'Hasta tutsak Hanife Arslan için geçen her saniye hayati risk taşıyor'
Van T Tipi Cezaevi’nde bulunan 76 yaşındaki ağır hasta tutsak Hanife Arslan ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor.

Van T Tipi Cezaevi’nde 19 aydır cezaevinde 76 yaşındaki ağır hasta tutsak Hanife Arslan, KOAH, mide, ve yüksek tansiyon hastası olmasına ve ilerleyen yaşına rağmen tahliye edilmiyor. Arslan’ın avukatlarının, infazının ertelenmesi için yaptıkları başvurular ise reddediliyor.  

TEKERLEKLİ SANDALYE İLE GÖRÜŞE GETİRİLDİ  

Tutsak Arslan’ı ziyaret eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, gardiyanların Arslan’ı tekerlekli sandalyeyle görüşe getirdiğini söyledi. Sayyiğit, “Hanife Arslan, ileri derece şeker, hipertansiyon, KOAH hastası ve diz kapaklarındaki sıvı tükendiği için yürümekte sorun yaşıyor. Ameliyat edilmesi gerekiyor fakat Arslan, cezaevinde kimsenin kendisine bakmayacağını belirterek ameliyatı kabul etmiyor.  Yürüyecek durumda değil, banyosunu, tuvalet ihtiyaçlarını ve yaşamsal bütün ihtiyaçlarını koğuş arkadaşları aracılığıyla karşılıyor.  Arslan ile konuştuğumuz sırada sürekli nefesi daralıyordu. Şeker hastası olmasından kaynaklı, ağzı sürekli kuruyordu” dedi.

‘HANİFE ANNE İÇİN HER GEÇEN SANİYE RİSKLİ’  

Hastalıkları ve yaşı nedeniyle cezaevindeki yemeklerin Arslan için risk oluşturduğunun altını çizen Sayyiğit, şöyle konuştu: “Şeker hastalığından dolayı pilav ve bulgur tüketemiyor. Hanife Arslan ‘kantinden yoğurt alıyorum ve yoğurt ekmek tüketiyorum, bazen dereotu ekmek, ya da maydanoz ekmek tüketiyorum’ dedi. Beslenmesi yoğurtla oluyor. Gerçekten sağlık durumu iyi değil. Cezaevi müdürüyle de görüştüm kendileri yemek noktasında yardımcı olacaklarını belirttiler. Hanife anne için cezaevinde geçen her saniye hayati risk taşıyor. Hastaneye veya revire götürüldüğünde detaylı muayene edilmediğini belirtti. Sağlık durumu çok kötü ve en kısa sürede tahliye edilmesi gerekiyor.”

Arslan, 1 Ocak ve 3 Ocak’ta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Hastanesine kaldırılmıştı. Arslan, muayenesi yapılarak cezaevine götürüldü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Arslan’ın tüm ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmediğine ilişkin 18 Aralık’ta Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuruda bulunmuştu.

Fotoğraf-Haber: MA

İlgili haberler
Hasta tutuklu kadınların sağlık hakkı gasbediliyor

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Şivekar Ataş ile Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde tut...

Hasta kadın mahpuslar için siyasetçilere çağrı: Ya...

Hasta Kadın Mahpuslar için 1000 Kadın, tüm siyasetçileri hasta tutsakların yaşama hakkına sahip çıkm...

Aysel Tuğluk ve hasta mahpuslar için kadınların ça...

Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalması uygun olmayan ancak tüm çağrılara rağmen tahl...