KCDP kapatma davasının 2. duruşması görüldü| Bu karanlıktan kurtulacağız
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının ikinci duruşması bugün...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Derneğine “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının ikinci duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde görüldü. Dava, 11 Ocak, 11.00’e ertelendi.

Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine açılan davayı protesto etmek için kadınlar, öldürülen kadınların aileleri, kadın örgütleri yan yana geldi ve basın açıklaması gerçekleştirildi.


‘BİR GİDER BİN GELİRİZ, ASLA VAZGEÇMEYİZ’
KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, öldürülen kadınların aileleri, kadın platformları açıklama yaptı. Davanın açılmasının hukuki olmadığını, davanın bir utanç davası olduğunu söyleyen Kav, “Büyük bir özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğumuz için kendimizi çok güçlü hissediyoruz. Bir kişi giderse, bin kişi geliriz. Asla vazgeçmeyiz” dedi.
Basın açıklamasında söz alan CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, "İntihar etti süsü verilen bir kadının, intihar etmediğini, kadın cinayeti olduğunu ortaya çıkarmak ahlaksızlık mı oluyor? Şüpheli kadın ölümlerini aydınlatarak faillerini ortaya çıkaran ve etkin yargılanması için mücadele etmek ahlaksızlık mı? Yoksa bu mücadeleyi engellemek, kadınların sesini kısmak için bu davayı açmak mı ahlaksızlıktır? Kadın cinayetleirni aydınlatmak, önlemek, kaıdnın yaşam hakkını savunmak suç değildir, KCDP'nin yanında olacağız, bu dernek kapatılamaz!" dedi.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey, "Adalet Bakanlığının hakimleri kadınları öldürüyor, ülkemizin bürokratları sanatçıları öldürüyor. Ama ne yapılıyor bunun karşılığında? Kamuya zarar verdiği iddia edilen KCDP Derneğimiz kapatılmaya çalışılıyor. Biz bu gerici faşist zihniyeti biliyoruz. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Onlar bugün var, yarın yoklar" diye konuştu.
PEN Norveç Proje Koordinatörü Caroline Stockford, "Ne yazıkki KCDP Türkiye için bugünlerde çok gerekli. Kadınlara karşı uygulanan şiddet kabul edilmezdir. İstanbul Sözleşmesi ve kadınlar yaşatılsın, bu dernek kapatılmasın" dedi.
Mor Çatı adına konuşan Av. Selin Nakıpoğlu, "Kadınları, çocukları erkek şiddetine karşı yıllarca uğraşan KCDP'nin kapatılma davasına ilişkin sözümüzü söylemek için buradayız. Ne yaparsanız yapın mücadelemizi engelleyemeyeceksiniz, bu Platform'u kapatamayacaksınız" dedi.
İstanbul Barosu adına Nazan Moroğlu, "Derneğin kapatılması kanunla düzenlenmiştir ama bu dernek kanunda yer almayan şekilde kapatılmak isteniyor" dedi ve iktidarın kadınların güçlenmesini istemediğini belirtti.
Pınar Gültekin'in babası Sıddık Gültekin, "Benim kızımı hunharca katlettiler. Sadece bu platform dışında kimse yanımızda olmadı. Platform kapatılmaması için her şeyi yapacağız."
1 HAZİRAN’DAN 1 EKİM’E 114 KADIN KATLEDİLDİ

13. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen duruşmada ilk sözü alan KCDP avukatlarından Rukiye Leyla Süren ilk duruşmada derneğin amacını anlattıklarını söyledi: “Geçen celsede dernek yöneticileri olarak derneğin kuruluş amacını, neler yaptığını anlattık. İlk duruşma 1 Haziran’da yapıldı şimdi ekim ayındayız ve bu 3 ayda 72 dava takibi yapmışız. Bunların içinde kadına yönelik şiddet, öldürülen kadınlar, çocuk istismarına maruz kalan çocuklar, kadın işçilerin davaları var. 1 Haziran-1 Ekim arası 114 kadın cinayeti 72 şüpheli ölüm yaşanmış. Bir hakim eşi 12 yıl şiddet görüyor ve gidecek kapı bulamıyor. Bu utanç verici. Adalet Bakanlığı taziye mesajında katilin adını yazıyor ama kadının adını yazmıyor. Bakanlığın çözümsüzlüğü araştırması gerek. Adli tatilde bile 72 dava takip etmiş Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu. Platformun ne kadar önemli bir yerde olduğunu görmeliyiz. Herkesin gözü bizde, bir Adalet Bakanlığı sormadı. Keşke Adalet Bakanlığı da gelip bize sorsa. Bize kanuna ve ahlaka karşı gelmek gerekçesiyle bir dava açıldı. Demek ki kadınlar bununla suçlu olmakla yargılanıyor. Biz samanlıkta suç arıyoruz şimdi. Bu dosya ile hepimiz zaman kaybediyoruz. Ancak biz tarihe olan borcumuzu yine de yerine getireceğiz.”
Avukat Süren’in ardından avukat Sevda Nur Bayram söz aldı. Emniyet kayıtlarında 116 dosya olduğunu ancak bu dosyaların bazılarının derneğin kuruluşundan önce olduğunu söyleyen Bayram, mahkemenin istediği kayıtların hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

‘NEDEN BU DERNEK KAPATILMAK İSTENİYOR?’

