İstanbul'da kadınlar ‘Danıştay kararını tanımıyoruz’ demek için buluştu
İstanbul Sözleşmesini Uygula İstanbul Kampanya Grubu Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararını protesto etti, "Sözleşmede yazan her bir madde biziz, bizim mücadelemizle uygulanacak" dedi.

İstanbul Sözleşmesini Uygula İstanbul Kampanya Grubu "Danıştay kararını tanımıyoruz, İstanbul Sözleşmesi bizim" demek için bugün Kadıköy-Eminönü İskelesi önünde buluştu.

Kampanya Grubu adına açıklamaya okuyan Rüya Kurtuluş açıklamaya "Danıştay kararını tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi biziz" sözleriyle başlarken, "Danıştay 10. Dairesi Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan davaları reddetti. Bu karar aylardır Ankara’da Danıştay’da kadın örgütlerinin, siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin ve baroların kalabalık katılımıyla her biri birer hukuk dersi gibi olan, kadınların Erdoğan’ın çekilme kararını yargıladığı ve Danıştay savcılarının her seferinde “Cumhurbaşkanı İstanbul Sözleşmesi’ni feshedemez” görüşünü açıkladığı duruşmaların ardından verildi." dedi.

'KABUL ETMİYORUZ'

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararının ülkenin gidişatı açısından son derece kritik ve belirleyici olduğunu vurgulayan Kurtuluş, "Sadece kadınlar açısından değil, toplumun her kesimi açısından adaleti arayacağı hukuki mekanizmalar halk üzerinde birer baskı aracına dönüşmüş vaziyette. Düşünün ki bütün gün AKP’lilere sosyal medya üzerinden hakaret edildiğini farz edip sadece bu dosyalara bakan ağır ceza mahkemeleri var. Şaşırmadık ama olağanlaştırmıyoruz da. Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çekinilmesini onaylayan kararı, meclisin yasama yetkisini Cumhurbaşkanı’nın keyfi kararnamelerle gasp edebileceğini hukuki içtihat haline getirebilecek niteliktedir. Üstelik temel insan hakları metni niteliğinde olan İstanbul Sözleşmesi’nden Anayasa’ya aykırı bir şekilde Cumhurbaşkanı’nın aldığı bir kararla çekilebileceğini de söylüyor bu karar. Bu karar siz ne derseniz deyin, ülkede ne yaşanıyorsa yaşansın biz Danıştay’ı tek adama bağladık kararıdır. Kabul etmiyoruz" diye konuştu.


‘SÖZLEŞME KADINLAR İÇİN HAYATİ NİTELİKTE’
İki yıl önce çeşitli tarikat ve cemaatin talebiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarını hatırlatan açıklamada Pınar Gültekin davasında uygulanan tahrik indirimini gündeme getirerek "İki yıl önce yine burada Pınar Gültekin’in öldürülmesinin üzerine “bir kişi daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” pankartıyla eylemdeydik. Maalesef geçtiğimiz günlerde yine bu meydanda Pınar Gültekin’i yakarak üstüne beton döken, katil Cemal Metin Avcı’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının, Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haksız tahrik indirimi uygulanarak 23 yıla indirilmesini protesto etmek için eylemleydik birçoğumuz" diyen Kurtuluş, ülkede kadınlara ve LGBTİ'lere karşı artan şiddet ve saldırılara dikkat çekti. Kurtuluş şöyle devam etti: "Katiller hanemizde, katiller sokakta, katiller devlet tarafından korunuyor. Ve kadınları, çocukları, göçmenleri, engellileri, LGBTİ+’ları her türlü ayrımcılığa, şiddete karşı koruyup, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayın diyen, bunun için somut yollar zorunlu koşan sözleşme bütün itirazlara rağmen 20 Mart 2021’de gece yarısı kararnamesiyle 12 Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından feshedildi. Yine bu süreçte sözleşmenin bu şekilde feshinin hukuken mümkün olmadığı ve sözleşmenin kadınlar için hayati nitelikte olduğu bilindiği halde 19 Temmuz 2022’de Danıştay Cumhurbaşkanı bir kararnamesiyle sizin yaşamlarınızla oynayabilir dedi. Bu kararları verenler bu ülkedeki her kadın cinayetinin, maruz kaldığımız her erkek şiddetinin doğrudan failleridir. Devlet en tepesinden mahkemesine, kolluğuna kadar bir suç örgütüne dönmüştür. Karşımızda adeta halka karşı açılmış bir savaşı yönetenler var. Bu savaşı yönetenler bugün kadınları ve LGBTİ+’ları haklarını gasp ederek öldürürken, sınır ötesine bomba yağdırarak sivillerin canını almaktadır."



İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİZ
Saldırılara karşı mücadelenin bitmediğini vurgulayan Kurtuluş, "Bir kez daha tane tane ve yüksek sesle söyleyelim. İstanbul Sözleşmesi bizim mücadelemizle yazıldı, onaylandı. Vazgeçmeye niyetimiz yok. Sözleşmede yazan her bir madde biziz, bizim mücadelemizle uygulanacak. Gücümüz haklılığımız, gücümüz dayanışmamız. İstanbul Sözleşmesi Biziz!" dedi.