Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’in yargılanması 9 Mart’ta devam edecek
Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak hakkında verilen hapis cezalarının bozulmasının ardından yeniden başlanan yargılamanın ilk duruşması görüldü. Duruşma 9 Mart'a ertelendi.

DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Eş Başkanı Gültan Kışanak hakkında verilen hapis cezalarının bozulmasının ardından yeniden başlanan yargılamanın ilk duruşması, bugün Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.
DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve DBB Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği hapis cezalarının Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından esas ve usulden bozulmasının ardından dosyanın yeniden geldiği yerel mahkemedeki ilk duruşma başladı.
Pek çok HDP’li milletvekilinin katıldığı duruşmada, farklı kentlerden gelen kadın platformu ve siyasi parti temsilcileri de Tuncel ve Kışanak’a destek için duruşmayı takip ediyor. Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter, BM Mülteci Komisyonu Temsilcisi Bernhard von Grünberg duruşmaya gözlemci olarak katılırken, Avrupa Belediyeler Birliği içerisinde yer alan Paris Belediyesi adına da Gültan Kışanak için destek mesajları gönderildi.

4 YILDIR TUTUKLU OLAN TUNCEL İLK KEZ MAHKEMEYE ÇIKABİLDİ

Duruşma başlangıcında Gültan Kışanak’ın avukatı Av. Mehmet Emin Aktar’ın usul yönünden itirazı oldu.
Yargılama usulünün gözetilmesi durumunda yargılamaya konu dosyaların mahkemenin önüne bile gelmemesi gerektiğini anlatan Aktar, “Dosyaların suçun işlendiği iddia edilen yerde görülmesi gerekir. Ancak güvenlik gerekçesiyle buraya taşınıyor. Bu dosyalar suçun işlendiği iddia edilen yerlerde görülseydi, belki de hemen beraat kararı verilecekti. Dava dosyalarını toplayıp başka ile göndermek peşinen hüküm vermektir” dedi.

TUNCEL: BİAT ETMEDİĞİMİZ İÇİN!

İlk kez mahkeme heyeti önünde yüz yüze savunma yapan Sebahat Tuncel, haklarında açılan davaların hukukla bir ilgisi olmadığını, tüm suçlamaların “AKP’ye biat etmedikleri” için istisnai bir hukuk uygulanarak dava dosyası haline getirildiğini, bütün yargılama süreçlerinin siyaseten yok etme hedefiyle gerçekleştirildiğini söyledi.
Duruşmaya destek için gelenleri selamlayarak konuşmaya başlayan Sebahat Tuncel’in savunmasından satır başları şöyle:
“Öncelikle bugün İstanbul’dan Diyarbakır’dan gelen kadın örgütlerini, milletvekillerimizi, partili arkadaşlarımızı selamlıyorum. 4 yıl sonra ilk kez mahkemeye çıkabilme mücadelesini kazandık.

Burada bir ceza hukuku yok, rehin alınmış siyasetçiler var. Mahkeme heyeti var karşımızda ama bu heyetin rol ve misyonu tartışmalı. Bu ülkede yasalar uygulanmıyor, hukuk yok, sürekli bir istisna hali, bir özel hukuk uygulanıyor. Mevcut 12 Eylül darbe anayasası bile uygulanmıyor. Kürt siyasetçilere ve kadın siyasetçilere yönelik özel bir saldırı var. Bu yargılamalar hukuki değil siyasidir.

KCK dosyalarını hazırlayan emniyet görevlileri, savcılar, hakimler FETÖ’den tutuklandı. Balyoz, Ergenekon gibi davalar kumpas olarak değerlendirildi. KCK dosyaları cumhurbaşkanlığı sitesinde kumpas olarak değerlendirildi ama bir gün sonra bu ifade kaldırıldı siteden. Bu dosyaları düzenleyen, yargılayanların hepsi hüküm giydi, ama AKP iktidarı bu dosyalara sahip çıktı. İşine gelince kumpas, işine gelince dava. AKP siyaseten alt edemediğini yargı eliyle bastırmaya çalışıyor.
Özel hukuk uygulandığında yasama, yürütme ve yargı erkinin ayrılığı ortadan kalkıyor. Bugün cumhurbaşkanının sözü yasa niteliğinde kabul ediliyor. Hakikatin açığa çıkarılması noktasında şüphelerimiz var. Burada bize iktidarın siyasetinin doğrultusunda muhalefetin dizayn edilmesi, yargının da bunun bir alanı haline getirilmesi söz konusu.

