‘Kız okulları açabiliriz’ diyen Bakan'a Eğitim Sen’den tepki: MEB’in derdi toplumu dizayn etmek
Milli Eğitim Bakanı'nın ‘kız okulları açabiliriz’ beyanına tepki gösteren Eğitim Sen Yöneticisi Simge Yardım söylnenleri Ekmek ve Gül'e değerlendirdi.

AKP iktidarında karma eğitime yönelik saldırılar, ÇEDES projesiyle okullara imam görevlendirilmesi gibi gerici uygulamalar her geçen gün artıyor. Yeni atanan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bir televizyon programında karma eğitime dair bir soruya verdiği "kız okulları açabiliriz" cevabı büyük tepki topladı. “Milli Eğitim Bakanı olarak benim birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz. Veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli” ifadelerini kullanan Bakan Tekin, "kız okullarını" yeniden gündeme getirdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Kadın Sekreteri Simge Yardım, iktidarın kendi siyasi ideolojisini yerleştirmek için gelecek kuşakları tehlikeye attığı uygulamalara dikkat çekerek “Karma eğitimden sapmak bilime aykırı hareket etmektir. MEB, asıl olarak yüz binlerce kız çocuğu neden eğitim dışında buna çözüm aramalı” dedi.

1 MİLYONU AŞKIN KIZ ÖĞRENCİ EĞİTİM DIŞINDA

MEB’in uzun bir süredir eğitim politikalarını kendi siyasi ideolojisine uygun bir perspektifle şekillendirmeye çalıştığına vurgu yapan Simge Yardım, “Bunun sonucunda cinsiyetçi bir eğitim sistemiyle karşı karşıyayız. Müfredatta da kız çocuklarının okula erişimine yönelik çalışma yapılmamasında da bunları görebiliyoruz. Aynı zamanda bir bütün olarak MEB’in yapılanmasında da ısrarla sürdürülen cinsiyetçi bir yaklaşım var. MEB siyasi ideolojisine uygun bir toplum yapılanmasını hedefliyor” dedi. MEB’in geçen yıl yayımlanan verilerine göre 900 bin civarında kız öğrencinin eğitim-öğretimin dışında, 600 bini aşkın kız öğrencinin de açık öğretime kayıtlı olduğunu aktaran Yardım, “Gerçek rakamlar daha fazla” dedi.

MEB ÇOCUKLARIN AKIBETİNDEN HABERSİZ

MEB’in asıl yapması gerekenin kız okulları gibi "çözümler" yerine bu çocukların neden eğitimin dışında olduğuna dair kapsamlı bir araştırma yaparak buna ilişkin somut bir politika geliştirmek olduğunun altını çizen Yardım, “Çocuklar yoksulluk, ihmal-istismar, çocuk yaşta zorla evlilikler nedeniyle eğitim öğretimin dışında. Yani sorumluluğunu yerine getirmeyerek toplumdaki ayrışmayı okullarda yaratmaya çalışan bir MEB ile karşı karşıyayız. Okula gitmeme sebepleriyle ilgili hiçbir veri paylaşmayan, bunu araştırmayan bir MEB var” dedi. Simge Yardım, benzer biçimde Hiranur Vakfında yaşanan istismar vakasında da çocuğun yıllardır eğitimin dışında olduğunu ancak MEB’in çocuğun akıbetinden bihaber olduğunu hatırlattı.

BU UYGULAMALARA İZİN VERMEMELİYİZ

Karma eğitimin, pedagoji ve eğitim bilimleri açısından vazgeçilmez önemde olduğuna dikkati çeken Yardım “Bunu değiştirmeye kalkmak bilime aykırı hareket etmektir. Karma eğitimden vazgeçmek kadınların çalışma yaşamından uzaklaştırılması, daha fazla ev içine hapsedilmesi anlamına gelir” dedi. MEB’in çocuğun üstün yararını gözeten hiçbir politika yürütmediğini, derdinin eğitime erişim değil toplum dizayn etmek olduğuna vurgu yapan Yardım “ÇEDES, kadın üniversiteleri tartışmaları ve benzeri uygulamalara karşı duruş sergilemeliyiz. Eğitim hakkını, çocukların geleceğini savunan bir mücadeleyi topyekün örgütlemek gerekiyor” diye konuştu.

KARMA EĞİTİM KARŞITI AÇIKLAMALAR YENİ DEĞİL

Karma eğitim tartışmaları yeni değil. AKP iktidarı döneminde vekillerden, bürokratlara, yandaş gazetecilere kadar onlarca örnek var: “Bakan Tekin MEB müsteşarıyken Akit’e verdiği röportajda da ‘Karma eğitim zorunlu değil’ demişti. Yine iktidara yakınlığıyla bilinen Akit Gazetesi Yazarı Muhammet Erdoğan 2014’te karma eğitimin ‘Tacizi tetiklediğini’ iddia etmişti. Yine 2013 yılında Meclis Başkan Vekili ve AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, 14’üncü Ulusal Çocuk Forumunda, ‘Şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilere birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık düzeltilecek’ açıklaması yapmıştı. 2018’de yönetmelikte yapılan değişiklikle ‘Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır’ maddesinin yürürlükten kaldırılması da tartışmaları hararetlendirdi.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Kız okulları kurm...

Geçtiğimiz günlerde A habere konuk olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 'Kızlara özel okul kurulacak...

ÇEDES’ten tarikatlara çocuklar karanlığa teslim ed...

ÇEDES ismi din görevlilerinin toplu ataması ile yeniden gündeme girse de aslında eğitimde ‘manevi da...

Kimin maneviyatı?

Tek adam rejiminin laikliğe karşı attığı ilk adım okullara imam atamak değil.