a ulaşamadık.”

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da Gülistan Doku’yu Meclis gündemine taşıdı. Beştaş verdiği soru önergesiyle şu soruları gündeme getirdi:

- Gülistan 6 gündür kayıp ve kolluk ısrarla bulmuyor; olayın şüphelisi yurt dışına kaçıyor.
- Zainal Abarakov’un polis olan babasının olayda dahili var mı?
- Gülistan Doku’nun kaybolduğu bölgedeki mobese kayıtlarına neden ulaşılamıyor?
- Mobese kayıtlarına ulaşılamaması ile Zainal Abarakov adlı şahsın korunduğu yönündeki iddialar arasında bağlantı var mı?
- Polis neden şüpheli herkesin ifadesini almıyor?

İlgili haberler
Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’dan hâlâ haber...

Dersim’de üç gündür haber alınamayan 21 yaşındaki Gülistan Doku’nun bulunması için polis, jandarma v...

Kayıp Gülistan Doku için eylem yapan arkadaşlarına...

7 gündür kayıp olan Gülistan Doku’nun arkadaşları açıklama yaptı, polisin saldırısına rağmen yapılan...