
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun 9 Nisan tarihinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği eğitimde eşitsizlik konulu soru önergesine Bakanlık, başka 7 soru önergesiyle birlikte toplu bir yanıt verdi. Bakanlık, önergedeki cinsiyet ve bölgesel eşitsizliklere ilişkin tespitlere katılmadığını belirtti; ancak ilgili veriler ortaöğretimde o yaş grubundaki çocukların büyük bir bölümünün eğitimde olmadığını ortaya seriyor.
Bakanlık yanıtında şu verilere yer verdi:
“-TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilköğretim düzeyinde okullaşma oranı erkeklerde %95,35, kızlarda %94,93; genel ortaöğretimde erkeklerde %42,85, kızlarda %53,96.
-TRB Orta Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilköğretim düzeyinde erkeklerde %94,88, kızlarda %94,49; ortaöğretimde erkeklerde %45,11, kızlarda %53,28.
-TRC Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilköğretimde erkeklerde %95,53, kızlarda %95,33; ortaöğretimde erkeklerde %42,82, kızlarda %53,31.”
Ancak Bakanlık diğer bölgelere göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kız çocuklarının okullaşma oranının daha düşük olduğu gerçeğinin üzerinden atladı. Türkiye’de 2023-2024 eğitim yılında tüm ortaöğretimdeki okullulaşma oranı kız çocuklarında yüzde 88,71 iken, bu oran Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 82,93’e; Orta Doğu Anadolu’da yüzde 82,81’e; Güneydoğu Anadolu’da yüzde 80,24’e düşüyor. Ortaöğretimde kız çocuklarının okullulaşma oranı Türkiye ortalamasının altında kalan sadece 4 bölge var. Bunlara ek olarak Akdeniz Bölgesi de yüzde 88,49 ile ülke ortalamasının altında.
"Erken yaşta evliliklerin engellenmesi" ile ilgili soruya doğrudan bir yanıt verilmezken Bakanlık eğitime devamsızlıkla mücadele kapsamında çeşitli strateji ve projeler yürütüldüğünü belirtti. Bunlar arasında devamsızlık takip sistemi, rehberlik ve psikolojik destek, okul-aile iş birliği, sosyal yardımlar gibi uygulamalar yer alıyor. Bakanlık ayrıca 2025 yılında başlattığı ve üç yıl sürecek "Temel Eğitimde Devamsızlığın Azaltılması Projesi" kapsamında 81 ile özel eylem planları ve izleme modülleri geliştirileceğini duyurdu.
Bakanlık, göçer ve mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına ilişkin de erişim planları oluşturulduğunu, telafi ve yetiştirme eğitimlerinin planlandığını ifade etti.
NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA OLAN GENÇLER: KADINLARDA YÜZDE 42,4
Tanrıkulu’nun dikkat çektiği 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 27,2’sinin ne eğitimde ne istihdamda olduğu, bu oranın kadınlarda yüzde 42,4'e çıktığına ilişkin soruya doğrudan bir yanıt verilmedi.
Bakanlık bazı projelerle gençlerin mesleki eğitime yönlendirilmeye çalışıldığını belirtti. Bu kapsamda Urfa, Antep ve Adana’da düzenlenen mesleki eğitim ve kariyer fuarlarına 34 bin kişinin katıldığı ifade edildi. 2025 yılında benzer etkinliklerin devam edeceği belirtildi.
PISA VE TIMSS SONUÇLARINA YANIT YOK
Uluslararası öğrenci değerlendirme programları (PISA, TIMSS) sonuçlarında özellikle Şırnak, Van, Ağrı, Mardin ve Batman gibi illerde başarının düşük olduğu sorusuna Bakanlık tarafından doğrudan bir yanıt verilmedi.
Eğitimde cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kız çocuklarının eğitime erişimini artırmak için 2024 yılında belirlenen hedefler ve bu hedefler için ayrılan bütçeye dair sorular da yanıtsız kaldı.
Kolaj: Canva Pro
İlgili haberler
Sığınmacı çocuklar için pandeminin bir yılı: Sağlı...
SGDD Göç Akademisinin araştırması, pandemi döneminde geçici ya da uluslararası koruma altındaki çocu...
Uzaktaki, yakındaki… Okullu olmanın tarihi...
Uzaktan eğitime geçtiğimiz, uzaktan eğitimin bin derdiyle de uğraştığımız şu günlerde gelin hem uzak...
6 milyon kadın ev işleri nedeniyle iş gücünün dışı...
2025’in ilk çeyreğinde kadın istihdamı sanayide 81 bin azaldı, haftalık çalışma süresi 39,8 saate ge...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.