‘ÇÖZÜM DURUŞMA SALONUNDA DEĞİL, MÜZAKERE MASASINDA’

Bizim burada olmamızın nedenlerinden en önemlisi Kürt Sorunu. Bu sorunun çözüm yeri yargılama salonları değil, müzakere masasıdır. Bizim siyasi geleneğimiz HEP’ten bugüne bu sorunu nasıl çözebiliriz noktasında söz söyleyen ve bedel ödeyen bir gelenektir. Biz demokratik özerklik projesi sunduk diye yargılanıyoruz. Niye böyle bir projeniz var diyen yok. Kürt sorunu çözümü konusunda adayız dedik biz, iktidara geldiğimizde bunu çözeceğiz dedik. Kadın eşitliğini, özgürlüğünü sağlayacağız dedik. Yeni bir yaşam kurmak istediğimiz için yargılanıyoruz.

2012-2013 yılları arasında Sayın Öcalan ile bizzat devlet görüşme yaptı. O dönem 1 tane bile cenaze gelmedi. AKP demokrasi ve özgürlükler geliştikçe kendilerinin kaybettiğini gördüğü için masayı dağıttı. 4 yıl önce ne kadar haklı olduğumuzu görüyorum.
Milliyetçiliğin, militarizmin, dinciliğin geliştiği yerde cinsiyetçilik de artıyor. Geçen yıl 500’e yakın kadın öldürüldü. Bir cumhurbaşkanı çıkıp ‘vicdanınıza göre karar verin’ diyor. Oysa mesele kimsenin vicdanıyla ilgili bir mesele değil. Yasalar ve mekanizmalar meselesidir bu. Vicdan aynı işlemiyor. Herkese ayrı işliyor. Bütün bu süreçlerde Kürt Sorununun çözümsüzlüğü yalnızca Kürtleri değil, herkesi ilgilendiriyor.

‘DİYARBAKIR’DAKİ DOSYA HARFİ HARFİNE KABUL EDİLMİŞ’

Diyarbakır savcılığı güvenlik gerekçesiyle dosyayı olduğu gibi buraya gönderiyor. Buranın savcısı Diyarbakır savcısına o kadar güveniyor ki tüm delilleri, soruşturmaları, iddianameleri aynen harfi harfine kabul etmiş. Bu davaya bakacak heyet bulunamadı, 7 kere değişti heyet. Dava dosyasında lehimize bir tek delil yok.
Savunma hakkımızı kullanmadan siz bize 15 yıl ceza verdiniz. Sizin bir kanaatiniz var. Hasım diye görüp öyle konumlandırdığınızda sonuç değişmiyor. Benim tarihe, Kürt halkına, kadınlara karşı sorumluluklarım var. Onun için konuşuyorum.”

8 MART’A KATILDIM DİYE YARGILANNIYORUM

“Ben bir siyasetçi olarak el atılmayan konulara değiniyorum, bir muhalefet partisinin eş başkanıyım. Hakkımda yapılan suçlamalara konu olan konuşmaları yapmayacağım da ne yapacağım? 4 yıldır cezaevindeyim, yargılandığım konuşmalarda söylediğimiz her şey bir bir gerçekleşiyor. Sorunlar giderek derinleşiyor. Dikkat çektiğimiz sorunlar artıyor. Yargıya güven azalıyor çünkü yargı giderek siyasallaşıyor. Her dönem siyasal değil miydi? Evet siyasaldı ama hiçbir dönem siyasal iktidarla ilişkisi bu kadar açık kurulmamıştı. Ben bir siyasetçi olarak ifadelerimden, bir muhalefet partisinin eş başkanı olarak kamuya açık konuşmalarımdaki fikirlerimden dolayı yargılanıyorsan burada bir sorun vardır.

