Kirazlıyayla’da yaşam alanlarını savunan köylü kadınlar gözaltına alındı
Bursa Kirazlıyayla’da maden şirketine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken bu sabah köylü kadınlar gözaltına alındı.

Bursa Kirazlıyayla köylülerinin yaşam alanlarını gasbetmek isteyen maden şirketine karşı verdiği mücadele devam ederken bu sabah köylü kadınlar gözaltına alındı. 

Pazar günü Bursa Kirazlıyayla köylülerinin maden şirketine karşı sürdürdükleri direnişe ve yapacakları basın açıklamasına destek için köye gelen kurum temsilcileri, milletvekilleri ve yurttaşlar jandarma tarafından engellenmişti. Bu sabah ise mücadelenin önünde olan 9’a yakın köylü gözaltına alınarak savcılığa sevk edildi.

Şirkete ait beton mikserinin köy yoluna ve göletin etrafına beton dökmesine karşı çıkan köylüler bu sabah gözaltına alındı. Gözaltına alınan erkekler karakoldaki ifadeleri sonrası serbest bırakılırken kadınlar savcılığa sevk edildi.

Savcılığa sevk edilen köylü kadınların yaşam alanlarının savunulmasında ön saflarda mücadele ettiği ifade edildi. Savcılıktaki bekleyiş devam ediyor. 


EKOLOJİ BİRLİĞİ: KİRAZLIYAYLALI KADINLAR YALNIZ DEĞİLDİR
“Kirazlıyaylalı kadınlar yalnız değildir!” başlığıyla bir açıklama yapan Ekoloji Birliği gözaltına alınan kadınlar serbest bırakılmasını istedi. Gülizar Canbaz, Emine Çip, Hatice Kara, Nermin Çetin ve Kaniye Karasu’nun gözaltına alındığının belirtildiği açıklamada, “Köylülerin şirketin şikayeti üzerine ifadeye çağrıldığı anlaşılmaktadır. Köylü kadınlar dün akşam saatlerinde tesiste çalışan beton mikserinin, mikserde kalan atıkları göle boşaltması ve kirletmesi nedeniyle tepki göstermişti. Hayvanlarını suladıkları ve bahçelerine su aldıkları göletin kirletilmesine karşı çıkan köylüler durumu jandarmaya bildirmiş ve göleti kirleten şirket yetkilileriyle tartışmıştı. Tartışma sırasında şirket görevlilerinin köylülere hakaret ve tehdit ettiği ve kışkırtıcı tavırlarda bulunduğu öğrenilmiştir.  
Dünya Çevre Günü nedeniyle 7 Haziran Pazar günü Bursa Çevre Platformu’nun bölgede yapacağı basın açıklamasına Platform temsilcilerinin katılımını engellemek için yollar kesilmiş ve köye çıkış engellenmiş, Kirazlıyaylalı kadınlar ve köylüler jandarma engelini aşıp kilometrelerce yürüyerek Platform üyelerinin yanına gelerek basın açıklamasına katılmıştı.
Kirazlıyaylalı kadınların gözaltına alınmaları kabul edilemez. Köylü kadınlar acilen serbest bırakılmalıdır. Kirazlıyaylalı kadınların gözaltına alınmasının ardında yatan gerçek, kadınların önde olduğu Kirazlıyayla direnişinin kırılmak istenmesidir. Kadınlara ve yaşam savunucularına yönelik bu tür baskı ve saldırılar bizi yıldıramaz ve mücadelemizden vazgeçiremez.” denildi.


İlgili haberler
Direnişteki Kızılcaköylü kadınlar tiyatro ile müca...

Daha önce hiç tiyatro görmeyen, tiyatroya gitmeyen, oyunculuk deneyimi olmayan kadınlar; mücadeleler...

GÜNÜN OYUNU: Kızılcaköylü kadınlardan ‘Neymiş Bu J...

Jeotermal’e direnen Kızılcaköylü kadınlar ‘Neymiş Bu Jeotermal?’ oyunu ile direnişlerini anlatacak.

GÜNÜN FOTOĞRAFI: Tırmıklı kadınlar

Kütahya’nın İnköy Mahallesi’nde kadınlar hayvanlarını otlattıkları meraya müze yapılmasını istemiyor...