Pınar Gültekinin babası Sıddık Gültekin: Ben hunharca diri diri yakılan Pınar’ın babasıyım. Arkadaşlarım, ailem, akrabalarım benden uzak dururken platform, kadınlar benim yanımdaydı. Bana çok teselli verdiler hep yanımda oldular o günden beri. Türkiye’de o kadar kapatılacak dernek var ki 3 yaşındaki çocuğu istismar eden mi dersin ne dersin! Halka hizmet verilen bir dernek kapatılmak isteniyor aklım almıyor, “Neden?” diye sormak istiyorum.

‘BABAM ANNEMİN ALDIĞI TAKIM ELBİSEYLE İNDİRİM ALDI’

Muhterem Evcil’in kızı Deren Melis Göçmen: Ben annemi 2013’te kaybettim o günden bu yana KCDP beni hiç yalnız bırakmadı ve kadınları nasıl yaşatırız diye düşünmeye başladım. Biz hukuka aykırı hiçbir şey yapmadık. Kadınların özgür olmasını, yaşamasını istemek ahlaksızlıksa biz ahlaksızız. Babam annemin aldığı takım elbisyle indirim aldı. O günden bu yana yaşadığım acı hiçbir şeymiş daha neler yaşanıyor… Türkiye’de güvende değiliz. Platform bizi yalnız bırakmadı biz de onları yalnız bırakmıyoruz.

‘VESTEL’DE İŞÇİ KADINLAR DAHA RAHAT ÇALIŞIYORSA KADIN MECLİSLERİ SAYESİNDE’

Vestel işçisi Yeliz Kurt: Vestel fabrikasında çalışırken mobbing ve baskıya uğradım, işten atıldım ve bu süreçte Kadın Meclisleri yanımdaydı. Bugün davayı kazandık ve en büyük faktör Kadın Meclisleridir. Hep yanımda oldular ve beni yalnız bırakmadılar. Bu süreçten sonra içeride çalışan işçi kadınlar daha rahat çalışıyor bunu başaran da kadın Meclisleridir.
Emine Akdoğan: KCDP hep yanımızda oldu bizim eksik kaldığımız yerleri onlar tamamladı, biz de her zaman onların yanında olacağız.

‘BU DAVAYI REDDEDİN’

Ailelerden sonra Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı adına konuşan Avukat Selin Nakıpoğlu, davanın anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Müdahilik taleplerinin dinlenmesini gerektiğini söyleyen Nakıpoğlu, “Bu davayı reddedin. Bu dava hukuka, Anayasa’ya, İstanbul Sözleşmesi’nin tamamına aykırıdır. Bu dava tüm mevzuatlara aykırı. Bizlerin müdahillik taleplerini dinleyin. Bu davayı reddedin” dedi.

Ardından KCDP Derneği adına konuşan Avukat Tuba Torun, erkek şiddetiyle öldürülen 107 kadının platforma destek mesajını okudu.
Avukat Sevda Nur Bayram, tanıkların tamamının dinlenmesini ve SEGBİS çözümlerinin yeni bir bilirkişi tarafından  yapılmasını talep etti. Mahkeme tanıkların dinlenmesine, gelmeyen eksik dosyaların beklenmesine karar verdi ve tüm müdahillik talepleri reddetti. Bir sonraki duruşmayı 11 Ocak 2023 saaat 11.00’e erteledi.


‘BU KARANLIKTAN KURTULACAĞIZ’
Dava sonrası adliye önünde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise “Her gün kadınlar öldürülürken kadın cinayetlerini Durduracağız Platformunu kapatmaya calışıyorlar. Bunun için yıllarca uğraşmışlar. İlk bakan savcı dosyayı iade etti sonrasında savcı değişti dosyada aynı şeyler olmasına rağmen dava açıldı. Ülkeyi bir karanlığa götürmek istiyorlar. Biz o karanlığı İran’da gördük, Gezi davasında gördük. Öylesi bir karanlığın nelere mal olabileceğini gördük ve görüyoruz. Bu karanlığı Saraçhane’de gördük. Bu tıpkı İran’daki gibi bir katliam çağrısıydı. Yaşamak için mücadele etmek zorında kalacağız. İran’daki Molla rejimini kendisine klavuz edinenler hiç heveslenmesin İran’da direnenler varsa bugün bu topraklarda da var. Bu siyasi iktidarı göndereceğiz, bu karanlıktan kurtulacağız.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
KCDP Derneği kapatma Davası| Arkamızda kadın mücad...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine açılan kapatma davası Çağlayan Adliyesinde başl...

KCDP Derneğine kapatma davası: Kadınlar susturulam...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine ‘kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek’ suç...

‘Derneklere kayyum’ düzenlemesini içeren kanun tek...

Dernek ve vakıfların faaliyetlerini kısıtlayan, kayyum atanmasının önünü açan, yardım toplamayı enge...