Kadın özgürlük mücadelesinde 20 yıldır aktif siyaset yürütüyorum. Esenler’de mahalle komisyonundan başladım. Bu ülkedeki en temel sorun kadınların özgür ve eşit olamaması sorunu, kadınlar özgür olmadığı sürece demokrasinin inşa edilmesi mümkün değil. Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi artık şiddetin saklanamamasını da getiriyor. Bizim yargılandğımız dosyalardan biri de demokratik özgür kadın hareketinin faaliyetlerine ilişkin. Kadınlar yaşamda özgür ve eşit bir biçimde var olsunlar diye mücadele ediyordu, bu ülkenin olanakları kadınlar öldürülmesin diye harcansın, çocuklar istismara uğramasın diye mücadele ediyordu. Bu faaliyetler kriminalize edilmiş durumda. Olağanüstü hal sadece ülkenin bir yarısında ilan edilmedi, her yerdeki kadınlara ilan edildi. Dünyanın her yerinde kadınların yaptığı dans bu ülkede saldırıya uğradı. Neden? ‘Suçlu sensin, hakimler savcılar yargıçlar’ diyordu. Biz diyoruz ‘Kadın ve erkek eşit olsun, her düzeyde eşit temsil edilsin, bunlar yasalara geçsin’, bizim eş başkanlık sistemimiz, kadınların özgürlük talebi, siyasetimiz yargılanıyor. 8 Mart’a katıldım diye yargılanıyorum. 25 Kasım’da yaptığım açıklama nedeniyle yargılanıyorum. Bu yargılamalar kadınlar evinde otursun, şiddete uğrasın, özgürlük talep etmesin anlamına geliyor. Bunu kabul etmiyoruz.”

‘MAHKEMEDE DEĞİL, PARLAMENTODA, SOKAKTA KONUŞMALIYDIK’

“Bu yargılamalar hukuki değil, siyasi yargılamalardır. Bu yaşanan süreç Kürt halkının kendi siyaset yapma olanaklarının gasbedilmesidir. Milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılıyor, belediye başkanları tutuklanıyor, seçtiklerinin yerine kayyum atanıyor. Herkes için uygulanan yasa Kürtler için başka biçimlerde uygulanıyor. Bir kayyum siyasetiyle karşı karşıyayız. Bu yargılamalardan bir hakikat çıkmayacak. İktidar muhalefetin her yaptığını bir suç kapsamına alıyor. Belediye başkanlarımız hakkında bir gün önce dava açılıyor, ertesi gün görevden alınıyor, sonra da kayyum atanıyor yerlerine.
Biz yaptığımız bütün konuşmaları siyasetçi kimliğimizle yaptık. Bunun sorumluluğunu taşıyoruz. Yargılandığımız konuşmalarda dikkat çektiğimiz her şey çıktı. Benim konuşmalarımın muhatabı siz değilsiniz, ama siyasi iktidar kendisi çıkacağına karşımıza, sizi çıkarıyor, biz de burada konuşmak zorunda kalıyoruz. Oysa parlamentoda, sokakta konuşmalıydık. Devlet büyüklerine hakaret etmekten yargılanmıştım, sormuştum o zaman ‘Ben milletvekiliyim, parlamentoda görev aldım, ben devlet büyüğü değil miyim? Devlet büyüğü olmak için illa ki iktidarda ve erkek mi olmak lazım?”

‘SAVUNMA SÜRESİNİ UZATMAK NEDEN LEHİMİZE OLSUN?’

