İzmir’de karakolda epilepsi krizi geçiren Oya Ş.’ye biber gazlı müdahale
İzmir'de epilepsi hastası Oya Ş. Bornova Çamdibi Poli Karakolunda kötü muameleye maruz kadığı için epilepsi krizi geçirdiğini ve kriz esnasında kendisine biber gazı ile müdahale edildiğini söyledi.

İzmir’de yaşayan 30 yaşındaki epilepsi hastası Oya Ş., para cezası işlemi için götürüldüğü Bornova Çamdibi Polis Karakolu’ndaki polislerin kendisine biber gazı sıktığını, darp ettiğini, cinsiyetçi ve ırkçı söylemlerle saldırdığını söyledi.

5 Eylül Salı günü götürüldüğü Çamdibi Polis Karakolu’nda kötü muameleye maruz kaldığını bu sebepten dolayı epilepsi krizi geçirdiğini ve kriz esnasında biber gazı ile müdahale edildiğini anlatan Oya Ş., yaşanan olayla ilgili darp raporu alarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

2020 yılında Antalya’da sokak hayvanları beslediği sırada çevredeki esnaf ile tartışmaya yaşadığını, olayın yargıya taşındığını ve o davadan 3 bin 200 lira idari ceza aldığını söyleyen Oya Ş., “Tebligat bana sanırım adres değişikliğinden dolayı ulaşmadı o yüzden cezadan haberim olmadı. 5 Eylül günü epilepsi hastalığım nedeniyle ilaçlarımızı yazdırmak için Bornova’daki Çamdibi Semt Polikliniği’ne gittim. Hasta kabulde bilgilerim girildi, işlemlerim yapıldı. Muayeneye geçerken arkamdan iki polis seslendi ‘Oya hanım hakkınızda işlem yapacağız sizi polis karakoluna götüreceğiz’ dediler ve beni gözaltına aldılar” dedi.

Gözaltı işleminin neden yapıldığını o an bilmediğini ifade eden Oya Ş., Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünden sonra Çamdibi Polis Karakolu’na götürüldüğünü söyledi.

'BİBER GAZI SIKILDI, EPİLEPSİ KRİZİ GEÇİRDİM'

Karakola çağrılma sebebinin Antalya’daki olayla ilgili olduğunu ve 3 bin 200 lira idari ceza aldığını gözaltındayken öğrendiğini dile getiren Oya Ş., karakolda yaşananları ise şu şekilde anlattı;

“Üzerimde o kadar para olmadığını ve ödeyecek güçte olmadığımı anlattım. Taksitle ödeme imkanımın olup olmadığını sordum. Bunun üzerine polislerin davranışları sertleşti, bana bağırmaya başladılar. Epilepsim tetiklendi, nefessiz kaldığımı hissettim ve onlara 112’yi arayacağımı ve ilaç içmem gerektiğini söyledim. Ancak polis cebinden biber gazı çıkardı ve yüzüme, gözüme her yerime biber gazı sıktı. O sırada bayılmışım, gerisini hatırlamıyorum.”

'BUNU YAPAN TÜM POLİSLER CEZALANDIRILSIN'

Aslen Diyarbakırlı Kürt olduğunu ve bu yüzden sözel şiddete de maruz kaldığını söyleyen Oya Ş., İzmir Adliyesi’ne giderek savcılığa Çamdibi Polis Karakolu’ndaki polisler hakkında darp, işkence ve kendisine geri verilmeyen özel eşyaları ile ilgili olarak “gasp” suçunu işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.

Yaşadığı olaydan dolayı epilepsi krizlerinin arttığını dile getiren Oya Ş., “Parayı ödedikten sonra hakkımda ceza kararı beraatla sonuçlandı. Bu kadar basit bir olaydan dolayı yaşadıklarım üzücü. Karakolda yapılan kötü muameleyi kabul etmiyorum. Ben sadece hayvanları korudum. Hakkımda verilen para cezasını geciktirdiğim için gözaltına alındım ve darp edildim. Epilepsi hastasıyım, kriz anında daha büyük sorunlar ortaya çıkabilirdi. Savcılık gerekli işlemleri yapsın ve bunu yapan tüm polisler cezalandırılsın” diye konuştu.

İşkence ve kötü muamele iddialarını sormak için aradığımız Çamdibi Polis Karakolu’na ise ulaşamadık.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
‘Gizli açlık’ çığ gibi büyüyecek

BEYETAV tarafından açıklanan “Gizli Açlık Raporu” okul çağındaki açlık ve gizli açlık sorununa dikka...

‘7 bin 500 lira maaşla 12 bin liralık eve nasıl çı...

4 yıldır torununa bakan, annesinin emekli maaşı olan 7 bin 500 lira ile geçimini sağlamaya çalışan K...

‘Eğitimde kısıtlama olmamalı, eşitlik istiyoruz’

Adana Çakmak İlköğretim Okulu önünde mikrofon uzattığımız Emine Acil, çocuklarına beslenme çantası h...