İzmir tramvaydaki iş cinayetiyle ilgili bilirkişi raporu: Kök neden tuvaletin olmaması
İzmir'de Güvenlik Görevlisi Hülya Onaylı’nın ihtiyaç molası için karşıdan karşıya geçerken araç çarpması sonucu ölümüne neden olan olayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı.

İzmir’in Konak ilçesindeki Tramvay Köprü Durağı’nda çalışan Güvenlik Görevlisi Hülya Onaylı’nın ihtiyaç molası için karşıdan karşıya geçerken araç çarpması sonucu ölümüne neden olan olayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesinin görevlendirdiği iş sağlığı ve güvenliği uzman kişisi tarafından hazırlanan raporda, iş cinayetinin kök nedeni olarak iş yerinde tuvalet olmamasına işaret edildi.

Bilirkişi raporuna göre Güvenlik İşçisi Hülya Onaylı’nın ölümünün ardından 10 gün sonra seyyar tuvalet konduğu bilgisine yer verilen raporda, konan tuvaletlerin zemin bağlantısı olmadığı için çoğunlukla pis durumda olduğu ve kullanılamadığı tanıkların ifadelerine yansıdı.

İzmir Metro AŞ’ye bağlı tramvayda 21 durak bulunduğu belirtilen raporda, kazadan sonra 8 tane kadar seyyar tuvalet konmadan önce güvenlik işçilerinin tuvalet sorununu sendika temsilcileri aracılığıyla, İzmir Metro AŞ ve İZENERJİ’ye ilettikleri ifade edildi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMAMIŞ

Bilirkişi raporuna yansıyan tespite göre, tehlike belirleme ve risk değerlendirme raporu 29. maddesinde yazılı tehlikelerin giderilmesi ve önlem alınması için 11 Nisan 2022 tarihine kadar süre verildiği ortaya çıktı. Şirketin, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda yazılı işveren yükümlülüklerine uygun olarak risklerin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması, uygulanması ve denetlenmesi konusunda gerekli özeni göstermediği, bilirkişi raporunda yer aldı.

‘TUVALET İHTİYACI SINIRLANAMAZ’

Raporun kanaat bölümünde, tuvalet ihtiyacının insani bir ihtiyaç olduğu vurgusu yapılarak, zamanının belirlenemeyeceği ve sınırlanamayacağı, bu ihtiyacın 15 dakikalık çay molasına sığdırılarak giderilmesinin olanaklı olmadığı ifade edildi.

Hülya Onaylı’nın çalıştığı İZENERJİ İnsan Kaynakları Temizlik Bakım ve Organizasyon Sanayi ve Ticaret AŞ’nin, iş sağlığı ve güvenliği kanun ve yönetmeliklerinde yazılı kurallara uymadığı ve gerekli özeni göstermediği için ölümlü iş kazasının olduğuna, olayın kök nedeni olarak ise iş yerinde tuvalet olmamasına işaret edildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül