Kadın cinayetleri, kadına şiddet ve şiddet faili erkeklerin savunmaları ile geçen bir gün
Yozgat’tan İstanbul’a bugün pek çok şehirde kadın cinayeti gerçekleşti. Kadın katilleri hakim karşısına çıkıp, şiddetin, cinayetin “meşruluğunu” savundu.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Cumhur İttifakında tarikatlar ile bir seçim pazarlığı haline getirilmişken kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sürüyor. Yozgat’tan İstanbul’a bugün pek çok şehirde kadın cinayeti, şüpheli kadın ölümleri gerçekleşti. Kadın katilleri hakim karşısına çıkıp, şiddetin, cinayetin “meşruluğunu” savundu, cinsel saldırıya uğrayan kadınların güvenliği gözardı edildi.

Bugün neler oldu?

YOZGAT’TA BİR KADIN BOŞANMAK İSTEDİĞİ ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Yozgat’ta Rabia T. ve annesi Güler G. boşanmak istediği erkek tarafından bıçaklandı. Rabia.T. hayatını kaybederken annesi Güler G. ağır yaralandı.

DHA’nın haberine göre, Rabia T., Mehmet T. ile sorunlar yaşayınca annesi Güler G.'nin evine taşınıp, boşanma davası açtı. Mehmet T., Güler G.’nin evine geldi. Rabia T.'yi ve Güler G.'yi bıçaklayan Mehmet T. kaçtı. Rabia T. olay yerinde hayatını kayederken Güler G.ağır yaralı olarak Yozgat Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Kaçan Mehmet T. ise polis ekiplerince yakalandı.

ARTVİN’DE BİR KADIN EVLİ OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Artvin’in Ardanuç ilçesinde Canan Bozkurt evli olduğu Özer Bozkurt tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.
DHA’nın haberine göre, Özer Bozkurt aynı silahla kendisine de ateş etti. İhbarla adrese jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Savcılık incelemeleri sonrası çiftin cenazeleri, otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

SARIYER’DE ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ

İstanbul Sarıyer'de Oya Van Yan Qi, bir rezidansın banyosunda ölü halde bulundu. DHA’nın haberine göre, Maslak'ta bulunan bir sitede 48 yaşındaki Oya Van Yan Qi, eşi tarafından evlerinin banyosunda üçlü priz kablosu ile asılı halde bulundu. Eşi Can Van'ın haber vermesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Can Van, polise verdiği bilgide yurtdışından geldiğini ve eşini banyoda ölü olarak bulduğunu iddia etti.

Polis ekipleri, ilk incelemelerinde olayı şüpheli buldu. Oya Van Yan Qi'nin cansız bedeni kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Oya Van Yan Qi'nin eşi Çin uyruklu Türkiye vatandaşı Can Van ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

SAKARYA’DA BOŞANMAK İSTEYEN EŞİNİN ANNESİNİ VURDU

Sakarya'nın Karasu ilçesi Adalet Sarayı önünde bir erkek kendisinden boşanmak isteyen eşinin annesini tabancayla vurdu.
DHA’nın haberine göre Sakarya Karasu Adalet Sarayı önünde E.T. adlı erkek iye boşanma aşamasında olan eşi A.T arasında çıkan tartışmaya kayınvalidesi A.Ö. dahil oldu. E.T., üzerinde taşıdığı tabancayla kayınvalidesi A.Ö.'ye ateş etti. Yaralanan A.Ö. önce ambulansla Karasu Devlet Hastanesine, burada yapılan ilk müdahalesinin ardından Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
E.T. ise polis ekiplerince olay yerinde yakalanarak gözaltına alındı. Tartışmanın 2 çocuk annesi A.T.’nin, E.T.'den boşanmak istemesi üzerine çıktığı iddia edildi. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

KADINLARIN ETEK ALTI GÖRÜNTÜSÜNÜ ÇEKMEKTEN TUTUKLANAN KOMİSERE TAHLİYE

İstanbul Kağıthane’de bulunan bir zincir markette kadınların etek altını fotoğrafladığı iddiasıyla tutuklanarak 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan komiser S.E.'nin tahliyesine karar verildi. Hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulan sanığın, şikayetçi olan iki kadının 500 metre yakınına yaklaşması da yasaklandı.

5 Ocak’ta sanık S.E'nin markette raflardan ürün alan bir kadının eteğinin altına telefonunu sokarak görüntü çektiği görüldü. Polise haber verilmesi üzerine, görüntülerden kimliği tespit edilen S.E. gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca tamamlanan soruşturma sonucunda, sanık S.E. hakkında 'Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek', 'Çocukların kullanıldığı müstehcen yayınları ülkeye sokmak, çoğaltmak' ve 'Cinsel Taciz' suçlarından 4 yıl 6 aydan 17 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Hazırlanan iddianamede, sanık S.E'nin markette çalışan G.E. isimli kadının raflardaki ürünlerin tarihlerini kontrol ettiği sırada takip ederek etek altı fotoğraflarını çektiği belirtildi. Durumu marketteki erkek çalışan olan F.B'nin fark ettiği ve olaya müdahale ettiği, daha sonra da polise bildirdiği kaydedildi. Sanığın eyleminin kamera görüntüleriyle sabit olduğu, diğer kadın çalışanın ise market içerisindeki sanığın elindeki cep telefonuyla tur attığını fark ettiği ve çalışma arkadaşı F.B'ye haber verdiği anlatıldı. Sanığın el konulan telefon ve bilgisayarında yüzleri görünmeyen çeşitli kadınlara ait fotoğraflar ve çocuk müstehcenliği içeren fotoğrafların tespit edildiği de vurgulandı. Çağlayan'daki bir başka market zinciri sorumlusu da sosyal medyaya düşen olay sonrasında sanığın kendi marketlerinde de C.G. isimli bir kadının görüntülerini çekmeye çalıştığını tespit ettikleri gerekçesiyle ihbarda bulundu.

