İzmir ve Gebze'den İranlı kadınlara destek: 'İranlı kadınların cesareti tüm dünyaya yayılıyor'
İzmir'de ve Kocaeli Gebze'de kadınlar İran'da Mahsa Amini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek için basın açıklaması yaptılar.
İZMİR


İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İran’da ahlak polisinin Mahsa Amini'yi saçının bir kısmı göründüğü bahanesiyle darbederek öldürmesini protesto etmek ve İran’da başlayan protestolara destek vermek için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.

‘MAHSA'YI KATLEDENLERİN DİLEK DOĞAN'I KATLEDENLERDEN FARKI YOK’

Açıklamayı okuyan Esen Leyla İmren, "Amini İran rejiminin katlettiği ilk İranlı değil fakat bardağı taşıran son damla olmuştur. Bugün İran halkı kadınıyla, erkeğiyle Kürdü ile Farsı ile, çocuğuyla ve yaşlısıyla sokak sokak ‘Jin Jiyan Azadi’ ve ‘Diktatöre ölüm’ diye haykırıyor.

Biliyoruz Mahsa’yı, Nika’yı katleden devlet ile Dilek Doğan’ı katledenler arasında bir fark yok. Şerif Üniversitesinin öğrencilerini okula kapatıp ateş açanlar ile Boğaziçi Direnişinde öğrencilere canhıraş saldıran, Ali İsmail’i öldüren polis arasında da bir fark yoktur.  Veyahut her gün bizlere yoksulluğu övüp bizden çaldıkları ile saraylar inşa edenler ile İran rejimi arasında da bir fark yoktur" dedi.
İran halkının direnişini selamlayan İmren, "Ortadoğu halklarının öfkesi, gerici faşist iktidarlara mezar olacak. Yaşasın enternasyonal özgürlük mücadelemiz. Bize öfkemiz ve hayatımız dışında bir şey bırakmadınız onu da sizi göndermek için tüm kararlılığımızla kullanacağız" dedi.

İRANLI KADINLAR SÖZ ALDI: ‘İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ’
İranlı Maryem ise, "Biz İranlılar, insan olarak yaşamak istiyoruz. İnsan olarak kadın olarak hakkımı istiyorum. Türk arkadaşlardan bizi anlamasını, bizim acımızı anlamamızı istiyoruz. Her ülkede öğrencisi, işçisi, kadını yaşamaya hakkı var. Biz de işçi olarak, insan olarak oradaki şartların iyi olmasını istiyoruz" dedi.
‘MOLLA REJİMİ AKRABALARIMI KATLETTİ’
İranlı Nuna da "Ben de koşullardan dolayı kendi ülkeme gidemiyorum, oraya saçımla kıyafetimle gidemiyorum. Molla rejimi tarafından akrabalarım katledildi. Artan baskı ve katliamlarla bugün 1979 yılının üstüne geçtiler. Yalnız yaşıyoruz, yalnız ölüyoruz. Tek suçum kadın olmak" diye konuştu.
‘İRAN HALKI YALNIZ DEĞİLDİR’

İzmir Kadın Platformu adına konuşan Nuray Öztürk, kadınların öncülüğünde birleşik mücadelenin sürdüğünü söylerken buna karşı molla diktatörlerinin de baskıyı ve şiddeti arttırdığını belirtti. Öztürk, “Bugüne kadar bilinen 300 insan öldürüldü, 15 bin insan tutuklandı ve işkence gördü. İranlı kadınların cesareti tüm dünyada yayılıyor. Eşitlik ve özgürlük hakları için diktatörlere karşı savaşıyorlar. İran halkı yalnız değildir” dedi.

Kadınların İran’da, Türkiye’de tüm dünyada gerçek laikliğe ihtiyacı olduğunu ve bunun için mücadele verdiğini söyleyen Öztürk, “Bugüne kadar tüm haklarımızı mücadele ederek kazandık, bundan sonrada mücadele ederek kazanacağız. İranlı kadınlar asla yalnız yürümeyecek. İktidara sesleniyorum İranlı kadınlar Türkiye’de haklarını talep ettiklerinde, dertlerini anlattıklarında göç merkezlerine göz altına alıyorsunuz. Derhal İranlı arkadaşlarımızı göç merkezlerinden serbest bırakın” diye konuştu.

GEBZE


Gebze Kadın Platformu, “Laiklik, Özgürlük ve Eşitlik Mücadelemiz İran’da ve Her Yerde” diyerek sokağa çıktı.

“İran’lı kadınlar 40 yıldır zorunlu türbana, diktatöre, şeriata karşı mücadele ediyor. Baskılar, ölümler kadınları yıldırmıyor” diyen Gebzeli kadınlar “Jin, Jiyan, Azadi”, “ Kadınların Öfkesi Sınırları Aşıyor”, “ Laiklik İçin Alandayız” sloganları attı.
Gebze Kadın Platformu adına basın açıklamasını Gebze Eğitim Sen Kadın Sekreteri Meryem Meriç okudu. Meriç şöyle konuştu:

“Başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde halklar, protesto eylemleriyle Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı tepkilerini büyütmeye devam ediyor. Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran Rejimine ve onun ahlak polisi gibi şeriatçı, gerici kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını gösteriyor.

Mahsa şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz, ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran’dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir. Kadın öğrencilerin eğitim gördüğü Alzhara Üniversitesi’ndeki öğrenciler yaptıkları eylemde ‘Birleşmezsek tek tek öldürüleceğiz’ diyerek tüm kadınları eyleme çağırmaktadır. Biz biliyoruz ki kadınlar hep birlikte cesaret ve kararlılıkla kendi devrimlerini yapacaklardır.
Renklerimizle, coşkumuzla, dünyayı yaratan emeğimizle özgürlüğümüz için mücadele edecek ve kazanacağız. Hiçbir sömürüye, baskıya ve zorlamaya maruz kalmadan laik ve özgür yaşayacağımız bir dünyayı mücadelemizle yaşatacağız. Birlikte güçlüyüz ve başaracağız.”

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Somayeh Rostampour anlatıyor: Mahsa Amini’nin ismi...

İran’da kadınların talepleriyle halkın geniş kesimlerinin taleplerini buluşturan koşulları ve yaşana...

ODTÜ'de öğrenciler Mahsa Amini için açıklama yaptı

ODTÜ öğrencileri, bir araya gelerek Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesini protesto e...

İranlı Aida: 'Ayakta durmazsak çok şey kaybederiz'

13 yıl önce İran'dan Türkiye'ye gelen Aida ile İran'da süren halk ayaklanmasına dair konuştuk.