Karabük’te katledilen Gabonlu Dina'nın davasının ikinci duruşması görüldü
Karabük'te Filyos Çay'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu Dina'nın davasında ikinci duruşma görüldü. Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Karabük'te Filyos Çayı'nın Yeşilköy mevkisinde cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga davasında ikinci duruşma görüldü. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk haline karar vererek davayı 29 Nisan'a erteledi.

Karabük’te öldürülen göçmen kadın Dina'nın duruşmasına izleyicilerin tamamı alınmadı. Feminist Avukatlar, Mahkeme heyeti başkanının duruşmaya katılan kadınlara, “Niye bu kadar kalabalık geliyorsunuz? ne oluyor kalabalık gelince” diyerek duruşmaya başladığı bilgisini sosyal medya hesabından paylaştı.

MAHKEME: ‘TÜRKİYE’DE IRKÇILIK YOK’

Duruşmada Dina’nın annesi ve babası katılımcı olarak dinlendi. Dina’nın babası “Biz hakikatin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Kızım tehditler aldı. Genç yaşta Türkiye'ye geldi ve katledildi” diyerek şikayetçi olduklarını belirtti. Dina’nın annesi ise Dina’nın cinsel birlikteliğe zorlandığını ifade ederek, “Sakarya'ya gitmek istemesinin nedeni kendini tehlikede hissetmesiydi. Irkçılık gördüğünü” söyledi.

Duruşmanın devamında söz alan avukatlar, dosyadaki belgelerden ve beyanlardan Dina’nın siyahi göçmen bir kadın olduğu ve ayrımcılığa uğradığını vurguladı. Hakimin yanıtı ise "madem öyle aynı gün Gabonlu öğrencilerin kongresinde ne işi vardı?" olduğu ve Heyet başkanı hakimin "Türkiye’de ırkçılık yok. Öyle ırkçılık olsa on bin tane öğrenci burada olmaz. Burada medyaya malzeme çıkarmayın. Annesi niye kızını buradan almamış o zaman?" sözleri ise tepki çekti.

‘GABONLU TANIKLAR DİNLENSİN’

Avukatlar tanık anlatımlarını özetleyerek yeniden keşif talebinde bulundu, Filyos çayında yapılacak keşif için gün tayini talep etti, Gabonlu tanıkların dinelmesini istedi:

“Gabonlu tanıkların istinabe yoluyla dinlenmesini talep ediyoruz. Soruşturma aşamasında dinlenen, sanık Dursun Acar'ın arabasından Dina'nın kaçarak indiğini, sanığın peşinden hareket ettiğini gören tanığın duruşmada dinlenmesini talep ediyoruz.”

Duruşmaya katılan avukatlar, hakkında takipsizlik kararı verilen iki kişinin tanık olarak dinlenmesini de talep etti.

SANIK: ‘TUTUKLULĞU HAK ETMEDİM’

Mahkemede savunma yapan sanık, sadece yardım etmek için Dina’yı aracına aldığını ve takip ettiğini iddia etti, “Suçum olmadan basının etkisiyle cezaevine girdim. Bunu hak etmedim” dedi.

Sanığın avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme Sanık Dursun Acar'ın tutukluluk haline karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 29 Nisan'a ertelendi.

NE OLMUŞTU?
Karabük'e üniversite öğrencisi 17 yaşındaki Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga, 26 Mart 2023 tarihinde Yeşilköy mevkiindeki Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulunmuştu.
Dina'nın öldürülmeden önce annesine Karabük’ten gitmek istediğini söyleyen ses kayıtları bulunmuş, bu kayıtlarda şiddete ve ırkçılığa maruz kaldığı ortaya çıkmıştı.
Karabük Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesinde ilik duruşmada davanın tek tutuklusu sanık D.A. "kasten öldürme", "çocuğun cinsel istismarına teşebbüs" suçundan tutukluluğunun devamına karar vererek davayı ertelemişti.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Gabonlu Dina davasında ilk duruşma görüldü: ‘İddia...

Karabük'te cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina davasında ilk duruşma bugün görül...

Gabonlu Dina için cenaze töreni

Karabük’te Filyos Çayı’nda ölü halde bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina için Alibeyköy Gasilh...

Gabonlu Dina'nın ölüm nedeninin tekrar değerlendir...

Karabük'te, Filyos Çayı'nda cesedi bulunan Gabonlu öğrenci Dina’nın ölüm nedeninin tekrar değerlendi...