Bugünkü duruşmada mahkeme, sanık hakkında yurt dışı yasağı konularak tahliyesine karar verdi. Sanık hakkında en yakın polis merkezine imza atma yükümlülüğü koyan mahkeme, iki şikayetçi kadının 500 metre yakınına yaklaşmasından da men edilmesine hükmetti. Sanığın bu adli kontrolleri ihlal ederse yeniden tutuklanacağı da ihtar edildi. Görüntülerdeki kişinin, sanık olup olmadığına ilişkin bilirkişi raporunun beklenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.  

ESKİ EŞİ İLE YANINDAKİ ARKADAŞINI ÖLDÜREN POLİS: PROFESYONELLİĞİMİ SON ANA KADAR KORUDUM

Bursa’da, otomobilden indirdiği ayrıldığı kadın Yasemin Ağır (45) ile yanındaki Yahya Aydın’ı (48) tabancayla vurarak öldürüp, yoldan geçen Şeyma Ünlü'nün (17) ise yaralanmasına neden olan polis memuru Bilal Ağır (50), yargılandığı davanın duruşmasında 32 yıllık polis memuru olduğunu belirterek, “Eski eşim ile yanındaki arkadaşını öldürmemek için profesyonelliğimi son ana kadar korudum. Olayın kontrolden çıkmaması için çok uğraş verdim” diye savunma yaptı.

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Bilal Ağır, geçen yıl 12 Şubat’ta Akademi Caddesi'nde ayrıldığı kadın Yasemin Ağır ile Yahya Aydın'ın içinde bulunduğu otomobilin önünü kesti. Bilal Ağır, otomobilden indirdiği eşi ile Yahya Aydın'ı darbedip, ardından da tabancayla kurşun yağdırdı. Sırtından vurulan Yasemin Ağır ile bacağından, karnından ve başından vurulan Yahya Aydın kanlar içinde yığıldı. Ağır'ın açtığı ateş sonucu yerden seken kurşunlardan biri de bu sırada yoldan geçen Şeyma Ünlü'ye isabet etti. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Yasemin Ağır ve Yahya Aydın kurtarılamadı.

Bursa 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'tasarlayarak eski eşi öldürme' ve 'tasarlayarak öldürme' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 'olası kastla nitelikli yaralama' suçundan ise 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan Bilal Ağır'ın yargılanmasına devam edildi.  Tanık beyanlarına karşı savunması sorulan Bilal Ağır, 32 yıllık polis memuru olarak görev yaptığını belirterek, eski eşi ile yanındaki arkadaşını öldürmemek için profesyonelliğini son ana kadar koruduğunu savundu. Maktul Yahya Aydın'ın üzerinde silah olduğunu düşündüğünü iddia eden Bilal Ağır, "Eski eşim ile yanındaki arkadaşını öldürmemek için profesyonelliğimi son ana kadar korudum. Olayın kontrolden çıkmaması için çok uğraş verdim” dedi.
Şeyma Ünlü'nün ilgisi olmadığı halde yaralandığı için üzüntü duyduğunu söyleyen Bilal Ağır, mermi isabet ettiği gerekçesiyle zarar gördüğü belirtilen ambulansın zararına ise kendisinin sebep olmadığını düşündüğünü, ancak yine de zararı karşılayabileceğini ifade etti.
Sanığın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı haziran ayına erteledi.

GGM’DE CİNSEL SALDIRIYA UĞRAYAN KADIN MÜLTECİNİN FAİLLERLE AYNI YERDE TUTULDUĞU İDDİASI

Iğdır geçici Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) tutulan Afganistanlı 18 yaşındaki S.F.A., aynı yerde tutulan N. A., H. A. A.G. ve B.M.’nin cinsel saldırısına uğradı. 6 ve 7 Mart’ta yaşanan iki ayrı cinsel saldırı olayından sonra S.F.A., yaşadıklarını Türkçe bilen bir arkadaşı aracılığıyla GGM'deki memurlara anlattı.

MA’nın haberine göre GGM memurları tarafından tutulan tutanak, aynı gün jandarma ekiplerine bildirildi. Bildirim üzerine GGM'ye gelen jandarmalar, Türkçe bilmeyen mağdur S.F.A. ile tercüman olmadan bir görüşme yaptı ve "mağdur şikayetçi değil" raporu tutarak, oradan ayrıldı.
Yaşanan cinsel saldırıdan haberdar olan avukatlar, S.F.A. ile görüştükten sonra Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. S.F.A., ifadesinde N. A., H. A. A.G. ve B.M. tarafından cinsel saldırıya uğradığını ve tehdit edildiğini belirtti.

S.F.A.’nın ifadesi üzerine faillerden A.G. ve B.M., jandarma ekipleri tarafından ifadeye çağrıldı. A.G. ve B.M., jandarmadaki ifade işlemlerinin ardından, savcılık talimatıyla tekrar haklarında hiçbir işlem yapılmadan GGM'ye gönderildi.  S.F.A., cinsel saldırı failleriyle aynı yerde tutuluyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

6284 kadınlara neler sağlıyor?

Ahmet Kural tarafından şiddete maruz bırakılan Sıla’nın da başvurduğu 6284 sayılı Şiddetin Önlenmesi...

6284 ve AK Partinin Kadın Politikasının Mimarisi

AKP, Kadın politikasının mimari algısından neoliberal girişimci kadınlardan, muhafazakâr-dindar-tari...