Gültan Kışanak savunmasına, mahkeme heyetinin uzun savunma yapmaları ve mahkeme heyetinin önündeki kimi dosyalar hakkında daha önce de savunma yapmamalarına istinaden söylediği "Galiba duruşmaları uzatmak istiyorsunuz" sözüne karşı çıkarak başladı.Gültan Kışanak'ın savunmasından satır başları şöyle:"3 yıl 3 aydır bir hücrede yaşıyorum, çok mu beğendim bu hücreyi? Bu süreyi uzatmak bizim neden lehimize olsun? Bu süre boyunca yalnızca bir kez mahkeme karşısına çıkmışım. 12 duruşma boyunca size dilekçeler yazdım, bir kere mahkeme heyeti karşısına çıktım onda da acilen karar verildi hakkımızda, seçim öncesinde 'siyasi yargılama yapmıyoruz' diyerek iktidar kendini aklasın diyerek. 1174 gün f tipi hücrede yaşadım, diyorsunuz ki 'tutukluluk halinin devamına…' Bu üç kelime benim için bir demir ranza ve sandalyeden ibaret bir hayat demek. Lütfen gözünüzü kapatın ve şunu düşünün, 1174 gün boyunca 25 metrekare içinde hayat sürdürüyorsunuz, 1174 gün f tipinde yaşamak güneşi sadece gökyüzünde gömek ama tenimizde hissedememek demek, betondan ve demirden ibaret bir hayatı idame ettirme çabası demek… Neden, siyaset yaptığımız için… Belki siz de bundan korkuyor olduğunuz için yargılamaları böyle yapıyorsunuz. Uzun tutukluluk sizin için sorun değil. Ama benim için 93 yaşındaki babamın bayramda elini öpememek demek. Ben kendim için feveran etmiyorum. Tutuksuz yargılanmak insanın insani ve vicdanı sorumluluklarını yerine getirememesi demektir. Benim bir insan olarak siyasi sosyal ekonomik bütün faaliyetimden alıkoyarak, 25 metrekarelik bir alanda yaşamamı bekliyorsunuz. İnsan olmak nedir? İnsanı edimlerinden alıkoyduktan sonra diğer canlılardan farkımız ne oluyor? Tutukluluk kararını bu kadar kolay vermeyin… Korkmayın. Bu siyasi davalarda bizim davaları uzatmaya yönelik bir tutumumuz olduğuna ilişkin bir algı yaratıldığında benim gücüme gidiyor. Hukuk adalet için vardır, adalet yoksa o kanunları egemenler yazarsa orman kanunu bile daha iyidir derim, orman kanununda bile hiç olmazsa hayatta kalma ihtimali var. Hukukun üstünlüğü mü, üstünlerin hukuku mu var bu ülkede?"

‘KONUŞMAYAN BİR ÖRGÜT ÜYESİ YARATIP CEZA VERMİŞSİNİZ’

Kışanak, kendisine verilen 10 yıl hapis cezasının katıldığı bir basın açıklamasından dolayı verildiğini anımsatarak, "Bana verdiğiniz 10 yıllık örgüt üyeliği cezası bir basın açıklamasına katıldığım için… Konuşmam bile yok orada, konuşmayan bir örgüt üyesi yaratmışsınız, ona da ceza vermişsiniz. Ben ne slogan atmışım, ne bayrak ne flama… Örgüt üyesi olmuşum. Ben bu örgütün başı olsam beni atarım, hiçbir faydam yok ki, ne slogan atmışım, ne bir bayrak taşımışım… Karikatürize etmiyorum, durum bu" dedi. Kışanak'ın bu ifadesine hakim, "Bu suçlama şahsi bir suçlama değil" dedi. Kışanak da "Zaten hiç şahsi algılamıyorum. Bütün suç bana oy verenlerde, bu yargılamalarla bunu demek istiyorsunuz. Hepimiz biliyoruz" yanıtını verdi.

Kışanak savunmasına şöyle devam etti: “Biz iktidarın beğenmediği bir siyaset yapıyoruz ama bu demokratik bir siyasettir. Bütün engellemelere, kale almamaya, hain ilan etmeye, düşman göstermeye rağmen bu demokratik siyaset var olmaya çalışıyor. Siz de kararlarınızla demokratik siyaseti çökertme operasyonunun bir parçası olmayın. İnsanların demokratik siyasetten umudunu kesmeyin. İnsanlar bana ‘Siz her defasında Mecliste çözeceğiz, siyasetle çözeceğiz dediniz, bu iş siyasetle olmaz’ demesinler, siz kararlarınızla insanları bu noktaya getirmeyin. Ben buna rıza gösteremem. Biz bu ülkenin sorunlarını siyaset yaparak çözmek istiyoruz.”

