Konak Mülteci Merkezinde Yaratıcı Ev Atölyesi
Konak Mülteci Derneğinde yapılan Yaratıcı Ev Atölyesi etkinliğinde Türkiyeli ve Suriyeli kadınlar organik deterjanlar yaptı.

Konak Mülteci Derneğinin Basmane Kapılar’daki binasında Yaratıcı Ev Atölyesi etkinliği yapıldı. Atölyede, kimyasal ürünlerin doğaya verdiği zararlar dile getirilirken geri dönüşümün ve doğal malzemelerle temizlik ürünleri yapmanın sağlık açısından önemi belirtildi. Mahalleden çok sayıda Suriyeli ve Türkiyeli kadının katıldığı ilk oturumunda çamaşır sodası ve rendelenmiş sabun parçalarından organik deterjan yapımı anlatıldı.

Sağlıkçı Ayşe Emre Ermin tarafından her pazar günü yapılacak atölyelerde, ev, kadın-çocuk, mutfak, kişisel bakım ve hobi başlıklarında eğitimler sürülecek. Sonraki atölyelerde sabun, soda, karbonat, sirke, kil ve bitkisel yağlardan temizlik maddeleri anlatımları devam edecek. Evde, sabun, sirke, diş macunu, el kremi ve tohum topu yapımları anlatılacak.

‘ÇOK BASİT ŞEYLERLE DOĞAYI KORUYABİLİRİZ’
Konuştuğumuz atölye yürütücüsü Ayşe Emre Ermin, sağlık çalışanı olarak artan hastalıkların yarattığı soru işaretlerine çözüm bulmak için bu tür çalışmaların içine girdiğini belirtti. Emrin “Bu konuda yaptığım araştırmalarla çok basit doğal döngülerle hem sağlığımızı hem de doğayı koruyabileceğimize karar verdim. İlk olarak tüketici olmayı reddediyorum. Tüketerek çevreyi ve doğayı yok etmekten ve çocuğuma sağlıklı bir dünya bırakamamaktan rahatsız oluyorum. Tüketici değil, türetici olmak gerek. Üretemediğim bir şeyi tüketmemeye çalışıyorum. Bir malzemenin oluşum aşamasından beri takip edip, onu çöp haline getirmeden dönüştürmeye çalışıyorum. Aynı zamanda çok büyük paralar ödemeden ev ekonomisine de katkı sağlayabiliyoruz. Atölyenin ilk oturumunda bunlara dair gelenlerde soru işaretleri yaratmaya çalıştım” dedi.

‘DOĞA İÇİN SÜREKLİLİĞİN ÖNEMİNİ ANLATIYORUM’
Dünyanın kimyasallarla tüketildiğini ifade eden Emrin şunları söyledi: “Bir ilaç fabrikasının dünyanın en büyük tohum fabrikasını satın alması, hibrit tohum üreticilerinin aynı zamanda kanser ilacı üretici olması durumu ortaya koyuyor. Sağlık sektörü öyle acımasız ilerliyor ki önce hasta edip sonrasında da ilaç satmaya çalışıyor. Bu sektörün olabildiğince dışında olmak ve doğadan geleni doğaya döndürmeyi amaçlıyorum. Yaptığımız temizlik ürünleri bize sunulmuş o parlaklık görüntüsü vermiyor ama temizlikse konu temizliyor. Vücuduna zarar vermiyor. Doğaya, çevreye ve insan sağlığını dikkate aldığımızda bir anlık parlaklığa dair temizliğin değil de sürekliliğin daha önemli olduğunu farkına varıyoruz.”

İlgili haberler
Kadın Çalışmaları Atölyesi’nde ne yaptık, neler ko...

Antalya Olimpos’ta yapılan 2017 Gençlik Yaz Kampı’nda Kadın Çalışmaları Atölyesi’nde çalışma yürüten...

Bu atölye dayanışma atölyesi

Gazi Mahallesi’nde faaliyet yürüten, dayanışma ile sürdürülen Sincap Kafe Özel Eğitim ve Tasarım Atö...

Tuzluçayır kadınlar atölye çalışmalarıyla bir aray...

Tuzluçayır’da kadınları bilgilendirmek, kadınlardan bilgilenmek, istismarı, şiddeti kadınlar ve çocu...