Kocaeli Kadın Platformu: Kız çocuklarının eğitim hakkı pazarlık edilemez
‘Hayatlarımızın ve haklarımızın ittifak masalarında ya da meclis aritmetiğinde pazarlık payı olmasına izin vermeyeceğiz’

Kocaeli Kadın Platformu, geçen hafta katıldığı programda kız okulları açılabileceği yönünde açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e tepki gösterdi. İzmit Belediye İşhanı önünde yapılan açıklamada “MEB’in verilerine göre geçen yıl 866 bin kız çocuğu okula gitmedi. Açık öğretimde okuyan kız çocuğu sayısı ise 636 bin 270. Bu sayı da eklenince 1,5 milyondan fazla kız çocuğunun okuldan uzakta olduğunu görüyoruz. Bakan önce yanıt versin: Nerede bu kız çocukları? Ev içinde ya da dışında çalıştırılıyorlar mı? Evlendirildiler mi? Eğitimden alıkonulan kız çocuklarını tespit edip devlet imkanlarıyla duruma müdahale ettiniz mi? Bu sorulara yanıt vermek ya da gerekçelerini ortadan kaldırmak yerine kız çocuklarının eğitimden uzaklaştırıldığı gerçeği karşısında bakanın önerdiği yol buna neden olan cinsiyetçiliği pekiştirmek anlamına geliyor. Kadınların, kız çocuklarının en temel haklarının gaspını hedefleyen iktidar eğitimi bir araç olarak kullanıyor.” ifadeleri yer aldı.

‘BASKI VE SÖMÜRÜ NORMALLEŞECEK’

AKP iktidarının uzun süredir eğitim sisteminin dini kural ve referanslara göre biçimlendirmeye çalıştığı belirtilen açıklamada “Bakanın ortaya attığı laf sonrasında Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, HÜDA-PAR ve Eğitim Bir-Sen cephesinden yapılan destek açıklamaları bunun öylesine boş bir laf olmadığını ortaya koyuyor. Halihazırda eğitim birliğini bozacak şekilde cemaat ve tarikatlara bağlı 2 bin civarında okul karma eğitimin üstünden atlanarak medrese mantığıyla işletiliyor ve bakanlık tarafından buna göz yumuluyor.” Seçimlerin hemen ardından takvimine kız okullarının gündeme gelmesine dikkat çeken açıklamada, “Bakanın meşrulaştırdığı ‘kız okulları’ talebinin ardındaki korku; kız ve erkek çocuklarının, akranlar olarak birbirleriyle ilişki kurması. Çocukların birbirine cinsiyet sınırıyla yabancı yetişmesini sağlayarak kadın-erkek arasındaki eşitsizliği, iktidarın fıtrat söylemini derinleştirmek istiyorlar. Bakanın onayladığı bu bakışın sonucunda iddia edildiği gibi kız çocuklarının okula gidişinde artış olmayacak, erkek egemenliği, baskı ve sömürüsü normalleştirilecek.” dendi.

‘YAŞAM, KALIM SAVAŞI ZORLAŞIYOR’

İktidar ve bileşenlerinin günden güne kadınlara yönelik baskının arttırdığını ifade eden açıklamada, “Kadın düşmanı, gerici koalisyonu biz kadınların ve kız çocuklarının evlerimizde ve kamusal alanda, sokaklarda, okullarda, üniversitelerde, hayatın her alanında erkek şiddeti karşısında yaşam, kalım savaşına körük atıyor. Konserleri yasaklarken, kadın hastaneleri, kadın üniversiteleri, kız okulları diye tuttururken bu hayatta kalma savaşımızda kendilerince kurdukları korunaklı alanlar hayatımızı her gün daha fazla kuşatma altına alan gerici ve kadın düşmanı bir pazarlık. Hatırlatmak isteriz, biz kadınlar en çok aynı evde yaşadığımız tanıdığımız erkekler tarafından şiddete maruz bırakılıyoruz ya da katlediliyoruz. Model aldıkları cemaat-tarikat eğitim modeli kamu denetiminin uzağında çocukların istismar edildiği, erken yaşta evliliğe zorlandığı ve ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyerek iktidar tarafından ortak olunan, susulan bir kuşatma. Hayatlarımızın ve haklarımızın ittifak masalarında ya da meclis aritmetiğinde pazarlık payı olmasına izin vermeyeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yeni Akit, voleybolcu Ebrar Karakurt'u hedef aldı

Yeni Akit, A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın FIVB Milletler Ligi şampiyonluğu sonrasında başarılı mi...

AFAD’ın çadırkentinde istismar ve cinsel saldırı i...

Depremin üzerinden 5 ay geçti ancak Adıyaman’da hayat hâlâ normale dönmedi. Çadırkentlerde çocukları...

Marmara Üniversitesi öğrencileri, laiklik karşıtı...

Marmara Üniversitesi öğrencileri, laikliği hedef alarak "kız okulları açma" çağrısı yapan İlahiyat F...