KESK’li kadınlardan Binali Yıldırım’ın açıklamalarına tepki
KESK’li kadınlar, Binali Yıldırım’ın yaşlı ‘erkekler evlenemiyor, sosyal yardımlarda ayarı tutturmalıyız’ sözlerine tepki gösterdi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın bir adamın kendisine “Hanımlara para veriyorsunuz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyoruz” dediğini anlatarak “sosyal yardımlarda ölçüyü, ayarı tutturmalıyız” diye konuşmasına kadınların tepkisi artıyor.

Diyarbakır’da KESK’li kadınlar, Binali Yıldırım’ı protesto etmek için Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun da katılırken İl Müdürlüğü bahçesinde yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermedi. Uzun bir bekleyişin ardından kadınlarla, polis arasında gergin anlar da yaşandı. Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl müdürlüğü bahçesinde yapılmasına izin verilmeyen açıklama, İl müdürlüğü önünde yapıldı.


GÜZEL: BİZİ EVE HAPSEDEN POLİTİKALARDAN VAZGEÇSİNLER
Açıklama yapan HDP milletvekili Semra Güzel, polis engeline tepki gösterirken Binali Yıldırım’ın açıklamaları hakkında da şöyle konuştu: “Aslında yaptığı bu açıklama AKP zihniyetini ve kadına olan bakış açısının bir göstergesidir. Kadını eve hapsetmenin bir sonucudur. Biz buradan bir kez haykırıyoruz biz hayatın öznesiyiz ve öznesi olmaya da devam edeceğiz. Bizi eve hapseden politikalardan, şiddete ve psikolojik şiddete vazgeçsinler.”

KUTSAL ANNELİK DIŞINDA KADIN YOK SAYILMIŞTIR
KESK Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Serap Kılıç, AKP iktidarının geldiği günden beri kadın ve kadın haklarına saldırdığını belirterek “AKP hükümeti iktidarı boyunca kadına yönelik ayrımcılık, şiddet, taciz, tecavüzler katbekat artmıştır. Kadın aile içine hapsedilerek kutsal annelik dışında kadın yok sayılmıştır. AKP’nin milletvekilinden valisine, kaymakamına kadar bütün devlet yetkilileri kadınların hangi saatlerde çıkacağına, nasıl giyineceğine, kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, tecavüzcüsüyle evlendirilmesine varana kadar her türlü söylemlerinde kadın düşmanlıklarını dile getirmekten çekinmemişlerdir” dedi.

KADINLARI ÖMÜR BOYU ERKEKLERE BAKMAK ZORUNDA BIRAKILIYORLAR
AKP politikalarının kadınların emeği ve bedeni üzerinde tahakküm kurarak kadınları kamusal alanlardan çıkarmayı amaçladığını ifade eden Kılıç, Binali Yıldırım’ın sözlerine tepki göstererek “Kadınlara verilen ödeneklerin çekileceği, krizin faturalarını bu şekilde kadınlara ödetileceğinin sinyalini vermiştir. Aslında sosyal devlette temel hak olan yaşlı, engelli, çocuk temel bakım hizmetlerini devletin sağlaması gerekirken bu sorumluluktan kaçarak bu görevleri evde ucuz iş gücü olarak gördüğü kadınlara cüzi bir bakım aylığı karşılığında gördürmektedir. Ayrıca sosyal sigorta primi ödemeden güvencesiz olarak kadınları ömürlerinin sonuna kadar bu işi yapmaya mahkum etmektedir. Meclis Başkanının temsil ettiği ideoloji toplumda kadın düşmanlığını derinleştirmekte ve kadınlara şiddeti meşrulaştırmaktadır. Binali Yıldırım’ın sözleri kadınlara hakarettir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığını kadını güçlendirme politikaları konusunda göreve çağırıyoruz. Binali Yıldırım’ı da kadınlardan özür dilemeye davet ediyoruz” diye konuştu.

İlgili haberler
Dul ve yetim aylığı kadar başınıza taş düşsün!

Ekonomik krize karşı dul ve yetim aylıklarının kaldırılmasını öneren Prof. Dr. Ergün Yıldırım’a iki...

Binali Yıldırım ‘yeni sosyal devlet’ tanımını yapt...

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, kadınlara yapılan sosyal yardımlara dikkat çekerek ‘Sosyal devletin ay...

Sosyal devletin ölçüsü ne ola ki!

Devlet sosyal yardım için ‘çok mu abarttık’ demeye, kadınlara verdiği üç kuruşa göz dikerek başladı,...