‘SORUNLARI SİYASET YAPARAK ÇÖZMEK İSTİYORUZ’

Kışanak, savunmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Biz iktidarın beğenmediği bir siyaset yapıyoruz ama bu demokratik bir siyasettir. Bütün engellemelere, kale almamaya, hain ilan etmeye, düşman göstermeye rağmen bu demokratik siyaset var olmaya çalışıyor. Siz de kararlarınızla demokratik siyaseti çökertme operasyonunun bir parçası olmayın. İnsanların demokratik siyasetten umudunu kesmeyin. İnsanlar bana ‘Siz her defasında Mecliste çözeceğiz, siyasetle çözeceğiz dediniz, bu iş siyasetle olmaz’ demesinler. Siz kararlarınızla insanları bu noktaya getirmeyin. Ben buna rıza gösteremem. Biz bu ülkenin sorunlarını siyaset yaparak çözmek istiyoruz”

“Keşke bu ülkede artık bedel ödenmeden de, ne haksız cezaevleri ne de yaşam kaybı olmadan geniş demokrasi kriterlerine ulaşabilsek. Umarım siz de kararlarınızla buna katkı sunabilirsiniz. Ortadoğu’nun bu kadar ateş çemberine dönüştüğü bir tabloda iyi niyetli bir yorumla bugün yaşadıklarımız siyasi basiretsizlik olarak değerlendirilebilir. Kaldı ki bu sadece siyasi basiretsizlikle tanımlanmaz. Merkezi iktidarın dediğim dedik bir pozisyondan çıkması, Kürt sorununun demokratik bir biçimde çözülmesi gerekiyor. Hepimizin çıkarı bu yöndedir”
“Suçlamalara döneyim; 2012 yılında cezaevlerindeki açlık grevleri sürecinde basın açıklaması yapılmış. Benim fotoğraflarımın olduğu bir bilirkişi raporu gelmiş. Konu son derece vincdani ve insani bir konu; aynı zamanda ahlaki bir sorumluluktur, insanlar ölmesin istemenin nesi suç olabilir? Benim orada bulunmamın örgüt üyeliği sayılması anlaşılır bir durum değil”
“Suruç katliamı protestosuna katılmam suç olmuş. 33 genç insan IŞİD gibi barbar bir katil örgüt katletmiş, Diyarbakır il örgütümüz protesto yürüyüşü yapmış, ben de onlarla yürümüşüm. IŞİD’i protesto etmek iyi bir şeydir. Suruç katliamını protesto etmenin nesi suç? Kim göz yumdu, bu katliamları yaptı, nasıl planlandı, kim destek oldu, bunlar araştırılsın. Adalet Bakanlığı bizimle uğraşacağına, katliamları protesto edenleri araştırıp yargılamakla uğraşacağına katliamları yapanlar bulunsun.”

‘ÖLDÜRÜLEN BİR KADININ ADINI ANMAK NEDEN SUÇ?’

Katıldığı 25 Kasım eylemlerinin suçlama nedeni olmasına tepki gösteren Kışanak şunları söyledi:
“Hiçbir 25 Kasım, 8 Mart eylemi ve açıklaması da kaçırılmamış. 25 Kasım’ın 3 gün öncesinde kadın kurumları bir araya gelerek kadınları 25 Kasım’a davet eden bir bildiri dağıtmış ben de destek vermişim. Kapısının önünde öldürülmüş bir kadının adını anmak neden suçtur? Herhangi bir kadın evinin kapısının önünde öldürülmüşse bundan bahsetmeden ben kadına yönelik şiddeti protesto ediyorum demek şiddetle dalga geçmektir. Bildirinin KJA adıyla dağıtılması suç olarak ifade ediliyor. Yasal bir kadın kurumunun bildirisi neden suç olarak gösterilir? 15 Temmuz sonrasında kadın kurumları kapatıldı ve bu kurumlar yasa dışı hale getirildi. Kadına yönelik şiddete karşı çıkacaksan ilkesel olarak her türlü kadına yönelik şiddete karşı duracaksın. Bu benim için ilkesel bir tutumdur. Ben kadına yönelik şiddet konusunda ayrım yapmam, kısa etek mi giymiş, boşanmak mı istemiş, sokağında sokağa çıkma yasağı mı varmış... Her gün kadınlar öldürülürken indirim üstüne indirim veriliyor, biz kadına yönelik şiddete karşı sokağa çıktığımız için ceza alıyoruz. “Kadına yönelik şiddeti ideolojiktir, meşru savunma haktır” yazıyor pankartlarında. Bunu çarpıtarak özyönetime bağlamışlar. Meşru savunma kendini savunmak demektir, ama bu çarpıtılmış. Devlet, baba, sevgili, koca olarak evde, sokakta, işte örgütlenmiş bir ideoloji olarak örgütlenmiş erkek egemenliği, bu bir ideolojik sorundur. Bununla mücadele edersek kadına yönelik şiddetle mücadele ederiz. Kimse kadınların ne giyeceğine, ne zaman evleneceğine, kaç çocuk doğuracağına, nasıl yaşayacağına dikte edemez. Biz de bunu söylemişiz; Bunu söylemek suç olamaz”

