Kepçelerin önüne oturan kadınlar anlatıyor
Manisa Akgedik köyünde 10 yıllık çam ağaçlarının TOKİ’ye tesis yapmak için kesilmesine direnen kadınlar, “iki gün direndik hakkından geldik” diyor ve sonrasında yaşananları anlatıyor.

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Akgedik köyü girişine, TOKİ konutlarına arıtma tesisi inşa etmek için alandaki 10 yıllık çam ağaçları AKP’li ilçe belediyesinin ekipleri tarafından köklerinden sökülmek istendi. Ağaçların sökülmesine karşı çıkan kadınlar kepçeler ve ağaçların önüne oturarak, ağaçların sökülmesini engellemeye çalıştı.
Jandarma ve polis ise köylüleri gözaltına alarak ağaç sökümünün tamamlanmasına yardımcı oldu. Ağaçların sökülmesinin önüne geçemeyen köylüler, şimdi tesisin yapılmasını engellemek istiyor. Köylüler Manisa İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

KADINLAR KEPÇENİN ETRAFINI SARDI
Kepçelerin faaliyetlerini sürdürdüğü alanda nöbet tutmaya devam eden köylülere kadınlar öncülük ediyor.
DİHABER kepçelerin önüne oturan, ağaçların kesilmesine engel olmaya çalışan köylü kadınlarla görüştü. İlk kez böyle bir direniş gerçekleştirdiklerini anlatan köylüler, sorunlarına çözüm bulmak için sık sık bir araya gelip fikir alışverişi yapıyorlar.
Kazı başlamadan önce kepçelerin geçtiğini görünce durumu telefonla muhtara haber veren Emine Baykıran, ağaçlar sökülmeye başlayınca da köylülere haber vermiş.
Çam ağaçlarının köklerinden söküldüğünü duyan mahalleli alana akın edince kadınlar hep birlikte kazı yapan kepçenin etrafına sıralanmış ve ağaçların sökülmesini durdurmuş.

GÜNÜN İSYANI: Biz bu ağaçları ellerimizle diktik!
Manisa’da arıtma tesisi kurmak için ağaçlar söküldü. Ağaçları kesmeye gelen ekipleri fark eden köylü kadınlar iş makinelerinin karşısına dikildi: “Burası park alanı olacaktı, piknik yapacaktık. Bizi kandırdılar, römorkla ağaçları kaçırdılar. Bu ağaçları biz ellerimizle diktik, bu ağaçları belediye dikmedi. Ağaçları geri dikmelerini istiyoruz” dediler.

KENDİ ELLERİMİZLE DİKTİK O ÇAMLARI
Köylerinde arıtma tesisi yapılmasını istemediklerini söyleyen Emine Baykıran, “O çamları 10 yıl önce kendi ellerimizle diktik. Tesisten çıkacak atıklar köydeki dereyi kirletecek. O derede köylüler yüzüyor. Kokusundan rahatsız olacağız. Daha sonra her yere koku sinecek. İki gün direndik hakkından geldik ertesi günü de hemen avukatla mahkemeye başvuru yaptık” dedi.


‘POLİSLER BİZİ SAVURARAK ALANDAN ÇIKARDI’
Polislerin kendilerini savurarak alandan dışarı çıkardığını söyleyen Baykıran, “Koyun sürüsü gibi bizi çıkardılar. Bize, ‘Her şey bitti kazıyı durduramayız, elimizde belgeler var’ dediler. Bir buçuk ay önce gelmişlerdi. O zamanda 10 tane çam ağacımızı köklediler. Muhtar engel oldu köklemeyi bıraktılar. Engel olmasaydı o zaman kökleme olacaktı” diye anlattı. Emine Baykıran İdare Mahkemesine açtıkları davanın da takipçisi olacaklarını söylüyor.

‘İSTEMEDİĞİMİZİ ANLATTIK AMA DİNLEMEDİLER’
Bahçesinde meyve topladığı esnada ağaçların köklendiğini duyunca işini gücünü bırakıp kadınlarla birlikte alana gittiğini söyleyen Nazlı Bilgin de jandarma ve polise bu tesisin kurulmasını istemediklerini anlatmaya çalıştıklarını ama kendilerini dinlemediğini anlatıyor. Bilgin bunun karşısında alanda nöbet tutmaya başladıklarını söyleyerek şöyle anlatıyor: “Akşama kadar direndik. Ertesi gün yine izin vermedik. Yine akşama doğru hepimizi alandan çıkardılar. O gün kadınlarla birlikte mahallemizde istemediğimiz bir duruma karşı mücadele ettik. Kendi haklarımızı savunduk mahkeme kararını bekleyeceğiz.”

İlgili haberler
Sarılıyor ve asla kıpırdamıyorlar. Ta ki ağaçları...

Hindistan’da kadınlar ormanlarına nasıl sahip çıktı? Kadınların egemen olduğu bu hareket su başların...

GÜNÜN ANLAMI: Çevre Gününde Melahat Teyze'ye kulak...

5 Haziran Dünya Çevre Günü. Kadınlar çevre mücadelesinde de tabii ki en önde. Peki neden? Melahat te...

Kesilen ağacını omuzladı, belediyeye hesap sordu

Isparta Yalvaç Belediyesi, yalnız yaşayan 71 yaşındaki Melahat Peker’in geçen yıl mart ayında diktiğ...