Kadınlar ÇED toplantısını bastı, yetkililer toplantıyı terk etti
Aydın Kızılcaköy’de yapılmak istenen jeotermal santrali için düzenlenen ÇED toplantısında kadınların protestosuyla karşılaşan Bakanlık ve şirket yetkilileri, toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.

Aydın’ın İncirliova ilçesi Kızılcaköy Mahallesinde Gürmat Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Santrali (JES) projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şirket yetkililerince organize edilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, köylü kadınların protestosu sonucu yapılamadı.


Toplantının yapıldığı çadıra “Aydın’ın içme suyu İkizdere Barajı kirlenmesin” pankartı asan kadınlar, ellerinde “Ağaç yoksa hayat yoktur”, “Bu topraklar bizimdir, bizim kalacak” yazılı dövizler taşıdı.

Toplantının yapıldığı çadıra yoğun güvenlik önlemleri arasında gelen Bakanlık ve firma yetkilileri, kadınların düdük, ıslıklı protestosu karşısında konuşma yapamadı ve toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.


Köylüler adına söz alan Kızılcaköylü Avukat Akın Yakan, toplantının zaten usule aykırı düzenlendiğini ifade etti. Akın, “Bu toplantının yapılması gereken yer burası değil Kızılcaköy’dür. ÇED raporu için konuşacak olanlar da firma değil, Bakanlık yetkilileri olmalıdır. Yasalar bize bu jeotermal kuyularının birinci derecede tarım alanlarına ve su kaynaklarının olduğu yere yapılmaması gerektiğini söylüyor. Ama buna rağmen Aydın Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bunların hiçbirini görmeden mahkeme kararlarını dinlemeden karar veriyor. Yerleşim alanlarının olduğu yere JES yapılamaz. Burası su alanlarının göbeği, buraya JES yapılmaması gerekiyor. Burada İkizdere Barajı var ve bütün ova onun kaynaklarıyla sulanıyor. Bu su kaynağının zehirlenmesi demek bütün yer altı sularının kirlenmesi, yetişen bütün ürünlerle hepimizin zehirlenmesi demektir. Bu yüzden de JES’e karşıyız” dedi.


Ekmek ve Gül'e konuşan kadınlar daha önce Aydın'ın başka köylerine yapılan JES'ler yüzünden sağlıklarını kaybettiklerini, köylerine JES yaptırmamakta kararlı söylediler.


İlgili haberler
Aydın’ın JES’e karşı çıkan köylüleri Aydın’a alınm...

JES karşıtı mücadele veren Aydın’ın Kızılcaköylüleri, Vali ile görüşmek için Aydın’a gitmek istedi,...

Zaten hayat zor, bir bu JES çıktı başımıza!

Köylerine yapılmak istenen JES’e karşı direnen Aydın Kızılcaköylü kadınlar ‘Her şeyden tasarruf etti...

GÜNÜN İSYANI: Bizi zehirlemek istiyorlar, izin ver...

Bursa Karaağız Köyünde yapılmak istenen biyokütle enerji santrali köylüleri isyan ettirdi. Köylü kad...