İhtiyacımız ‘seküler halifelik’ değil güvenli kampüsler
İstanbul Aydın Üniversitesi' nde öğretim görevlisi Naciye Selin Şenocak'ın 2015 yılında ‘seküler halifelik’ başlığı altında yaptığı açıklama yeniden gündem oldu, öğrenciler tepki gösterdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Doç Dr. Naciye Selin Şenocak'ın 2015 yılında “seküler halifelik” başlığı altında yaptığı açıklama yeniden gündem oldu. Şenocak 2015'te verdiği demecin bir kısmında, "Özellikle altını çizmek istediğim husus, hilafetin yeniden gündeme gelmesi gerektiği ve Türkiye’nin liderliğinde bunun yapılması gerekiyor" demişti. 

Meseleye ilişkin açıklama yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü, günümüzde tarikatların kadınlara yönelik açıklamalarının genç kadınlar üzerinden baskı yarattığına dikkat çekti. Açıklamada “Türkiye’nin, özellikle de kadınların bugünkü ihtiyacı ‘seküler halifelik’ adı altında getirilecek türlü baskılar değil güvenli sokaklar, kampüsler inşa edilmek üzere çabalanmasıdır. Bulunduğumuz alanlarda, okulumuzda söz sahibi olduğumuz bilimsel, demokratik eğitim ve güvenli kampüslerin yaratılmasıdır” dendi.

HİLAFET TARTIŞMASI DEMOKORASİYİ ZEDELER

Bu meseleye dair İAÜ İspanyolca Çevirmenlik hazırlık sınıfından bir kadın şunları söyledi:

Bir akademisyenin kişisel görüşlerini öğrencilere dayatmamak ve bilimsel metodolojiye sadık kalarak objektif bir perspektif sunması beklenmelidir. 'Hilafet' sistemi, beraberinde demokrasi eksikliği, siyasi istikrarsızlık, azınlıkların haklarına müdahaleyi kolaylaştırır. Ayrıca din ile devletin birbirinden ayrılmamasından kaynaklanan özgürlük kısıtlamalarını beraberinde getirir. Okulumuzdaki bir öğrenci olarak bir akademisyenin bu düşünce yapısını bu denli dile getirmesi üzücü.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Esenyalı Kadın Derneğinden çocukların şiddet gördü...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Ergenekon İlkokulu ve Ortaokulunda öğrencilerin uğradığı fiziksel...

KCDP: 2023 yılında 315 kadın cinayeti, 248 şüpheli...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2023 yılında 315 kadının erkekler tarafından öldürüldüğün...

Milli Eğitim Bakanı Tekin, cemaatlerle protokol sö...

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Meclis Genel Kurulunda tarikat ve cemaatlerle protokole devam edilec...