‘HENDEK SÜRECİNİN FATURASI BANA KESİLİYOR, KABUL ETMİYORUM’

Evinde bulunan Sur Raporları’nın “terör örgütü üyeliğine” delil olarak sunulmasına değinen Kışanak, şunları söyledi:
“TMMOB, TTB, Esnaf Sanatlar Odası, CHP, Mazlum Der, İHD’nin hazırladığı raporları toplayıp bir CD’ye koymuşlar, bunu da delil olarak ‘örgütün Sur Raporu’ diye sunmuşlar. Ben böyle bir delil hakkında ne diyebilirim ki? Televizyonlarda canlı yayımlanan, şehrin göbeğinde yapılan 2 gün süren belediyeler yerel yönetimler özyönetimi tartışıyor forumunu örgüt üyeliğine bağlamışlar. Orada yaptığım konuşmayla ilgili herhangi bir suçlama yok dosyalarda. Hendekler ve barikatlar kurulduğunda, ortalığın toz duman olduğu dönemde hükümetin resmi görevlileriyle pek çok görüşme yapmış bir kişi olarak söylüyorum.
Neden çözüm süreci bitirildi? Hendeklerin olduğu bölgede emniyet görevlisi olanların hepsi FETÖ’den yargılanıyor şu an. Ben kendim can kayıplarını azaltmak, son vermek üzere defalarca görüşmeler yaptım. Bugün FETÖ’den yargılanan pek çok kez vali ile muhatap olmak zorunda kaldım ve her defasında bizi Vali Yardımcısı Mehmet Demir’e ve jandarma komutanına yönlendirdi ‘Onlar ilgileniyor bu mesele ile’ diye. Bugün onlar ‘FETÖ’den içerde, hendek sürecinin faturası ise bana kesiliyor. Bunu kabul etmiyorum”
Tuncel ve Kışanak’ın savunmalarından söz verilen iddia makamı, bozma kararına gerekçe olan dosyaların istenerek eklenmesini, suçun mahiyeti kapsamında tutukluluk halinin devam ettirilmesini istedi.

DURUŞMA 9 MART'A ERTELENDİ

Tuncel ve Kışanak'ın savunmalarından sonra söz verilen iddia makamı, bozma kararına gerekçe olan dosyaların istenerek eklenmesini, suçun mahiyeti kapsamında tutukluluk halinin devam ettirilmesini istedi.

Eksik dosyaların istenmesine, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 9 Mart'a ertelendi.

İlgili haberler
Gültan Kışanak’tan mektup var: Bir yol bulalım, bi...

25 Ekim 2016’dan bu yana 8 Mart, 21 Mart’a katılmak, açlık grevlerine dikkat çekmek, sokağa çıkma ya...

GÜNÜN KİTABI: Kürt Siyasetinin Mor Rengi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın yazdığı Kürt Siyasetinin Mor Rengi isim...

Kürt Siyasetinin Mor Rengi

Tutuklu Kürt siyasetçi Gültan Kışanak’ın cezaevinde hazırladığı “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” kitabın...