HDP'li Serpil Kemalbay Pekgözegü, ETF Tekstil işçilerini Meclis gündemine taşıdı
ETF Tekstil işçilerine dair soru önergesi veren HDP'li Serpil Kemalbay Pekgözegü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e sorumluluklarını hatırlattı.

Yüzde 80’ini kadın işçilerin oluşturduğu ve 30 Temmuz tarihi itibarı ile kapanma kararı alan ETF Tekstil işçilerinin gasp edilen hakları, tazminatları ve ödenmeyen maaşları nedeniyle 21 Temmuz 2022 tarihinde başlatmış oldukları ve halen devam eden eylemlerine yönelik İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na soru önergesi verdi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e “ETF işçileri yıllardır Columbia, Mavi, Golden Point gibi dünyanın en bilinen ünlü markalarına üretim yaparken hem ürettiği markaların hem de ETF şirketinin karına kar katmıştır. ETF işçileri sendikalaşması ve hak araması nedeniyle hedef olurken, ekonomik kriz bahane edilerek ücretleri ve hakedişleri dahi ödenmeden işten atılmış, malları kaçırıp başka yerlerde üretim yapmak istediği açık olan, muvazaalı işlemleri ortada olan ETF patronu durdurulmamakta, markalar tarafından ve Bakanlık tarafından ilgili patron uyarılmamaktadır. Yıllar süren emeklerine, alın terine sahip çıkan işçiler mal kaçıran kamyonların önüne geçtiğinde ise devlet işçiyi kolluğa dövdürmektedir. Bu vahşi sömürü çarkına ise markalar da Çalışma Bakanlığı da ortak olmaktadır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e şu soruları yöneltti:

◾ Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ETF Tekstil’de işçilerin işten atılarak tazminat alacaklarının gasp edildiği bilginiz dahilinde midir?

◾ ETF Tekstil’de çalışan 330’a yakın işçinin kanundan ve toplu sözleşmeden doğan haklarını açıkça ihlal eden hak ve hukuk dışı uygulamalar karşısında Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?

◾ ETF Tekstil işvereninin fabrikadaki malları polis eşliğinde kaçırmasının hukuki dayanağı nedir?  

◾ Haklarını kullanan ETF Tekstil işçilerine hukuka aykırı bir şekilde çevik kuvvetin sert müdahalesi, biber gazı kullanmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı ile herhangi bir temasta bulunulmuş mudur?

◾ Özellikle tekstil işverenlerinin sıkça uyguladığı sendikasızlaştırma amacıyla işçileri işten çıkarmak, hak edişlerini ödemeyerek kıdem, ihbar, içerde kalan ücret haklarını gasp etmek, makina, teçhizat ve malları başka bir atölyeye taşıyarak başka isimler altında benzer markalara üretimi sürdürmek gibi muvazaalı işlemleri karşısında Bakanlığınız bugüne kadar işçileri korumak için ne yapmıştır?

◾ İşçilerin İş Kanunundan, toplu iş sözleşmelerinden doğan alacakları ile ilgili uğradıkları mağduriyetleri gidermek adına Bakanlığınızca bir girişimde bulunulacak mıdır?

◾ İş Kanunu çerçevesinde İşçinin ücret ödemelerini süresi içinde kasten ödemeyen veya eksik ödeyen işverene yönelik olarak her ay ve her işçi için idari para cezası uygulaması hükmü geçerlidir. ETF Tekstil İşverenine yönelik olarak kanun çerçevesinde idari para cezası uygulaması başlatılmış mıdır? 

Fotoğraf: TBMM

İlgili haberler
ETF’de yağmur çamur demeden direnişe devam

Direnişin 26. gününde ETF işçileri bu kez “Yağmur çamur demeyiz biz bu yoldan dönmeyiz” diye seslen...

ETF işçisi kadınların isyanı: ‘Bakın sizin devleti...

ETF'de devlet, hakkı gasbedilen işçinin değil, patronun yanında durdu. Fabrikadan mal çıkarılmamasın...

ETF'de direnişin 19. günü | Patrona polis koruması...

Direnişin 19.gününde ETF Tekstil’de işçilere polis müdahale etti. Patron işçilerin haklarını vermezk...