İzmir Barosu ‘İş Yaşamında Kadın Olmak’ı konuştu
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında etkinlik düzenleyen İzmir Barosu, etkinlikle kadınların iş yaşamında karşılaştığı ayrımcılığı ele aldı.

İzmir Barosu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında, Alsancak İzmir Barohan binasında bulunan Av. Nevzat Erdemir Kültür ve Eğitim Merkezi’nde “İş Yaşamında Kadın Olmak” başlığıyla panel düzenledi. Moderatörlüğünü Avukat Gözde Önal’ın yaptığı panelde, Av. Şenay Çöte ve Baro İş Hukuku Komisyonu Üyesi Avukat Zöhre Dalkıran konuşmacı olarak katıldı. Panelde kadınların iş yaşamında yaşadığı sorunlar, istihdam problemi ve bu konuya ilişkin yasal mevzuatlar konuşuldu.

‘KADINLARIN YÜZDE 22, ERKELERİNSE YÜZDE 62’Sİ İŞ YAŞAMINDA’

Panelde ilk olarak konuşan Avukat Şenay Çöte, şiddettin en çok görüldüğü yerin iş yaşantısı olduğunu ifade ederek, kadın emeğinin değersizleştirildiğini, kadınların çalışma hayatında daha fazla sömürüldüğünü ve ev içi emeğin yok sayıldığını söyledi. Kadının çalışma hayatına katılımının toplumsal cinsiyet eşitliğinde rol oynadığını belirten Çöte, kadının iş hayatına katılımının ev içinde hapseden ortamdan kurtulması ve toplumsal olarak aktif olmasını sağladığını dile getirdi. KONDA’nın hazırladığı raporlara göre eğitim, erken yaşta evlilik, sosyal hayata katılım gibi konularda kadınların erkeklerden daha az olduğunu söyleyen Çöte, kadınların yüzde 22, erkelerin ise yüzde 62 oranda iş yaşamına katılım sağladığnı, bu durumun toplumsal cinsiyetten kaynaklı eşitsizlikten olduğunu ifade etti.

‘KADINLAR DAHA ÇOK KAYIT DIŞI VE ESNEK ÇALIŞTIRILIYOR’

İş yaşamına erişimin erkeklere oranla kadınların ulaşımının daha zor olduğu dile getiren Çöte, “Kadın işi ve erkek işi diye toplumda ayrım yapılıyor. Kadınların istediği alanda çalışmasını engelleniyor. İş alanında kadınların görünmez eşiği geçip yönetici konumuna yükselmesi de çok zor. Değersiz görülen kadın emeğine eşit işe eşit ücret ödenmiyor. Kadınlar daha çok kayıt dışı ve esnek çalıştırılıyor” dedi. Çöte son olarak, kadınlara yönetim kadrolarında daha az yer verildiğini ifade ederek, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve baroların kadın kotası koymasının önemli olduğunu söyledi.

‘İŞ YAŞAMINDA CİNSİYETE DAYALI AYRIMIN CEZAİ YAPTIRIMI VAR’

Daha sonra söz alan Baro İş Hukuku Komisyonu Üyesi Zöhre Dalkıran, iş yaşamında yer alan mevzuatlara değindi. Kadının ev ve iş yaşamında toplumsal olarak ayrımcılığa mazur kaldığını ifade eden Dalkıran, iş yaşamında cinsiyete dayalı bir ayrım tespit edilirse cezai bir yaptırımın söz konusu olduğu söyledi. Ayrımcılık halinde tazminat konusunu da anlatan Dalkıran, ücrette ayrımcılıkta idari para cezasının yer aldığını ifade etti. Kadınların ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasına ilişkin yasakların ise pozitif ayrımcılık olduğunu dile getiren Dalkıran, bu maddenin özellikle mühendis kadınların iş yaşamında sorunlar yaşattığını söyledi. İşyerinde cinsel tacize ilişkin düzenlemenin 2005 yılında TCK’ye konulduğunu anlatan Dalkıran, bu konuda hapis ve para cezasının da yer aldığını söyledi. Ayrımcılık ve ihlal kararlarına ilişkin örnek kararları da aktaran Dalkıran yasal uyguların önemine vurgu yaptı.

İlgili haberler
Avukatlık ve iş kazaları

Avukat Tennur Koyuncuoğlu ‘dövülen, sövülen, gözlüğü kırılan, tutuklanan, kredi borcunu ödeyemeyen,...

GÜNÜN DİKKATİ: En çok sanayi sektöründe çalışan ka...

Kadın Emeği ve İstihdamı girişimi (KEİG) sitelerinde paylaştıkları içerikle en çok sanayi sektöründe...

Petrol-İş üyesi kadınlar 25 Kasım’da bir araya gel...

Petrol İş üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddetin, çifte ezilmişliğin, sömürünün son bulması için mü...